Разделят ВСС на съдийска и прокурорска колегия

OFFNews 14 октомври 2014 в 13:03 3098 3

Христо Иванов

Съдиите и прокурорите във ВСС да бъдат отделени в две отделни колегии, предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Тя беше представена на пресконференция от правосъдния министър Христо Иванов.

Според стратегията парламентарната квота от 11 души във Висшия съдебен съвет също да бъде разделена в двете колегии. В проектодокумента е предвидено петимата от избраните членове да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската квота.

Служебният министър на правосъдието увери, че стратегията не предвижда изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Според него е необходим дебат за още по-голяма независимост на прокурорите. Актуализираната стратегия залага на възможността международна експертиза да анализира необходимостта от такъв тип промяна в прокуратурата. Сред новите идеи е заложена и възможността за индивидуална конституционна жалба, коментира Христо Иванов.

Той поясни, че в новия си вид, стратегията има срок от около седем години.

На последното заседание на ВВС главният прокурор Сотир Цацаров упрекна министърът, че министерството готви "на тъмно" промени в стратегията и в Закона за съдебната власт. Това стана на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, когато Цацаров предложи членовете на съвета да поканят министъра, който да ги уведоми какво се работи по Стратегията и ЗСВ. Христо Иванов не беше на това заседание на ВСС заради участието си в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!