Христо Иванов: Абсурдно е да ме наричат министър на протеста

OFFNews 11 август 2014 в 09:36 5907 5

"Аз съм изпълнявал гражданския си дълг, участвал съм в множество протести през последните години. След като приключи краткият ми престой като министър, очаквам с нетърпение да се включа в естествената си гражданска роля. В този смисъл е абсурдна тази квалификация. Опитът да се представя протестът като, едва ли не, някаква трайна политическа формация, която има свои министри, е некоректен за мен. "

Това заяви служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов пред БНР по повод твърденията, че е "министър на протеста". След като разбра, че двамата му заместници ще са двамата млади съдии Аглика Адамова и Петко Петков пък се заговори, че "Съюзът на съдиите ще си има министерство".

Коментарът на Иванов по този въпрос беше: "Клеймото, че тези мои заместници са свързани със Съюза на съдиите. Това, да се оправдаваме, че имаме съдии, които са активни и не просто си вършат работата добре, но и се ангажират самата общност да се реформира, наистина граничи с абсурда".

"Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някакси не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа огромен антагонизъм и напрежение. Доста се разкаля публичния терен", заяви Иванов.

Иванов обяви, че основната цел, която си поставя за двата месеца работа, които му предстоят, е да бъде завършена работата по стратегията за съдебната реформа. По този повод министърът ще се срещне в близките дни с неправителствени организации, които работят в сферата.

По повод предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) през септември, Иванов заяви: "когато става дума за назначения в съдебната власт, за хора с мандати от по 7 години, чието присъствие там ще има огромно влияние върху общия климат, върху динамиката на реформата, трябва да заложим на професионални въпроси и критерии. Трябва да заложим на въпроси, свързани с тяхната нравственост и възприятие от колегите им, а не толкова да се занимаваме каква политическа подкрепа има за тях".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови