Радан Кънев: Пеевски, макар и доста обемист, е върхът на айсберга

OFFNews 18 юни 2015 в 08:08 3484 8

"Пеевски, макар и доста обемист, е върхът на айсберга."

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори на въпрос в интервю за Нова тв дали проблемът на ДПС е Делян Пеевски по повод реплика на премиера Бойко Борисов, че ако го нямало Пеевски, нямало проблем ГЕРБ да имат политически взаимоотношения с ДПС.

"Това беше позиция, която не споделяме. Проблемът „ДПС“ е много по-дълбок. Той не се изразява в един човек. Пеевски, макар и доста обемист, е върхът на айсберга. Там стоят безбройни икономически връзки, изключително тежки примери на зло употреба и с централната, и с местната власт през много дълъг период от време, включително период, в който Пеевски е бил проблем на други партии, не на ДПС, защото Пеевски не е човек на една партия.

Ако ДПС искат да бъдат това, което си закачат на ревера – либерална партия, която защитава малцинствата, а не мафиотска структура, защитаваща икономически интереси, тя дължи огромна промяна", каза Кънев.

По повод репликата на премиера Бойко Борисов, че от Реформаторския блок трябва да благодарят на ДПС, защото заради него и няколко гласувания на ДПС по ключови закони го имало управление Кънев заяви:

„Ако присъствието във властта беше някаква радост за нас, би трябвало да благодарим на себе си, защото ние можехме да участваме единствено във власт, която не зависи от ДПС и с много тежки преговори успяхме да осигурим такова мнозинство.

За нас властта по принцип не е ценност. Много тежка отговорност носим и си я носим достойно – видя се при гласуването на Закона за здравното осигуряване, ще се види и при гласуването на Закона за съдебната власт. На нас това не ни помага. Да носиш в момента отговорност за здравеопазването, за образованието в България е огромна тежест. Освен това власт, която зависи от ДПС не ни интересува, ние в нея не бихме влезли.

ГЕРБ имат възможност да търсят алтернативно мнозинство в парламента – това всички го виждаме – и го търсят по лоши поводи. Слава Богу, много рядко, но това е въпрос към ГЕРБ, не към нас. Всички примери, когато ГЕРБ и ДПС са гласували заедно, са неща, които не е трябвало да се случват.

Например законът за НСО, който узаконява старото УБО, както и текстът, който облекчи тежест на фармацевтичните компании, която беше в интерес на държавния бюджет. Това алтернативно мнозинство – ГЕРБ и ДПС – не е полезно за страната, не е полезно и за ГЕРБ. Ние не сме част от него и никаква благодарност не можем да имаме“.

Той коментира и темата "Орландовци".

Според него истинско противодействие би имало, когато в има постоянно полиция там. "Има престъпност, защото няма страх от закона, няма полиция", обясни той.

"Инциденти ще има. Ние трябва да мислим как да ги предотвратяваме, а не да реагираме след това, така че на въпроса как си представяме полицейското присъствие, отговорът е просто и ясно с пунктове, които са постоянни, с дежурство. МВР има перфектна статистика къде най-често се случват инциденти.

Имаме много добър пример с виетнамските общежития в София, когато бяха страшно проблемни и престъпността около тях беше изключително висока и непрекъснато имаше конфликти. Тогава Вили Лилков и Ангел Джамбазки, като общински съветници в София, успяха да издействат един пункт - 3 на 3 метра, в който да има постоянно полицай, да има дежурства 24 часа, няколко охранителни камери. Това стоя 3-4 години, през които престъпността намаля рязко.
В ерата „Орешарски“ МВР изведнъж реши, че им е много, когато полицията охраняваше само парламента, и в момента, в който го затвориха, престъпността рязко се увеличи", каза Кънев.

В "Орландовци" трябва да има постоянно и здравен пункт, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки