Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радан Кънев: Не можем да сложим розовите очила, защото идват избори. В много голяма криза сме

OFFNews 03 февруари 2021 в 19:02 3485 0

"Колкото са по-малки градовете, толкова е по-тежно. Не можем да отричаме, защото идват избори, че всичко е наред и да слагаме розовите очила. Ситуацията е сериозна и изисква едно по-високо ниво на национално съгласие и доверие между гражданите и политиците. Трябва ни една обща идея накъде тръгваме след април, защото очевидно тук където сме, сме по пързалката надолу, а не по пътя към върха", заяви евродепутатът Радан Кънев пред бТВ. 

Той добави, че отричането на очевидни проблеми, които цялото българско общество вижда и познава, води само до разбиване на доверието - можеш ли да излъжеш болния, че е здрав. "Това разрушава доверието в обществото, а ние сме в много дълбока криза - дали е здравна, дали е с ваксинациите, дали е икономическата", каза още Кънев.

Евродепутатът даде пример с това, че като обиколя центъра на София, където хората имат най-високи доходи, всеки втори магазин е затворен, не защото мерките не му позволяват, а защото няма оборот, всичко се дава под наем.

Радан Кънев коментира и доклада от разследване от преди дни на Европейската служба за борба с измамите. То показва, че българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени. От ОЛАФ препоръчаха да бъдат върнати в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на министерството.

Разследването на ОЛАФ започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

"Това е един от тежките случай на доклад за ОЛАФ. Става дума за директна държавна поръчка за нуждите на държавния апарат - в случая на МВР. Макар сумата да не е голяма в сравнение с това, което представляват реалните проблеми за корупцията в България, е много показателна", заяви Кънев. 

У нас корупцията е голям проблем. Тази поръчка е минала през три правителства - едно служебно и две коалиционни. Корупцията не е белег на една политическа сила, колкото и да я свързваме с ГЕРБ, защото управлява вече 10 години, с ДПС, където Доган сам казва, че раздава порциите. Няма в България еднопартийна корупция, има тежка систематична политическа корупция на много нива, добави още евродепутатът.

Той каза, че "тепърва ще се сблъскваме с подобни доклади - за магистрали, сега Демократична България разкри една цяла схема, направена за магистралите у нас, да се строят без търг и поръчка". 

По повод това, в коя графа попада за най-активните евродепутати Кънев заяви:

"По графата за законодателна активност, колко предложения за различни законодателни изменения за дейността на Европейския парламент сме направили. В графата свързаност - до колко тези предложения не са самостоятелна активност, а са плод на съвместни усилия, съответно имат по-голям шанс да минат през пленарна зала". 

По важното според мен е, че голяма част от тези предложения са приети. Включени са в общите компромиси, преговорите на групите или самостоятелно са гласувани в комисия, в пленарна зала, добави той. 

"Трябва да се отървем от манталитета, че България е малка, слаба в Европа. България е средна по размери и население. Зад всеки евродепутат стоят определени гласове, независимо дали е българин или германец. Сега показваме, че активността на един български евродепутат може да бъде много голяма. В рамките на ЕНП аз съм 6-ти по активност. Много важни доклади минават през ръцете ни", коментира още Кънев. 

COVID-ваксините

"Има много сериозни проблеми, но трябва да се разграничат - този на ЕС и този на България. В България нивата на ваксинация са пет пъти по-малки от средните в ЕС и десет пъти по-ниски от добрите представители на ЕС. Трайно от третия ден на ваксинацията, не сме напускали последното място. България има собствен проблем със справянето с ваксинацията, отделно и в убеждаването на хората", каза евродепутатът.

Кънев добави, че продължава да не вижда информационна кампания за ваксинацията. "Имаме тежък национален проблем и се убеждаването на гражданите, и със снабдяването на ваксините. Това е самостоятелен проблем", каза още той. 

По думите му Европа действа с пълно одобрение на ваксините и поиска гаранции за отговорност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews