ДСБ иска независим заместник-главен прокурор да се заеме с корупцията

Антония Чорева 01 юли 2016 в 10:58 2914 1

Независим заместник-главен прокурор с прикрепено към него Антикорупционно звено да поеме борбата с корупцията у нас.

Таково предложение за промяна на Законопроекта за съдебната власт вкараха за разглеждане в парламента групата на ДСБ и Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, като уточни, че това е румънският антикорупционен модел, който трябва да се вкара и в българската съдебна система.

Предложението на ДСБ е заради мнението им, че Законът за съдебната власт е силен в частта за съдийското самоуправление, а слаб в частта за прокуратурата. Идеята им е да се случи същинска и радикална промяна на прокуратурата.

Кънев коментира и шествието на рокерите на Путин у нас. Той каза, че не е срещу „Нощните вълци”, а срещу насилието над невинни български граждани. По думите на Радан Кънев вчера български паравоенни формирования са извършили насилие върху мирно протестиращи граждани.

"Каква е държавната политика по превенция за създаване на подобни паравоенни формирования и чуждо влияние върху тях”, каза Радан Кънев. 

Атанас Атанасов от ДСБ коментира промените в Закона за МВР, които ГЕРБ предлага. Той каза, че групата им няма да ги подкрепи, тъй като голяма част от идеите за промяна в закона не са влезли в него.

ГЕРБ предлагат полицаите да вземат обезщетения при напускане на системата според стажа с това, а също се предвижда отпуската им да остане 30 дни, а не 25, както беше предложено. 

Атанасов заяви, че ДСБ ще предложи и промени в Закона за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). „Ние се ангажираме да предложим и пакет от норми за изменение на НПК, тъй като съдебното производство буксува”. категоричен бе депутатът от ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови