Премиерът: Порази ме мащабът на това, което заварихме. Не очаквах да е толкова драматично

Според Янев в момента имаме типично надпартийно правителство

OFFNews 04 юли 2021 в 12:30 11071 1

Снимка БТА

Порази ме мащабът на това, което заварихме. Не очаквах нещата да са толкова драматични. Картината не е добра, но тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други.

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред БНР.

"Това, което заварихме, вече е пред очите на обществото. Дали е узаконен хаос, дали е картина, която трябва да ни притеснява? Със сигурност да. Не бих казал, че съм очаквал да заваря нещо по-различно", категоричен е той.

Премиерът обясни, че отношенията между изпълнителната и съдебната власт са институционални. На въпрос защо прокуратурата казва, че има сигнали за купуване на гласове, но не и доказателства Янев заяви, че ако държавното обвинение казва едно или друго, трябва да бъде питано какъв е мотивът му. 

Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира, добави премиерът. 

Той поясни, че служебното правителство работи в рамките на закона, за да ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11 юли парламентарни избори.

Относно акциите на МВР и данните, изнеси от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков Янев каза, че обществото ще оцени усилията на изпълнителната власт и гражданското общество разчита точно на това - на действия, които отразяват техните желания и разбирания за правова държава. 

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията", посочи още министър-председателят.

Янев добави, че преобладава логиката, че тези, които говорят най-много, че вотът може да бъде манипулиран, се опасяват, че социологията, която има дава в момента определени посоки, не е това, което се представя, и по този начин те подготвят привържениците си за различни резултати.

По думите му политическото представителство е в криза. "Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо - партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление", добави той.

Според Янев в момента имаме типично надпартийно правителство: Не е имало партиен натиск откъдето и да било. Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможен, е въпрос на изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум да се случи това.

Премиерът коментира и бюджета, като заяви, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка.

"С постановление взехме почти 500 млн. лева от "Автомагистрали" и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им - мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40", обясни той. 

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Стефан Янев каза, че ще бъде представен през следващата седмица, като фокус в него ще бъде ваксинацията като единственият начин за смекчаване на тежки последици от нова вълна.

"Обсъжда се възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери. Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини", заяви още той.  По думите му не е вярно, че България трябва да бракува 20 000 дози ваксини заради изтекъл срок на годност.Той посочи, че се търси вариант да се дарят излишни ваксини.

Стефан Янев изрази надежда, че до края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да е до края на юли.

"Ние всички искаме нашите публични пари, нашите данъци да се изразходват прозрачно и в рамките на закона. Това трябва да е посланието, което следващият парламент трябва да приеме като стартираща точка и да се опита да го развие в тази посока", допълни министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови