Даниел Вълчев: Антикорупцията е първа в меморандума с ГЕРБ

OFFNews 12 февруари 2016 в 11:20 4738 12

Даниел Вълчев
Даниел Вълчев очаква антикорупционният закон да влезе скоро в парламента

Имаме готовност на преговорните екипи със стабилизирани текстове по меморандума на ГЕРБ с РБ и предполагам, че следващата седмица ще бъде възможно споразумението вече да се подпише. Имаме два въпроса с различия – праговете по преференциите и праговете за ДДС. Това каза в студиото на БНТ проф. Даниел Вълчев от преговорния екип на РБ.

Той подчерта, че антикорупционният закон е първа точка в меморандума. Разбирането ни е до седмица-две да влезе в МС и след това в Народното събрание, каза Вълчев и припомни, че при първото внасяне на закона мнозина се изплашиха, че правомощията на новия антикорупционен орган са значителни. Те се опасяват, че органът ще влезе значително в личната сфера на хората на високи позиции, но смисълът му не е да тормози хората, а да установява корупционното поведение, каза още той. По думите на Вълчев вицепремиерът Кунева се е срещнала с много НПО и е намерила добър баланс в закона.

По отношение на прага на ДДС у нас Вълчев смята, че той е нисък и РБ предлага да се вдигне на 200 хиляди лева. ГЕРБ имат притеснение дали българската данъчна администрация при такава рязка промяна ще може да обхване възможностите за заобикаляне на закона, както и че процедурата за промяна на прага на ДДС е сложна и опира до ЕС, обясни той.

Според Вълчев, преференциите са завоевание, от което РБ не може да отстъпи и хората трябва да могат да пренареждат листите с преференции. Голям брой от невалидните бюлетини са заради сгрешени преференции, праговете за някои избори са много ниски, очевидно има несъвършенства, но от РБ не искаме да отстъпвам от това право на гражданите да преподреждат листите не според реда на партийните централи, подчерта той и посочи, че вътре в РБ и в ГЕРБ ще се направят политически консултации и другата седмица ще се търси консенсусен текст за преференциите.

За изборното законодателство проф. Вълчев каза, че при тези съмнения в честността на вота и лошата организация на последните избори е наложително да се приемат промени, като РБ настоява за електронното гласуване, така че да се гарантира, че няма да има купен вот и ще се запази тайната на вота, както и за въвеждането на машините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!