Quantcast

Даниел Вълчев: Антикорупцията е първа в меморандума с ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2016 в 11:20 3978 12

Даниел Вълчев
Даниел Вълчев очаква антикорупционният закон да влезе скоро в парламента

Имаме готовност на преговорните екипи със стабилизирани текстове по меморандума на ГЕРБ с РБ и предполагам, че следващата седмица ще бъде възможно споразумението вече да се подпише. Имаме два въпроса с различия – праговете по преференциите и праговете за ДДС. Това каза в студиото на БНТ проф. Даниел Вълчев от преговорния екип на РБ.

Той подчерта, че антикорупционният закон е първа точка в меморандума. Разбирането ни е до седмица-две да влезе в МС и след това в Народното събрание, каза Вълчев и припомни, че при първото внасяне на закона мнозина се изплашиха, че правомощията на новия антикорупционен орган са значителни. Те се опасяват, че органът ще влезе значително в личната сфера на хората на високи позиции, но смисълът му не е да тормози хората, а да установява корупционното поведение, каза още той. По думите на Вълчев вицепремиерът Кунева се е срещнала с много НПО и е намерила добър баланс в закона.

По отношение на прага на ДДС у нас Вълчев смята, че той е нисък и РБ предлага да се вдигне на 200 хиляди лева. ГЕРБ имат притеснение дали българската данъчна администрация при такава рязка промяна ще може да обхване възможностите за заобикаляне на закона, както и че процедурата за промяна на прага на ДДС е сложна и опира до ЕС, обясни той.

Според Вълчев, преференциите са завоевание, от което РБ не може да отстъпи и хората трябва да могат да пренареждат листите с преференции. Голям брой от невалидните бюлетини са заради сгрешени преференции, праговете за някои избори са много ниски, очевидно има несъвършенства, но от РБ не искаме да отстъпвам от това право на гражданите да преподреждат листите не според реда на партийните централи, подчерта той и посочи, че вътре в РБ и в ГЕРБ ще се направят политически консултации и другата седмица ще се търси консенсусен текст за преференциите.

За изборното законодателство проф. Вълчев каза, че при тези съмнения в честността на вота и лошата организация на последните избори е наложително да се приемат промени, като РБ настоява за електронното гласуване, така че да се гарантира, че няма да има купен вот и ще се запази тайната на вота, както и за въвеждането на машините.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 18:28

Напънал се Вълчев,напънала се Пръмова и изакали....
Народът си го е рекъл-"Със стари курви,нов бардак да правиш..",какво се получава?-друг бардак,както до сега.
БГ корупцията е толкова випиюща,всеобхватна и грандиозна,че нямам грам идея,КОЙ,кога и как,ще бъде,поне донякъде,преборена.Приказки,дрънканици,измислици-много.
Нещо радикално ново и различно е нужно.Със старите муцуни.......

12.02 2016 в 16:48

НДСВейската чума мутира в ДБГейска. Лекарство за нея още не е открито. Дани и Меги ще направят задължително изучаването на "Кариерист да се наричам, първа радост е за мене" в оригинал на МуфтаджиСимо КобурГорски. Също и на новия Левски - "Ако губя, губя само аз, ако печеля-губи цял народ" в оригинал на Дебелян Иренсвински. За матура, изучаване(за обща култура) на "Винету и неговото влияние в българската политика". Книгата можете да намерите в Тикварската книжарница.

12.02 2016 в 15:54

Тия хора съвсем наскоро имаха възможност да направят реформа в съдебната система, но не го направиха и предпочетоха да отбият номера. Сега антикорупцията била на първо място. Яко ни баламосват. И докладите на ЕК се редят един след друг негативен след негативен от години, а политиците постоянно заявяват че ще приемат мерки, но резултата не само че е нула а направо е минал към отрицателен. Та това че е на първо място в меморандума не значи абсолютно нищо, не само докато не се приемат съществени промени, а и докато няма реализирани съществени резултати от борбата с корупцията. На БОРКОР и Спецпрокуратурата не им разрешават да работят срещу корупцията, защото политиците от които зависи борбата с корупцията са корумпирани.

12.02 2016 в 14:01

Явно много са се отчаяли герберастите и пишман-реформаторите, щом водят война на никове с уточнителя :)


12.02 2016 в 13:29

Вълчо едно е позицията друго е резултата. Видяхме резултата 0

12.02 2016 в 12:52

Станахте за посмешище с вашия слугинаж ! За идиоти ли ни вземате ? Ха тая семица, ха следващата седмица, ха последващата седмица.... Ха анекс към договор, ха политичекото споразумение, ха декларация, ха меморандум.... И какво означава в крайна сметка меморандум ? Обявяване на някакви намерения без никакви правно ангажиращи последствия... т.е. ала, бала, протакала баба, протакала, па накрай заспала и се попикала... А като ви изфинтира отново футболиста бат Бойко, ще последва анекс към меморандума. Нали така ?

12.02 2016 в 12:36

Бойко Борисов е единственото спасение за нашата държава и няма да се оправим докато всички не го осъзнаем.

12.02 2016 в 12:03

Давайте!

Троловете на Костов, добре организирани от Пиярката им - Адибелла не четат текста.

Щом не е Костово-десно, ВСИЧКО се хули, плюе и храчи.

Дерзайте! Ще стигнете до гробището в Драгалевци.

12.02 2016 в 11:53

Аре пускайте навреме коментарите на хората ве.

12.02 2016 в 11:53

"Имаме готовност на преговорните екипи със стабилизирани текстове..."

А бе четири пъти четох небивалиците на тоя, дето и министър бил, и то, на просветата! Според мен тоя кара нек'къф менингит бе! Тиквата му се е възпалила! Само небивалици пише и тежки глупости! За Доганушка Дурачок, може НСО, защо и за тоз да не може един придружител, да го варди като пресича, да не минава на червено, да не се обърка като ходи да си купува нещо до бакалията...абе тежки глупости пише бе. Не ми е приятен, казвам ви, ама дано се излекува, менингита е сериозна болест, човек мое остане идиот за цел живот, пу, пу!