Правителството одобри предложението зам.-министри да следят за корупция

OFFNews 17 февруари 2016 в 13:20 1902 0

Снимка БГНЕС

Вицепремиерите и министрите ще определят за координатор заместник-министър или член на политическия си кабинет за мерките в областта на превенцията и противодействието на корупцията в съответния сектор, реши правителството с приемането на шестмесечен отчет за изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2015-2020) за периода април – септември 2015 г.

Избраните координатори ще отговарят за секторните антикорупционни планове във ведомствата и ще бъдат изслушвани в Националния съвет по антикорупционни политики, ръководен от вицепремиера Меглена Кунева.

Обобщената информация от отчета на министерствата и агенциите показва, че от 33-те мерки в Стратегията осем са изпълнени, други 15 са в процес на изпълнение, а останалите са с постоянен характер или работата по тях предстои.

Във ведомствата са изградени вътрешни системи за мониторинг и управление на корупционния риск, предприети са действия за усъвършенстване на вътрешните правила и процедури, отчетността и прозрачността в управлението и дейността на администрацията, утвърдени са вътрешни правила за работа с предложения и сигнали, разписани са процедури за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и конфликт на интереси.

Засилването на политическия ангажимент по линия на борбата с корупцията се налага заради изводите от отчета, че планирането и отчитането на мерките в отделните сектори подлежи на подобрение. Част от предложените антикорупционни мерки са свързани с текуща дейност в изпълнение на законови правомощия, преди всичко през работата на инспекторатите. Не винаги се отчитат спецификите на корупционния риск в съответната система.

Отчетът ще бъде изпратен на Народното събрание, президента Росен Плевнелиев и на Висшия съдебен съвет.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт