Правителството финансира 10 национални програми за развитие на средното образование

OFFNews 29 април 2015 в 13:38 3245 0

Правителството финансира 10 национални програми за развитие на средното образование

Министерският съвет одобри 10 национални програми за развитие на средното образование в Република България за 2015 г.

Първата е „Оптимизация на училищната мрежа”, която функционира вече осем години. Програмата е механизмът, чрез който се регулират процесите на адаптиране на образователните структури както към интересите и потребностите на децата и учениците, така и към спецификата и потребностите на пазара на труда във всеки отделен регион в страната. Програмата обхваща ремонт и подобряване на материално-техническото оборудване на училища, предоставяне на транспорт на пътуващите учениците, създаване на столово хранене. Общият й бюджет е 19 860 000 лв.

Националната програма „Система за национално стандартизирано външно оценяване” дава възможност за обективна система за контрол и оценка на качеството на постигнатите в образователния процес резултати, както и за установяване на степента на постигане на държавните образователни изисквания и на знанията и уменията, заложени в учебните програми. Националното външно оценяване се провежда за всички ученици в края на IV и на VІІ клас по основните общообразователни учебни предмети, както и в края на VIII клас за учениците, интензивно изучаващи чужд език, по съответния език. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в края на VII клас се използват за класиране на учениците в държавни и в общински училища. В изпълнение на разпоредбите на Закона за народната просвета се организират и провеждат в две сесии и държавни зрелостни изпити по 14 общообразователни учебни предмета. През м. юни ще се проведе и пробно онлайн оценяване на дигиталните компетентности, в което ще бъдат включени 1000 ученици в Х клас. Общият бюджет на програмата е 4,4 млн. лв.

Целта на НП „Роден език и култура зад граница” е свързана със съхраняване на българското етнокултурно пространство в чужбина и на националната, културна и духовна идентичност на всички български граждани по света, с опазване на етнокултурната самобитност на българите и българските общности. По програмата ще бъде стимулирано изучаването на български език и литература, история и география на България от българите зад граница, както и подпомагане на извънкласните дейности за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура. Общият бюджет на програмата е 1 млн. лв.

НП „Модернизиране на системата на професионалното образование” е продължение на реализираните от 2008 г. досега програми чрез инвестиране на средства по линия на държавния бюджет и съфинансиране от страна на бизнеса. Тя е насочена главно към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии в съответствие с развиващите се съвременни нови производствени технологии, както и осигуряване на възможности за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. Общият бюджет на програмата е 3 млн. лв.

НП „Училището – територия на учениците” обхваща два модула - „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап” и „Национални и международни ученически олимпиади и състезания”. Организирането на учениците в целодневно обучение в полуинтернатни групи дава възможност за повишаване качеството на образователно-възпитателния процес при зачитане на техните интереси и възрастови особености, за развиване и усъвършенстване на знания, умения и отношения. Националните и международните ученически олимпиади и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта развиват ключови компетентности и умения за живот, изключително необходими на учениците в съвременното общество. Общият бюджет на тази програма е 2 060 000 лв.

НП „На училище без отсъствия” е свързана с необходимостта от засилване на механизмите за отчетност, наблюдение и контрол по отношение на регистриране на отсъствията на учениците. За реализиране на целите, свързани с осигуряване на условия за непрекъснат образователно-възпитателен процес и намаляване на отсъствията от училище, се прилагат две мерки - „Без отсъствие” и „Без свободен час”. Първата цели стимулиране и мотивиране на директорите и педагогическите екипи в училищата да разработват и изпълняват свои училищни програми за намаляване на отсъствията на учениците чрез реалното и точното им отразяване в училищната документация, както и разработване на мерки за превенция на преждевременното напускане на образователната система от учениците и за реинтеграция на отпадналите от училището лица. В резултат от прилагане на мярката „Без свободен час” се очаква повишаване ефективността на публичните разходи на училищата при използване на програмното финансиране за оптимална организация на образователно-възпитателния процес при отсъствие на учител/възпитател и подпомагане на училищните бюджети.Общият бюджет на програмата е до 3 млн. лв.

НП „С грижа за всеки ученик” отчита, че всеки ученик придобива знания, умения и компетентности с различна скорост и по различен начин в зависимост от индивидуалните му възможности и интереси. На тази основа се поставят допълнителни цели на обучение и развитие като се осигуряват допълнителни часове за коригиране на пропуски в знанията и компенсиране на недостига от учебно време. Общият бюджет на програмата е 3,2 млн. лв.

Решаващо условие за качествено образование са обучението и продължаващата квалификация на педагогическите кадри и свързаните с това политики. За да се постигнат целите, залегнали в основните стратегически документи на ЕС и на България, е необходимо образователната система да заложи на мобилността и гъвкавостта, като насърчава педагогическите кадри чрез предоставяне на възможности за учене и продължаваща квалификация през целия живот. С НП „Развитие на педагогическите кадри” ще се инвестира в квалификационната дейност на преподавателите, нейното качество и ефективност. Общият бюджет на програмата е 480 000 лв.

„Създаване на достъпна архитектурна среда” е нова национална програма, която ще се финансира през тази година. Целта е да се създадат подходящи условия за интегрирано обучение на децата и учениците с увреждания и специални образователни потребности в системата на народната просвета. Общият брой на тази група деца и ученици през учебната 2014/2015 г. е 12 644. Бюджетът на програмата е 1 млн. лв. Със средствата ще се изгражда подходяща инфраструктура за достъп до държавните училища, рампи, подемници, асансьори, санитарни възли.

Достъпът до съвременни информационни технологии на учениците е неразделна част от достъпа до образование. Електронизацията на учебния процес е неотменим елемент на модерното училище. Навлизането на ИКТ в училище оптимизира процеса на обучение и повишава неговата ефективност. Акценти на НП „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в училище” през 2015 г. са обновяване на компютърната техника в училищата, реализиране на пилотни проекти за интегрирано управление на училища, администриране на wi-fi зони, осигуряване на достъпа на България до Паневропейската образователна и изследователска мрежа GEANT и др. Общият бюджет на програмата е 7,5 млн. лв.

Програмите ще бъдат публикувани в интернет страницата на МОН в рубриката „Програми и проекти”, заедно с екипите за управление и координатите за връзка с тях, условията и сроковете за кандидатстване по всяка програма, формата на документите за кандидатстване и друга необходима на бенефициентите информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови