Плевнелиев и Паси ще разговарят с всички в парламента освен с ''Възраждане''

Мисията им приключва за 5 дни

OFFNews 17 октомври 2022 в 15:09 3688 5

Народно събрание

Снимка БТА архив

Срещите за сдобряване на политическите сили ще са в сградата на парламента

Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) и бившият министър на външните работи Соломон Паси изпратиха писмо до политическите сили, представени в парламента - без "Възраждане", с което предлагат разговори за възстановяване на политическия диалог в страната. 

Президентът и бившият министър на външните работи бяха посочени от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов като медиатори в разговорите с партиите, като крайната цел е да бъде съставено редовно правителство. 

Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България, за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог, се казва в писмото. 

Плевнелиев и Паси предлагат срещите да се проведат в стаите на партиите и коалициите в сградата на НС, където двамата да отидат лично. Мисията им предвижда по една среща с всяка от партиите, след което "мисията им ще бъде изчерпана", става ясно от писмото. 

В писмото се казва:

Ескалиращото напрежение в международната среда от години е изпитание за икономиката и морала на демократичния свят. В добавка, безпрецедентната политическа ситуация у нас, растяща радикализация и задълбочаващи се разделители в обществото застрашаващо увеличават риска за сигурността на България.

От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения — да, решения, а не оправдания.

Тази ни вяра ни подтикна да се нагърбим с безкористна мисия, която приемаме като доброволен дълг, а именно да се включим в контактна група, търсеща съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание.

Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България, за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог.

Конкретно, предлагаме да посетим представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Парламента между 20–23 октомври в следния примерен ред, като изцяло ще се съобразим с техните графици:

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;
21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;
22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи;
22 октомври, събота (следобед): БСП за България;
23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България — обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение);
23 октомври, неделя (следобед): Български възход.

На 24 октомври, понеделник, в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия Парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана. 

Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице!) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме че са много повече, отколкото е видно.

Без да надценяваме шансовете си за успех или собствената си роля и напълно абстрахирани от лично его в изпълнението на този гражданския дълг оставаме.

Загрижено Ваши,

Росен Плевнелиев, Президент на Република България (2012–2017)

Соломон Паси, Министър на външните работи (2001–2005)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1013

5

Любезен

18.10 2022 в 08:42

Паси побърза да обслужи щенията на тиквата.

4038

4

Moirae

17.10 2022 в 16:07

Путин също се засили за преговори, когато видя, че губи. Иска да се примирим с извращенията и да получи време за нови такива. Който е луд, да кляка. Борисов пък винаги е бил един нелеп wannabe путин, на когото му пречи евроатлантизма. Нито искаше повече сътрудничество в НАТО, нито искаше истинска демокрация. Платноходки и Гешев - това ни е от него.

2073

3

Johnny B Goode

17.10 2022 в 16:06

Винкел, ако ще цитираш Левски, цитирай го точно.

-5489

2

Паси, който пишеше, че българсия лъв трябва най - накрая да бъде скопен в Туитър, сга Баце му дава тази власт. Народе?!?