Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първо политическо уволнение във футбола: Узунов изгонен от Локо

OFFNews 07 март 2014 в 21:00 4603 6

Атанас Узунов

Ръководството на ПФК Локомотив (Пловдив) освободи административния директор Атанас Узунов от заеманата от него длъжност в клуба, съобщи официалният сайт на „черно-белите“.

Ето и мотивите за това решение, публикувани на lokomotivpd.com:

- Г-н Узунов използва служебното си положение в Локомотив за влияние върху привържениците на клуба и те да участват в политически акции срещу законно избраното правителство на Република България.
- Ние като спортен клуб не искаме името на Локомотив Пловдив да бъде замесвано в политическа дейност от политически ангажирано лице, каквото е Атанас Узунов.
- Разграничаваме се от Атанас Узунов, защото той се занимава с политика и според нас влияе на част от привържениците, а клубът не иска друга битка, освен тази на спортния терен.
- Видно е, че при сегашната законно избрана власт животът в държавата се подобрява. Не сме против властта и искаме името на клуба да бъде свързано само със спорт и да сме встрани от политическите борби.
- Предстоят ни тежки битки на футболния терен и вярваме, че отборът и привържениците ще бъдем единни в името на доброто бъдеще на клуб с традиции, какъвто е Локомотив (Пд).

Оттук нататък ръководството се ангажира с назначения на позиции за работа в клуба на хора, свързани с идеята Локомотив. Вярваме, че така ще бъде напълно прозрачна дейността на любимия ни клуб.

Малко по-късно Узунов говори пред медиите в Пловдив. "Имах среща сутринта с Коко Динев и решихме, че е по добре да напусна клуба, за да не се създават политически проблеми. Няма да скрия, че ми е много болно, защото аз съм локомотивец от дете и няма да се променя. Не съм подстрекател, никой не задължавам да ходи на протести. Не зная защо бях набеден за това и кой има интерес от моето напускане на Локомотив. Да, аз не отричам, че съм член на ГЕРБ и за разлика от други хора в общинския съвет и парламента няма да се открека от политическите си възглуди. Съветник съм на ГЕРБ и няма да позволя да има натиск върху мен. Оставам член и общински съветник на ГЕРБ. Коко Динев ми, че е подложен на някакъв натиск. Не го питах повече, разбрахме се с две думи", заяви освободеният директор.

Запитан дали уволнението му е знак, че някой не иска феновете на Локо да излизат на протести, Узунов каза: "Ами така излиза. Но феновете на Локо (Пловдив) си имат собствено мнение. Освен това не всички от тях симпатизират на ГЕРБ. А феновете на Берое, на Ботев, на ЦСКА, Левски и Пирин - пак аз ли докарах на протеста?"

Президентът на Локомотив Константин Динев все още не е коментирал освобождаването на един от най-близките си хора в клуба.

Фенските фракции на "черно-белите" също не са излезли със становище, но тази вечер част от тях да имаха събиране по темата на "Лаута" и гореща среща с един от клубните босове. В 18.30 часа на Лаута се събраха около 200 фена, а в комплекса имаше и впечатляващо полицейско присъствие, съобщи tribunaplovdiv.bg.

Напрежението ескалира към 18.50 часа, когато пред централната сграда пристигна финансовия директор Деян Станев. Той бе придружен от няколко здрави момчета. Преди това Станев бе провел говорил на висок тон с фен, който го покани да дойде и да обясни на привържениците защо ги замесват в политически интриги и защо към клуба е отправена благодарствен адрес от ДПС за махането на Узунов.


Около 200 фена на Локомотив се събраха на "Лаута", след като разбраха, че Узунов е освободен. Снимка: tribunaplovdiv.bg.

Веднага щом слезе от колата си Деян Станев поиска да види фена, с който говори. Той обаче мигом бе обграден от дузина фенове. Охраната на Станев реагира и в суматохата един от тях извади пистолет. Само светкавичната и професионална реакция на полицаите предотврати разрастване на мелето. Охранителят бе арестуван и отведен с патрулка в близкото районно.

Междувременно между феновете и Станев настъпи кратко примирие. Няколко представителя на фракциите се оттеглиха на разговор в залата за пресконференции. След около 40 минути срещата приключи. На излизане участвалите в нея фенове казаха, че утре ще изразят своята позиция в специална декларация. В 12 часа на Лаута те ще дадат и пресконференция.

На 14 февруари в Пловдив се проведе протест пред Съдебната палата срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство. Той прерасна в хулиганска ексцесия на футболни фенове, която наложи намесата на полицията и пожарната. Няколко души пострадаха, а други бяха задържани. Младежите хвърляха камъни по сградата на Джумая джамия и турското консулство. Атакуван бе и павилион от веригата "Лафка" край пловдивската централа на ДПС. Според различни оценки в проявата участваха общо около 3000 души, а 120 от бяха отведени в районните полицейски управления.

На 20 февруари футболните фенове се разграничиха от погрома на Джумая джамия. Разграничаваме се от това, което се случи пред Джумая джамия, каза Велин Терзиев, фен на Локомотив (Пловдив) и член на Сдружението на футболните привърженици. По думите му разследването, което се извършва, ще открие виновниците за погрома на джамията.

Феновете смятат, че е имало внедрени политически елементи, които са провокирали хулиганските прояви, за да се измести фокуса от това, което е изкарало хората на улицата. За разлика от тези, които обвиняват феновете в погрома, те няма да хвърлят празни обвинения, а ще говорят, когато приключи разследването, каза Терзиев. Факт е, че няма нито един арестуван от Пловдив. Никой не е целял етническо напрежение, целта на тези протести е срещу изопачаването на историята и заграбването на български земи, добави Терзиев тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews