Фенове се разграничиха от погрома на Джумая джамия

OFFNews 20 февруари 2014 в 12:22 4102 2

Нямаме интерес да чупим джамии, нито да насаждаме етническа омраза.

Това каза днес от трибуната на Общинския съвет в Пловдив Велин Терзиев от фен клуба на "Локомотив Пловдив", съобщава БГНЕС.

Изказването му беше подкрепено и от Велизар Цолакидис от фен клуба на "Ботев".

И двамата бяха категорични, че сред тези, които хвърляха камъни по Джумая джамия на 14 февруари, няма футболни фенове. Те се дистанцираха от поругаването на сградата на молитвения храм и казаха, че в момента водят вътрешно разследване. И двамата изразиха съмнение, че в нападението над сградата има замесени политически сили, които "многократно въртят интриги".

Феновете прочетоха и декларация за геноцида над българите по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Общинският съветник от ДПС Бранимир Иванов не прие обаче разграничаването на феновете от погрома на джамията. Той прикани всички институции да подходят много сериозно към този проблем, защото той е с "неясни последици". Иванов прочете на свой ред декларацията на ДПС, вече разпространена по медиите, относно инцидентите в Пловдив миналият петък.

Днес представителите на футболните фенове имат среща с директора на полицията в Пловдив, за да прегледат видеозаписите от протеста на 14 февруари.

По-рано днес в Града под тепетата се проведе флашмоб с призив за разбирателство между етносите. "Животът ни ще бъде по-добър, ако се разбираме и се обичаме", това каза един от участниците в акцията пред джамията, цитиран от "Фокус".

Участниците призоваха към толерантност, като раздаваха цветя на минувачите. Според тях не трябва да има деление на етноси. „Искаме да покажем, че младите хора не са агресивни, не мразят другите, те са тези, които трябва да дадат цивилизован отговор на агресията, която бе показана преди дни тук, в Пловдив”, каза Момчил Баев, национален координатор по програмата „Младежта е толерантност”.

Според него, младите хора трябва да прегърнат идеята, че културното многообразие е богатство. Всички присъстващи на днешната акция „Животът е като огледало: ако се усмихнеш, ще получиш усмивка” са доброволци, които са се заели с нелеката цел да се стимулира диалог между етническите групи и религии, за да живеем спокойно заедно. Децата са от различни етноси, от различни училища, между тях има и студенти.

Кампанията се проведе в шест областни града в страната едновременно - Пловдив, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Благоевград и Враца.

В София на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше приета декларация, с която изтъпленията от петък миналата седмица бяха осъдени и определени като "пряк натиск по отношение на съда". 

"Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори. ВСС с тревога отбелязва, че подобно публично събиране се провежда за втори път пред сградите на съда в Пловдив, а последвалите събития по улиците на града на 14 февруари доведоха до груби нарушения на обществения ред. ВСС напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл, работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите. Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така-върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран”, се казва още в декларацията на Съвета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!