"От съдебна реформа не можем да кажем колко други работи се правят"

OFFNews 11 декември 2015 в 11:10 8262 28

Докато в парламента на драматично заседание се решава съдбата на съдебната реформа, на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов споделя, че на заден план остават усилията на правителството в други сфери. Една от тях е образованието, за което догодина се дават допълнително 130 млн. лв., става ясно от стенограмата на последното заседание на кабинета. 

"Хубаво е тези работи да се чуват, защото ние от съдебна реформа не можем да кажем колко други работи се правят, а то всичко, което сме поели като ангажимент към теб като шеф на министерството (министър Танев, бел. ред.), сме го изпълнили", заявява Борисов.

Той подчертава, че допълнително средства се отпускат и за съдебната власт. Това е и единственото му изказване по отношение на правосъдието в този ден.  Министерството на правосъдието получи до 19.2 млн. лв. допълнително за персонал.

На последното си заседание кабинетът раздаде предколедно общо 387.8 млн. лева. към министерства и общини.

В същото време премиерът показва и загриженост за ремонта на катедралата "Св. Александър Невски", за което се очаква да бъдат похарчени 20 млн. лв. Премиерът показва и загриженост към задълженията на държавата към общините и призовава министрите си да направят всичко възможно, за да платят данъците. 

Ето и част от стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Между другото, плащаме си такса смет, 4 милиона.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Тъй като говорим за събираемост и за увеличаване на приходите, аз разговарях точно преди началото заседанието на Министерския съвет с различните министерства, защото (нося таблицата) около 6 милиона са общо задълженията на различните министерства. Разговарях и с областния управител – ако може, тъй като към нас има задължение, от страна на областната управа ще разчитаме, че този месец ще бъдат разплатени всички задължения.

БОЙКО БОРИСОВ: Колко сме предвидили сега, Горанов?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Доколкото ми е известно, администрацията на Министерския съвет ще успее с постановление, което днес ще приемем, да осигури разплащането на задълженията за местни данъци и такси, в това число и към Столична община. Има проблеми в други министерства, но предполагам, че част от проблема може да бъде решен след днешното постановление, тъй като се одобряват значителни допълнителни разходи в резултат на актуализацията на бюджета и ако това се изведе като приоритет, може да се намери решение. Защото и Министерството на отбраната, и Министерство на външните работи, има и други министерства, които не са си разплатили местните данъци и такси. Надявам се да се сложи като приоритет.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемете го като заповед, ако щете, тъй като аз призовах кметовете първо да си съберат местните данъци и такси и тогава да идват да искат пари. Всеки, който дължи такси и данъци към съответните общини, не само към София, да бъде така любезен да си ги плати. Трябва да даваме пример. Не да изискваме само, а да даваме личен пример за това, да се свърши тази работа.

***

Точка 30
Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2015 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Двадесет милиона за Военномедицинска академия сме предвидили, 2,5 милиона – за Плевенската болница, за Правителствена болница – да си довърши строежа. Поехме ангажимент и към едно читалище в Сливенско - от ангажиментите, които поехме към читалищата.

Министърът на образованието – хубаво е да се подчертае някъде, че освен тези 20 милиона, със 130 милиона повече за догодина има за образование. Хубаво е тези работи да се чуват, защото ние от съдебна реформа не можем да кажем колко други работи се правят, а то всичко, което сме поели като ангажимент към теб като шеф на министерството, сме го изпълнили.

ТОДОР ТАНЕВ: Предишната седмица, които са следили, са видели колко пъти повторих, че 140 милиона са в повече в бюджета заради това и това. Много малко от това беше отбелязано, наистина, навън, а коментарите бяха нула.

От една година е така с това министерство – пет внесени законопроекта, произведени, изживени, изтърпени, 1,3 милиарда са докарани от Европа. Справили сме се с Фонд „Научни изследвания“. Нито една дума! Съжалявам, че е така. Ние сме говорили. Аз ще продължа да говоря, господин премиер, по този въпрос, а те, ако искат, да го публикуват това нещо.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, просто да се чуе, защото е важно. Днес 32,5 милиона даваме за болници допълнително. Министерството на правосъдието, за Висшия съдебен съвет, колко милиона са за несъбраните приходи?

ПЕТКО ПЕТКОВ: Несъбраните приходи от глоби и съдебни такси и разноски, които са присъдени към сметката на Висшия съдебен съвет – общата сума на тези несъбрани вземания за последните години, мисля, е около 725 млн. лв.

БОЙКО БОРИСОВ: Става въпрос, че това, което трябваше да им дадем по закон, днес с това постановление минава.

ПЕТКО ПЕТКОВ: Да, за което благодарим.

БОЙКО БОРИСОВ: За Мулдавския манастир „Света Петка“, село Мулдава, община Асеновград. Много е древен, но понеже не е имало път, пожарникарите са се забавили да отидат, изгорял е и сега го възстановяваме.

Към министър Горанов и Лиляна Павлова, а може би и към министъра на културата, но понеже го няма – заместник-министъра, за тази сага, която върви около „Александър Невски“. Спори се за собственост, а в същото време не се знае кога е ремонтиран. Сега гледам протест на Патриарха и на владиците. Обжалва се прехвърлянето на „Александър Невски“, но докато текат тези спорове, вие се подгответе, че поне 20 милиона ще струва ремонтът от това, което знам аз, тъй като са компрометирани основи, има течове. Казал съм на министър Горанов да ги задели тези пари, да ги има, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като стане готово с конструктивните проверки… Нали вие правите сега конструктивните проверки?

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Има направен анализ, дадени препоръки и това, което говорихме с тях, е да си представят актуалната план-сметка, която те поеха ангажимент да ни представят, за да можем ние да прегледаме и да направим потвърждение на дейностите.

БОЙКО БОРИСОВ: Свържи се със Синода, вижте тази план-сметка, говорете с тях, за да се започне работа. Поели сме ангажимент, този ангажимент си е на държавата. Много спорят в случая на кой е, но безспорното е, че ние трябва да осигурим парите за ремонт. Това е безспорно, а по другата тема не се месим, защото е в съда.
Приемаме точка 30.

***

Точка 33
Доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 14 и 15 декември 2015 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Кажете какво правите днес.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, в Гранитна зала са част от кметовете, представляващи организациите между общини и местни неправителствени организации по мярка 19 от новата Програма за развитие на селските райони, така наречените МИГ-ове, за подписване на първите договори по отворената мярка на новата Програма за развитие на селските райони, мярка 19, за подготвителни дейности за изготвяне на стратегиите, водено от общностите местно развитие.
В Гранитна зала са и първите бенефициенти по мярка 4.1., също от новата Програма за развитие на селските райони, която отворихме в края на пролетта и затворихме. Това са първите одобрени проекти, по които ще бъдат сключени договори. Общият бюджет беше 150 милиона евро и целият ще бъде контрактуван в близките дни, в началото на следващата година ще приключим.

Това са първите договори от новата Програма за развитие на селските райони, която ние в началото на мандата пренаписахме, одобри се и отворихме общо четири мерки за тази година и сме обявили индикативния график за отварянето на мерките през следващата 2016 година.

БОЙКО БОРИСОВ: Което в пари какво значи?

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: В пари от мерките, които тази година сме отворили, са 150 милиона евро. Мярка 4.1, която цялата ще бъде договорирана, тъй като интересът беше четири пъти отгоре бюджета, плюс 100 млн. евро. В момента върви мярка 4.2, която е до 18 декември. Тя е за преработвателния сектор. По мярка 19.1 за МИГ-овете договорите, които ще бъдат подписани с 66 общини, които възнамеряват с партньорски организации да направят 66 МИГ-а, които после ще кандидатстват, там са за подготвителни дейности 3 360 000 лева, които подписваме днес. Отделно от това мярка „Млад фермер също беше отворена. Тя беше на стойност 35 млн. евро или 70 млн. лв., които в началото на другата година ще бъдат контрактувани. Това са средствата, които бяха и ще бъдат дадени за подкрепа на различни дейности в обхвата вече на новата Програма за развитие на селските райони.

БОЙКО БОРИСОВ: Приехме точка 33.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!