Лукарски се е разграничил от Радан Кънев и Христо Иванов пред Цачева

OFFNews 10 декември 2015 в 07:48 5416 12

Валери Симеонов, пленарна зала, Парламент

Снимка БГНЕС

Валери Симеонов

Излъченият от Реформаторския блок министър на икономиката Божидар Лукарски се е разграничил категорично от съпредседателя на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев и подалия оставка като правосъден министър Христо Иванов по отношение на съдебната реформа.

Това е станало във вторник на председателски съвет при Цецка Цачева, разказа съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в интервю за Нова тв тази сутрин. Той определи оставките - на министър Иванов и тримата му заместник-министри - като прибързани.

Христо Иванов и тримата му заместници - Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева - подадоха оставки вчера след като парламентът прие предложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС. С 204 гласа "за" НС отхвърли предложението на ДСБ колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС. Приетото предложение предвижда колегията да се състои от 11 души, като превес в нея имат прокурорите. В нея ще влизат главният прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите (които също са подчинени на главния прокурор) и петима, посочени от Народното събрание. Съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

"Когато се събираме при Цачева във вторник, присъства и министър Лукарски и той заяви, че се разграничава от категоричното настояване на Радан Кънев и Христо Иванов. Каза, че това не е позиция на Реформаторския блок", заяви Симеонов.

Драмата приключи с тези две оставки - няма да има други напуснали министри, смяна съпредседателят на ПФ.

"Криза за министри няма, за работници има", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!