Борисов: Парламентът демонстрира вчера единство и стабилност

OFFNews 10 декември 2015 в 14:28 7384 34

Снимка БГНЕС

Благодаря на парламента, че вчера демонстрираха толкова голямо единство и стабилност.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод приетите в сряда промени в Конституцията, които доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че оттегля подкрепата си за правителството и мина в опозиция, а примерът му беше последван от депутата от РБ Гроздан Караджов. Възмутени от провала на съдебната реформа пък излязоха на протест пред парламента. 

Самият Борисов пък участвал в мач на "Бистришките тигри", когато правосъдният министър Христо Иванов е подал оставката си, а в парламента течеше обсъждането на конституционните промени. 

Борисов коментира вчерашните събития след подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка между Гърция и България.

„Ако нямаше правителство и парламент, днес нямаше да го има това. Диверсификацията на газ нямаше да я има, ако нямаше стабилно правителство. В момента подменяме компресорите и инсталациите. Само за това да сме имали правителство днес да го подпишем това, е нечувано и никога нямаше да стане без Алексис Ципрас, Джон Кери, Жан-Клод Юнкер и всички наши партньори", допълни Борисов.

Той подчерта, че от изграждането на интерконектора ще печелят Гърция, Италия и всички, които са по трасето и в едната, и в другата посока. 

Днес не подписваме меморандум или надежди, имаме крайния срок – 2018 година да трансферираме газ. Ще си позволя да благодаря на няколко човека, като степенуването им няма значение, защото всеки е помогнал много. Първо благодаря на колегата Алексис Ципрас, че преди 2 месеца си стиснахме ръцете двете правителства да накарат нашите министри и компании да стартират реалното изграждане на интерконектора и от празни мечти десетилетия наред от днес да стане факт. Жан-Клод Юнкер – благодаря му, че той много присърце прие въпросите, когато му ги поставихме. Това е само началото на това, което сме планирали. Благодаря на Джон Кери – при неговото посещение на моята карта за газопреносните мрежи в региона си стиснахме ръцете, че България няма да бъде изолирана. След това и чрез посолството той си удържа на думата и моля посланика да му предаде нашите комплименти, каза Борисов. 

Борисов поздрави и Реформаторите.

„Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане реалност. Правителството трябва да бъде поздравено за политическата си воля. От Анкара бяхме заклеймени, че България ще загуби всичко. Благодарение на нашите партньори имаме шанс действително да имаме добър газов разпределителен център „Балкан”. Българската държава колкото повече газ пренася, толкова повече такси ще взима”, допълни той.

Премиерът отказа да коментира оставката на Христо Иванов, а след въпрос за тежките обвинения на бившия вече министър за зависимости от прокуратурата, премиерът напусна залата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!