Остри критики и в новогодишното слово на президента: Не сторихме нужното, за да може 2019 да е по-лесна

OFFNews 01 януари 2019 в 00:07 20406 10

Снимка Кабинет на президента

В традиционното новогодишно обръщение на държавния глава към нацията президентът Румен Радев отново акцентира на критиките към управлението на страната.

"Не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна", заяви той. И разкритикува липсата на реформи, корупцията, зачеркването на "машинното гласуване и на други идеи, гарантиращи честни избори", "отстъплението на закона и справедливостта пред произвола."

Държавният глава посочи, че през 2018 година хората са се примирили "със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи" и са преглътнали ръста на цените и ниските доходи.

Президентът каза още, че в много домове на рпазничната трапеза ще се говори за политика, но добави, че "политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности." Той изрази надежда, че българите вече са свикнали със свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана, както и че ще обединят усилията си за по-добро бъдеще.

Публикуваме пълния текст на словото на държавния глава:

Новогодишно обръщение на президента Румен Радев

София, „Дондуков“ 2


Уважаеми сънародници,

Минути ни делят от новата 2019 година. Повечето от нас имат щастието да я посрещнат с близките и приятелите си. Други и в този час са на работа, а стотици хиляди са далеч от родината. В изминалите месеци някои са загубили роднини и приятели. Други отново ще посрещнат празника в недоимък. Нека в тези часове и в следващата година не забравяме за тях. Когато отваряме сърцата си и подаваме ръка на слабите, получаваме от тях повече сила и смисъл, отколкото им даваме.

През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани. Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола.

Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция. Други ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката. Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности. Вярвам, че за изминалите години българите свикнаха да дишат въздуха на свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана. Убеден съм, че нашият народ може да излезе от всяка криза и безпътица, когато надмогне егоизма и страха и обедини усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. В това е смисълът на единението. В това е бъдещето ни като народ и държава.

Бог да пази България и да благослови усилията на достойните, които творят добро. Такива винаги е имало. Има и днес.

Скъпи сънародници,

В този миг всички ние си отправяме благопожелания за настъпващата година. 2019-а ще бъде такава, каквато я сътворим с общи усилия. Нека тя да донесе здраве във всеки дом, сила на духа, за да преодолеем трудностите и дързост в сърцата, за да сбъднем мечтите си.

Да ни е честита Новата 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5700

10

Годо

04.01 2019 в 14:04

Хайде бе, това е новогодишно слово, а не панихида. Това червено водорасло назначено от Решетников, така и не разбра че не може да говори като на пленум на БСП. Той го играе на постоянна опозиция.
Не само че , няма опит - няма си и акъл да разбере, че институцията трябва да спазва една тънка червена линия и да не се превръща в опозиция.
По-безличен човек за президент България не е имала.

6012

9

David Alfandari

03.01 2019 в 18:07

Гасударственая Евразийская Резидентура в Болгарии-ГЕРБ

6162

8

red-army

01.01 2019 в 23:52

Аман от тия политиканствания и омраза. Писна им на всички от интриги. Хората изключват телевизора, когато се появи някой от тия глупаци....

Ако ще прави политчески проект, да знае - хората гласуват за решения, а не против проблеми.

Ние проблемите си ги знаем господин президент и то по-добре от Вас. Щото г-н Президент не всички се разписват на 15-20 хиляди лева всеки месец, както правите последните 15 години като генерал и президент.

Та решения ясни трябват, а не омраза.

Слушаме Станишев и Нинова как щели да разградят системата на ГЕРБ. Ми избраха ги хората и какво разградиха? Разградиха КТБ. Това разгради Станишев. Изгори Орешарски като грандиозен бушон.

Та г-н президент да чуем - как ще се сборите с ДПС и корупцията. Не искаме да слушаме абстрактни глупости в стил Радан Кънев и Христо Иванов. Нали и те щяха да разграждат, щяха да оседлаят Борисов ..... Накрая Доган ги сдъвка и изплю, защото не стават за поитици.

За сега само Борисов устоява на Доган. Жив е и е премиер.

13214

7

XR4

01.01 2019 в 15:52

ЧНГ на всички!
Президента е прав за всичко, но не е лошо да се подсеща от време на време, че това не е предизборно студио, а новогодишно поздравление към нацията.От него се очаква да ни даде(на всички нас, без значение от етнос или полит принадлежност) увереност в нашите сили и мотивация за борба за един по-добър живот, а не да ни обяснява в каква кочина живеем-това и сами го виждаме(малко прилича на ранния Бойко, на който всички му бяха криви).

6000

6

чондолов

01.01 2019 в 15:04

Истината не само боли,защото у нас продължава вече 30 години и се превърна в пророк на беззаконие,грабеж и тържество на глупака.Света досега познаваше два начина да оглупееш-лишения и преяждане но ние оглупяхме от смирение и безкръвен преход.

11969

5

Denislav Petrov

01.01 2019 в 10:23

Вярно или не... Не е работа на президента да разединява. А точно това се получава, да не споменаваме обръщението му пред военните по време на даването на новите звания. Искрено се надявам най-накрая да се еманципира и да заеме достойно мястото си, при такава подкрепа наистина може да стане един запомнящ се лидер... Ама... Позитано и Москва... Нема да му дадат на завалията

5700

4

Годо

01.01 2019 в 10:23

Този безличен човек, назначен от Решетников дори и под балкона ми да говори , няма да се покажа да го слушам. Негова публика може да бъде само червения планктон по села и паланки, червения плебс, който се хваща на локумите за лява политика. Герговци, Баневци или масата червени милионери ли ще водят лява политика.
. Иначе са русофили, но не изпращат децата си в Ростов на Дон или в Красноярск, а в Лондон, Чикаго и Мадрид. На лидерката им Нинова синът учи и ще работи в Калифорния. Станишев и Калфин си замъкнаха червените задници в Брюксел. Съпругата на Калфин е на служба в Европейската комисия в Брюксел. Дъщеря му учи в Холандия.
Защо пращат децата си да учат и работят на Запад. В Саранск, Красноярск, Ростов на Дон, Челябинск, Хабаровск и Новокузнецк също има работа…
А тук червените балъци пеят, "партизан за бой се стяга ". Други идиоти развяват руското вместо българското знаме - но и техните деца не отиват в Русия, защо се "питам" след като в Челябинск и в Ростов на Дон също има рабо

11900

3

Tanos

01.01 2019 в 09:28

Дори вярно да е, не е много уместно да почваме годината с подобни приказки...

6145

1

kokoten

01.01 2019 в 01:03

Прав си е човека...влачим се след събитията,а през това време Мутрата и компания крадат като за последно и ако не ги спрем нищо няма да остане....
 
X

Да помогнем на украинските деца!