НС окончателно отхвърли предложението на ГЕРБ за 100% компенсации за общини, храмове и училища

Йорданка Веселинова 10 март 2022 в 14:40 1476 1

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Депутатите окончателно отхвърлиха проекторешението на ГЕРБ-СДС за компенсации в пълен размер за небитовите крайни потребители на електоенергийния пазар с 8 "против", 105 "въздържал се" и 86 "за".

Идеята за това предложение се роди в края на януари време на заседанието на комисията по енергетика, когато Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) поиска храмовете да преминат от свободния на регулирания пазар и така да не получават високи сметки за ток. Поводът беше новината, че Рилският манастир въвежда режим на тока заради рекордната сметка от 28 000 лв. Това ѝ предложение беше отхвърлено. Изненадващо, дори Рамадан Аталай от ДПС разкритикува тази идея и индиректно обвини ГЕРБ в популизъм.

Ден по-късно ГЕРБ-СДС внесе проект за решение за компенсации. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета "Борисов 1" и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев мотивира предложението с невъзможността на някои небитови обекти да генерират приходи, чрез които да компенсират високите сметки за електроенергия. Той обаче не предложи откъде да дойдат средствата за въпросните компенсации. Добрев заяви, че необходимите суми ще са по-малко от тези, отделени миналото лято за компенсации на ЕРП-тата и заяви, че парите ще дойдат от там, "откъдето дойдоха парите за компенсации за ЕРП-тата".

На първи февруари енергийната парламентарна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ. На заседанието по покана на ГЕРБ присъстваха кметове, духовници и националният омбудсман. Управляващите определиха засиления интерес към заседанието като "пиар акция на ГЕРБ".

Ден по-късно министърът на енергетиката Александър Николов съобщи, че нито една община не е поискала помощ от министерството на енергетиката. В същия ден АДФИ започна финансови инспекции на общините, въвели режим на тока.

В крайна сметка БСП и ПП предложиха алтернативен вариант - компенсациите да бъдат заложени в Бюджет 2022 с редакционна промяна между двете четения. Според тях това забавяне ще даде време за изготвяне на необходимите разчети. Такива обаче не бяха направени и през бюджета не са въведени допълнителни средства.

За кюфтетата и олиото

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че обществените организации не могат да вдигат цени, както прави бизнесът, за да компенсира цените. Той прогнозира, че ще се наложи те да правят съкращения на всички други разходи, включително и на заплати. 

Той заяви, че липсата на компенсации за бизнеса, каквото предложение имаха от ГЕРБ, е причина за поскъпването на основните храни. Той изтъкна, че цената на олиото в България е 6-7 лева, докато във Великобритания е около паунд и половина. Добрев прогнозира, че инфлацията ще достигне 20% в следващите дни.

Владимир Табутов (ПП) взе думата и определи предложението на ГЕРБ като "най-неефективното решение". Той аргументира тезата си с това, че ако общините получават такива компенсации, то кметовете няма да са мотивирани да инвестират в електроефективни съоръжения.

Емил Георгиев от БСП определи изказването на колегата си от ГЕРБ като "блестяща пропаганда".

"Когато ядохте кюфтета, не ревахте. Сега няма и ревете. Ще продължавате да ревете", иронично заяви той.

Добрев пък му отговори, че явно за него сега има "кюфтета" и затова се е отказал да говори за липсата на компенсации.

Искра Михайлова от "Възраждане" заяви, че партията ѝ ще подкрепи предложението на ГЕРБ, защото правителството не предприемало никакви действия за компенсиране на обществените организации.

Теменужка Петкова обвини правителството, което не било загрижено за проблема с високите цени на тока. Тя коментира, че не е редно, че в зала не присъства нито министърът на енергетиката, нито министърът на финансите.

"Общините нямат нужда от проверка, те имат нужда от адекватна реакция на правителството."

Николай Ангов от ПП ѝ отговори, че правителството е предложило помощ, но след поставеното изискване за проверка редица от тях са пуснали угасеното улично осветление и са се отказали от искането за компенсации.

Рамадан Аталай от ДПС призова да се подкрепят всички институции, които не реализират печалба чрез дейността си. Той упрекна управляващата коалиция, че не взима решения в интерес на обществото и призова да се даде 10-минутна почивка, през която да се обaдят на премиера, за да го попитат дали могат да подкрепят предложението на опозицията.

Да намалим влиянието на руския газ!

Владимир Табутов от ПП цитира данни на Европейската комисия, че ако обществените сгради намалят отоплението само с 1 градус, то влиянието на руския газ би намаляло с 12%. Депутатът коментира, че ако това се направи, сметките на общините биха намалели.

Делян Добрев направи любопитното предложение в пленарната зала отоплението да се намали с 10 градуса, за да се спре влиянието на Русия. Искането му бе посрещнато с аплодисменти от ГЕРБ. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин заяви, че пет градуса е по-приемливият вариант и съобщи, че ще предаде на Никола Минчев за това искане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14569

1

случайно прочетох

10.03 2022 в 15:15

ГЕРБ са, като Маргарити (да не използвам Лайкучки)!

Храмовете печелят доста добре и не е редно да се подпомагат.
А за общините, пълни с цели фамилии калинки, да не говорим!