Нито една община не е поискала помощ от министерството на енергетиката

Йорданка Веселинова 02 февруари 2022 в 17:40 1430 0

Александър Николов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Александър Николов

Нито една община не се е обърнала към министерството с искане за помощ заради спряно осветление и цените на тока, заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия.

Той подкрепи премиера и също заяви, че ако работната група към МС реши да отпусне компенсации за общините, то бенефициенти ще бъдат само онези от тях, които са харчили прозрачно бюджетите си.

На този фон преди минути стана ясно, че АДФИ започва финансови инспекции на общините, въвели режим на тока.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС контрира енергийния министър, че никога не е било практика общините да изпращат писма до министерството. Рамадан Аталай от ДПС също подкрепи тази теза и заяви, че щом МЕ иска сигнали, то не е трудно да бъде залято с писма от всички общини.

Депутатът от ДПС подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждането на компенсации за крайните небитови потребители на електроенергия като болници, общини, училища, детски градини, ясли, културни и социални институции. Той попита Николов как министерството би подпомогнало онези потребители, които не генерират приход и не биха могли да компенсират увеличаващите се сметки за ток. 

Енергийният министър отговори, че в средносрочен план ще се работи за спестяване на енергия, както и за изграждането на собствени мощности за производство на електроенергия. Той коментира, че България е една от страните, в които ефективността на слънчевата енергия е от най-високите. Николов заяви, че в краткосрочен план МС ще заложи на директни компенсациите. По думите му че този компенсаторен механизъм ще бъде задействан след приемането на държавния бюджет.

Николов обаче бе категоричен, че предложението на ГЕРБ е трудноприложимо, защото обхваща широк кръг потребители, което ще затрудни нотификация от Европейската комисия.

Министърът заяви още, че през последната година производството на ел. енергия в страната се е повишило с 15%, а вътрешната консумация - с 4%.

Сметките: Понижение или повишение?

Според енергийния министър към момента има напредък по строежа на интерконектора с Гърция и не се предвижда ново забавяне след 1 юли 2022 г., когато се очаква проектът да е завършен. Той допълни, че след завършването му, страната най-сетне ще може да доставя от евтиния азерски газ.

България е направила всичко необходимо за завършването на връзката Комотини - Стара Загора, каза още Николов.

Министърът коментира и наложения от НС мораториум върху цените на тока, водата и парното, като не прогнозира драстично увеличение на цените след отпадането му.

Освен това от думите му стана ясно, че  се работи за понижаване на цените и чрез увеличаване на производството:

"Разглеждат се всички дружества под шапката на БЕХ, така че да се натовари капацитетът максимално. Натоварвайки капацитета, се увеличава предлагането. Съответно цената върви надолу".

"Булгаргаз"

"Спекулация е, че "Булгаргаз" е причина за раздор между президента и премиера", заяви Николов преди началото на заседанието на комисията пред журналисти.

Той поясни, че е направен анализ на "Булгаргаз", който е показал, че има нарушения, които не следва да бъдат допускани.

"За мен основното е как дружествата под шапката на БЕХ ще могат да извършват задълженията си по-ефективно. Какво се е случвало назад - нека кажат компетентните органи", допълни министърът на енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови