Нинова да се извини на БСП и да се оттегли, партията ще избере зам.-председател, който да изпълнява функциите й

На политическата сватба сега ние сме на шеста маса, ако не ни поканят да танцуваме, ще си ядем салатата, заяви Кирил Добрев

OFFNews 10 април 2021 в 09:38 5651 0

Корнелия Нинова трябва да се оттегли като лидер на БСП. Няма друг председател на партията, който да е провел парламентарни избори в толкова комфертна обстановка. Тя имаше възможност да размества листи, да преписва програми - от ИПИ, от вестниците, и - ако бяхме победили, цялата заслуга щеше да е нейна. 

Това заяви Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП, по бТВ.  Никой няма да я натиска да подава оставка, но трябва да има осъзната вина. Нинова трябва да се смири, да се извини на хората в БСП и да се оттегли, категоричен бе той. И подчерта, че не е и няма да бъде кандидат за лидер на БСП. 

Получи се огромна пропаст между нас и хората отвън. Нинова се представяше като нещо между Жана Д' арк и Райна Княгиня, но за хората извън партията тя е провален политик на прехода, обясни Добрев. 

Според него основната грешка и вина на Нинова са братоубийствените войни в БСП. На предстоящия Национален съвет на партията на 17 април първо трябва да се подкрепи кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Добрев изброи 3 неща, които Националният съвет на 17 април трябва да направи: Първо, да подкрепи задължително президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Второ, да избере ново Изпълнително бюро на партията. Трето, за избере зам.-председател, на който конгреса, НС и бесепапите имат доверие, и той да поеме функциите на председател до президентските избори, да подготви партията за предсрочни парламентарни избори, да я успокои и да върне доверието на хората. Вътрешните избори ще ги правим след президентските избори, допълни Добрев. Запитан за имена, той посочи Костадин Паскалев, когото описа като "прекрасно лице, което може да успокои БСП и да я преведе през тези бурни води".  

Добрев обясни, че Слави Трифонов е изпреварил БСП, защото за него гласували младите хора. Шапка му свалям на г-н Трифонов, че накара поколението на моя син, на тези 20-25-годишните да отидат да гласуват, опашките на изборите бяха заради него, не заради мен или Нинова, каза социалистът. И отправи "гражданска молба" към Слави: Тези млади хора 3 пъти по времето на прехода са подвеждани, моля ви, г-н Трифонов, не ги подвеждайте - те наистина вярват, че вие можете да направите нова България.

Винаги съм казвал, че право да управлява има първият. Но първият е в такава ситуация, както беше БСП навремето - спечели изборите, но никой не искаше да управлява с нея. Така че отговорността се пада на Слави Трифонов. Трябва да има правителство, защото освен здравна криза, икономическата криза просто пълзи, фалитите в малките фирми, които носят буквално България на гърба си, предстоят. И България трябва да има стабилно управление, за да усетят хората сигурност, каза още Добрев. 

На изборите се простреляхме в двата крака едновременно, подчерта социалистът. 

А за възможността президентът Румен Радев да връчи третия мандат на БСП, ако Има такъв народ не състави кабинет, Кирил Добрев коментира: 

По време на летните протести някой натисна копчето и БСП имаше претенции към Румен Радев заедно с ДПС и ГЕРБ. Хората на площадите го подкрепяха, а ние загубихме 3%, защото не направихме това. 

Сега - ако сравним ситуацията с една сватба, има хора от страна на младоженеца и от страната на булката. А ние сме седнали на 6-та маса. Питате ме дали ще ръкопляскаме, когато викат "горчиво? Дали ще танцуваме на сватбата? Ами, ако ни поканят, ще танцуваме, ако не - ще си останем на масата да си ядем салатата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови