МВР следи чрез лицево разпознаване, заобикаляйки закона

Юлиан Христов 27 февруари 2018 в 14:45 12825 4

МВР следи чрез лицево разпознаване, заобикаляйки закона

МВР намери начин да заобиколи закона за специалните разузнавателни средства и да извършва проследяване на широк кръг лица. Това ще може да става чрез система за лицево разпознаване, за която ведомството е заделило близо 1 млн. лв. Системата ще може да идентифицира физически лица в реално време.

Тя е поръчана от Гранична полиция, но видимо от изискванията към нея става ясно, че тя няма да бъде използвана единствено и само за осъществяване на граничен контрол и за овладяване на миграционния натиск. С подобна система и под прикритието за пресичане на антитерористична дейност МВР изземва контраразузнавателни функции, каквито има ДАНС. 

Според заданието целта на системата е да идентифицира физически лица с висока степен на обществена опасност "в рамките на зоните за сигурност на полицейските структури", което означава не само зони, контролирани от Гранична полиция. Системата дори ще бъде използвана и в рамките на "обществени зони с присъствие на голям брой лица". Това на практика дава възможност на органите на МВР да извършват видеонаблюдение с възможност за установяване на самоличност, което изцяло излиза от компетентостите на ведомството - в Закона за СРС тази дейност е вменена на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО)

От заданието става ясно също, че освен за "идентифицирането на обекти, свързани с терористична дейност", системата ще бъде използвана включително и за противодействието на корупционни практики и контрабандата.

За тази цел освен две камери с висока резолюция МВР ще разполага и с мобилни устройства, с помощта на които ще може да се извършва разпознаването. В техническите параметри е посочено, че към системата трябва да могат да се прикачват и камери с минимална разделителна способност от 1 MP, както и с обикновени IP камери, които стандартно се използват в бита за охранителна дейност. В същото време е заложено и изискване системата да обработва снимки, направени с обикновени смарт устройства, каквито са мобилните телефони.

Самото разпознаване на лица ще става, след като информацията от камерите постъпи в системата, която ще съдържа база данни - предимно снимки на заподозрени лица. Системата ще има възможност да "търси" измежду 160 хиляди изображения с високо качество. Тя ще трябва да може да различава лица и при предаването на "видеопотоци от цифрови видеокамери и смарт устройства", като ще трябва да може да поеме информационния трафик от няколко източника. Изискванията към системата са да бъде съвместима с "различни крайни устройства", които поддържат двете най-разпространени системи - Android и IoS.

Подобна система дава неограничени възможности на МВР, чийто служители ще могат да проследяват лица, предавайки към системата видеосигнал в реално време по време на провеждането на обществени мероприятия.

Системата за разпознаване на лица трябва да използва един и същ основен алгоритъм за търсене на лица в реално време от видеопок и архивни записи, се посочва в заданието.

По същество дейността по установяване на самоличност чрез проследяване и използване на технически средства попада в обхвата на Закона за СРС. Тази дейност може да се извършва от ДАТО, която беше създадена именно с цел да се избягва злоупотребата със СРС от отделните служби. Способът се прилага след разрешение от съда, каквото - в случая с МВР, явно няма да е необходимо. 

Единствената възможност МВР да използва видеоапаратура е регламентирана в закона на ведомството и е свързана с охраната на обекти за установяването на нарушители, проникнали в даден обект. 

МВР има право да извършва проверки за установяване на самоличност, като единият от регламентираните методи в Закона за МВР е чрез фотографиране. В този случай обаче не е предвидена възможността това да става включително и чрез стрийминг на видеосигнал, както и никъде в закона не е посочено, че ведомството има правомощията да поддържа подобен регистър със снимков материал.

Сред изискванията към системата е и това разпознаването на лица да става, като се отчитат възрастовите изменения и когато лицето не е заснето в анфас. Поставено е и изискването разпознаването да става в рамките на 5 до 30 секунди.

В същото време въпросът със сигурността на събираната информация и доколко с нея няма да се злоупотребява остава открит. Съмнения в тази посока повдигат отново изискванията в техническата част от заданието.

Според тях изходните данни при наблюдението трябва да могат да бъдат визуализирани на "различни терминали/устройства", като системата трябва да може да свързва различни хардуерни и комуникационни устройства. На практика това означава, че към системата биха могли да се включват и обикновени смартфони, вероятно при определени условия за достъп до нея, като данните ще могат да се предават чрез 3G или 4G.

На практика МВР вече разполага с подобна система в София. По повод европредседателството беше изградена единна система за наблюдение, която позволява лицево разпознаване и разпознаване регистрационните номера на автомобилите. С допълнителното оборудване, което ще бъде доставено чрез Гранична полиция, тази система има потенциала да се разрастне значително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

4

Emil Kasamakov

28.02 2018 в 10:01

Чак най-простата дегизировка няма да мине. Вече има системи, които с висока успеваемост разпознават дори лица покрити с шапки, тъмни очила и маска пред носа и устата. Така че зависи какво точно ще купят и доколко в бъдеще ще може да се надгражда с изкуствен интелект.