МВР иска пари, за да намали фургоните за бежанци в Любимец

Юлиан Христов 01 октомври 2014 в 11:32 7092 2

Фургони за бежанци
Край Любимец ще бъдат инсталирани по-малко от предвидените 400 фургони. Въпреки това МВР иска допълнителни 50 хил. лв. за неясни цели.

МВР ще поиска допълнително 50 хил. лв. по проект за увеличаване на капацитета на селището за бежанци в Любимец, но за да намали броя на жилищата.

Това става ясно от проект на постановление, публикувано на сайта на МВР. С него вътрешният министър Йордан Бакалов ще поиска прехвърлянето на средства, които са предвидени за изграждането на собствен водоизточник за селището.

Според действащия към момента план за готовността на държавата да посрещне засилен миграционен натиск за увеличаването на капацитета на селището са предвидени 637 000 лв. Към тях ще бъдат добавени исканите от МВР допълнително пари, които обаче не е съвсем ясно за какви дейности ще бъдат похарчени.

От редакцията, която се предлага в плана за действие, става ясно, че броят на местата за настаняване ще бъде намален и вместо предвидените 400 допълнителни места, ще бъдат доставени фургони с „до 400 места“. От министерството мотивират поставянето на по-малко фургони с невъзможността на отреденото място край Любимец да бъде осигурен планираният брой места за настаняване.

„При изогтвяне на документацията за провеждането на обществена поръчка за доставка и монтаж на контейнери за живеене е установено, че посочената дейност не може да бъде изпълнена в пълен обем, с оглед осигуряване на минимална жилищна площ за всеки настанен и възможностите за монтиране на контейнери, оборудвани за живеене“, се казва в мотивите към постановлението.

За изпълние на плана предходното правителство е предвидило 500 хил. лв. за фургони и 137 хил. лв. за канализация и инсталация за подгряване на вода. Въпреки, че МВР очевидно се кани да намали бройката на фургоните, от което вероятно ще бъдат спестени и средства, в мотивите към постановлението се посочва, че допълнителните средства са необходими за „увеличаване на капацитета на изгражданото фургонно селище, съществуващата водопроводна и канализационна мрежа“.

По данни на кризисния щаб за бежанския натиск за периода от 25 до 29 септември границата нелегално са преминали 255 души. За 2013 г. броят на хората, които са подали молби за получаване на бежански или хуманитарен статут са 7144 човека. Общият брой на хората, получили статут е 8500, като само за август тази година техният брой е 1104.

МВР подготви и нова инструкция за охрана и наблюдение на държавната граница. С нея се намаляват се някои бюрократични ограничения, като са описани подробно мерките за действие при опити за нелегалното преминаване на българска територия. Освен наличието на пълен технически арсенал за видеонаблюдение, термовизионни камери, специализирана високопроходима техника, хеликоптери, кучета и заградителни съоръжения, МВР ще разполага и със специализирани групи групи за блокиране, както и секретни отряди. Те ще имат задължението да осъществята „скрито наблюдение“ и охрана на определен район. Секретният наряд ще може да се укрива, докато охранява границата, като той не трябва да бъде известен на останалите охранители по границата.

В инструкцията има и отделни текстове, които регламентират действията при терористичен акт, както и мероприятия за противодействие на тероризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!