Бежанец - мисията невъзможна

Юлиан Христов 20 ноември 2013 в 15:37 5363 2

Бежанци Снимка: picture alliance/DW
Бежанци Снимка: picture alliance/DW

Нарушаване на основни права и тромави процедури - това са част от проблемите, с които ще се сблъскат имигрантите в България, ако бъдат приети промените в Закона за убежището и бежанците.

Текстовете са внесени в Народното събрание, като предстои тяхното разглеждане на първо четене. Мотивите за внасянето на подобни промени са свързани с желанието на властта да покаже, че прави нещо по въпроса с бежанците, като транспонира евродиректива за стандартите, при които трябва да протича процедурата по даване на хуманитарен статут или статут на бежанци на граждани на държави извън Евросъюза. 

Тези промени ще бъдат представени и на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който беше свикан от президента Росен Плевнелиев заради бежанската вълна от последните месеци. 

Повечето от новите мерки обаче са спорни и вместо ускоряване на процедурите ще доведат до тяхното утежняване, а има и опасност от това основни човешки права да бъдат засегнати.

Причините се крият в добавения изцяло нов раздел, който налага някои принудителни мерки към чужденците. Мерките придобиват крайно рестриктивен характер в някои нови правомощия, които се вменяват на председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той ще има правото да издава указания за налагане на парична гаранция или да задължи чужденци, чиито молби за статут се разглеждат в Агенцията, да се отчитат на всеки две седмици пред хора на Агенцията.    

Ако по една или друга причина тези мерки не могат да бъдат приложени ефективно, чужденците ще бъдат затваряни временно в център от затворен тип, докато не бъдат установени тяхната самоличност или националност, както и мотивите, с които те искат закрила. В закона обаче не е уточнено какъв е времевият хоризонт на "временното" задържане. 

В общежития от закрит тип ще бъдат вкарвани и лицата, за които има съмнения, че представляват опасност за националната сигурност, като това ще става по предложение на министъра на вътрешните работи или шефа на ДАНС.

Чужденец може да остане в това общежитие неопределено време, докато не бъде направена преценка за отпадане на съответното основание за задържане.

Въпреки че в закона изрично е упоменато, че чужденецът не може да остане необосновано дълго време в общежитието заради забавяне в административните процедури, в закона не е посочено какво се има предвид под "необосновано дълго време".

Настанените в общежитията бежанци ще имат право на всеки три месеца да поискат проверка от съответния административен съд, която да удостовери има ли основания за задържане. На всеки три месеца пък директорът на съответния център от затворен тип е задължен да изготвя списък на чужденците, които са пребивавали за срок, по-дълъг от три месеца, като списъкът се изпраща на съответния административен съд по местонахождението на центъра.

Когато съдът установи, че чужденецът е задържан необосновано, той трябва да бъде освободен незабавно. 

Законът регламентира в такива центрове да бъдат затваряни и малолетните и непълнолетните чужденци, но когато това е крайно необходимо и след като се установи, че по-леки мерки не могат да бъдат ефективно приложени. В текстовете е уточнено, че такова настаняване трябва да е във възможно най-кратък срок. 

Друго нововъведение, което се прави с текстовете е, че в издаваната от ДАБ регистрационна карта, трябва да бъде вписана зона, в която лицето има право да се движи свободно. Тази зона се определя от председателя на Агенцията и тя не може да бъде напускана без изрично разрешение. 

Промените в закона в никакъв случай не ускоряват процедурата по получаване на статут, твърди правният директор на Българския хелзинкски комитет (БХК) адв. Илиана Савова. Тя е категорична, че нововъдените промени не са консултирани с експерти на ДАБ и са изцяло предложения от МВР, като механично са пренесени текстове от Закона за чужденците.

"С промените се приема принципът, че всички ще бъдат настанени в общежития от затворен тип, а в общежития от отворен тип хората ще бъдат настанявани по изключение. Европейската директива позволява задържане, но само при първоначалната процедура, когато се прави отсявката", обясни пред OFFNews Савова и добавя, че с промените ДАБ се превръща в институция със затворнически функции.

Административният абсурд достига до там, че председателят на Агенцията трябва да издаде близо 10 хил. заповеди за настаняване в център от затворен тип за всеки един от регистрираните у нас нелегални чужденци. 

Въвежда се и нов документ, който узаконява порочната практика, за издаване на временни документи, които представляват бележка със закрепена с телбод снимка. Този документ важи няколко месеца, като през това време хората не могат да ползват нито едно от полагащите им се права, включително и издръжката от 65 лв. на месец. През това време хората няма да имат право на здравно осигурявани и съответно безплатни здравни услуги. Тези хора няма да имат и правото на образование. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови