Мая Манолова: Борисов гасеше пожара с бензин в разгара на банковата паника

ОFFNews 02 юли 2014 в 10:46 5997 17

Мая Манолова
Мая Манолова

Лидерът на ГЕРБ в разгара на банковата истерия в събота буквално гасеше пожара с бензин, шестваше из телевизиите и обясняваше как трябва незабавно да бъде извикан МВФ и да се тегли кредит от 5-6 милиарда лева, как трябва да има оставки и не трябва да се вярва на финансовия министър и премиера.

Това коментира пред bTV зам. председателят на парламента Мая Манолова тази сутрин. Думите й бяха в отговор на въпрос отговорно ли е било поведението на Антон Кутев от БСП, който два дни преди преди паниката с ПИБ обяви в ефира на национална телевизия, че се готви атака "срещу втора банка" след КТБ.

"Интересно предложение е да прехвърлим на главата на Антон Кутев проблема с банковата система, но да забравим за всичко останало", заяви Манолова. Тя имала разговор с Кутев след изказването му и той обяснил, че не е имал намерение да създава паника. "Той не говори за конкретна банка и че има проблем в банковата система. Toй се е опитал да предупреди хората, че ще има атака и да не се поддават на тези внушения", посочи депутатката.

Манолова разкри и част от разговорите на спешното заседание при президента, които политици и финансовият сектор начертаха плана за действие, за да се предотврати банкова криза:

"За да бъда честна, трябва да кажа, че и Асоциацията на търговските банки, и експерти, част от които са десни и близки до РБ, заявиха една изключително зряла, разумна и национално отговорна позиция, каквато зае БСП и каквато не зае ГЕБР. Най-малкото, защото те предлагаха въвеждането на банкова ваканция и идване на Международния валутен фонд, искаха да се тегли кредит, да се смени финансовият министър."

"Извинявай"

Щях да се извиня на Бойко Борисов, ако се беше извинил за изявленията си часове преди моето, в които обяви България за труп, "Козлодуй" - за златното й зъбче. Ако се беше извинил на Орешарски, и аз щях да се извиня. Сръдните в политиката са неуместни, добави Манолова.

Не бих казала, че нещо особено се е променило в парламента с напускането на "Атака". Той работи така от първия момент. Едни влизат, други излизат; едни отиват на плаж, други работят. Той започна с двумесечна ваканция на ГЕРБ. Сега очевидно ще го приключим с едномесечна ваканция за "Атака", коментира още тя.

Законът за МВР 

Проблемите, които Законът за МВР решава, са изключително важни и за обикновените полицаи, и за всички служители на МВР. Нашият ангажимент бе той да бъде приет и да реши проблеми с кариерното развитие, извънредния труд, заплащането на полицаите и удържахме на това свое обещание, няма причина да го преразглеждаме, заяви зам.-председателят на Народното събрание.

Помолена да коментира лидерския въпрос в партията, Манолова обясни, че той трябва да бъде решен от всички членове на партията на конгрес. „Това ще решим ние, социалистите. Постът председател на БСП не е вакантен и този свръхинтерес започва да придобива обратен ефект. Ние сме достатъчно силни сами да вземем важните за нас решения”, заключи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews