Мая Манолова: Законът за МВР е наш ангажимент към полицаите

Нели Чолашка 18 юни 2014 в 13:34 2474 7

Мая Манолова

Приемането на Закона за МВР е един категоричен ангажимент на БСП към българските полицаи, които очакват този закон.

Това обяви зам.-председателката на парламента Мая Манолова по повод оттеглянето на точка първо от дневния ред за преодоляване на ветото на президента върху част от закона.

Оттеглянето стана след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разсърди и обяви "война и реваншизъм до дупка" на управляващите.

От ГЕРБ поискаха отмяна на точката и Борисов дори призова лично за това, като напомни за споразумението от вчера, което са постигнали лидерите на партиите на консултациите при президента да се определят няколко приоритета и парламентът и изпълнителната власт да се придържат към тях.

Първоначално БСП даде отпор и гласува срещу отмяната на точката, но след като Борисов се разсърди те сами предложиха тя да бъде отложена.

Червените отказват да обяснят този обрат, единствена Манолова се съгласи да говори и то само от свое име.

Българските полицаи очакват този закон и според мен ние трябва да направим всичко възможно той да бъде приет.

Още повече предвид яростната съпротива, която успяхме да преодолеем от страна на ГЕРБ за окончателното приемане на този закон. Преодоляването на президентското вето е въпрос на процедура. Надявам се да се съберат тези гласове (нужни са 121 гласа).

Личното ми мнение е, че този закон не може да бъде предмет на никакво споразумение. Той е ангажимент на "Коалиция за България" към полицаите. Според мен този ангажимент не подлежи на предоговаряне. Това е моето лично мнение, коментира Манолова.

Новият Закон за МВР предвиждат увеличаване на възнагражденията на полицаите и много вратички за назначаване на хора без конкурс.

По думите на Борисов, ако законът бъде приет, ще са нужни допълнителни 160 млн. лв., които обаче не са осигурени и освен това ще бъдат назначени много хора без конкурс.

С приемането на новия закон окончателно в сила влизат и някои от спорните текстове, в които правозащитни организации съзряха опит за блокиране на протестите.

В чл. 63 е записано, че вътрешният министър има право на въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Тези временни ограничения могат да се прилагат „за предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред на определени обществени места“ и „при безредици или непосредствена опасност от възникването им“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!