''Кой игра карти с Лукойл''. ПП-ДБ отказа исканата от ГЕРБ отмяна на дерогацията за внос на руски петрол

Ружа Райчева 14 ноември 2023 в 16:55 4311 4

Делян Добрев и Радослав Рибарски

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Добрев и Радослав Рибарски

Разногласие в управляващата коалиция по повод предложената от ГЕРБ отмяна на изключението за внос и преработка на руски петрол -  "Продължаваме промяната - Демократична България" гласуваха против отмяната, както и БСП, и "Възраждане".

Законопроектът за отмяна на изключението (дерогацията) от забраната за внос и преработка на руски петрол в България, договорено с Европейската комисия, бе внесен за пореден път от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. "За" гласуваха петима, "против" бяха четирима и петима се въздържаха. Единствено ДПС подкрепи законопроекта на ГЕРБ.

На 13 октомври Народното събрание удължи срока за дерогацията до 1 октомври 2024 г. Добрев изтъква в мотивите си, че изключването от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в България, както се е очаквало, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък.

Дай боже, дерогацията да счупи сглобката, пожела си Делян Добрев

Миналата седмица разследване, публикувано от Politico, разкри, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол, като така страната ни подпомага финансирането на войната в Украйна.

За първите 9 месеца на 2023 г. бургаската рафинерия е преработила 4.5 млн. тона руски сутров петрол, което е осигурило близо 1 млрд. евро в хазната на Кремъл като преки данъци, сума достатъчна за управлението на наемническата група „Вагнер“ за година, твърди Добрев.

Според него бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ може да работи нормално и без да обработва руски петрол. В мотивите на законопроекта пише, че България може да получава доставки на суров петрол от неруски източници.

"България отдавна е една от най-уязвимите страни в Европа по отношение на руското икономическо и политическо влияние. Руският контрол върху българския пазар на петрол и горива е спомогнал за утвърждаването на мрежи на влияние в българската политика и икономика, които се намесват в стратегически за страната решения", пише в мотивите.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ не само е увеличила влиянието си на български пазар и вече държи 90% от него, но и ударно изнася нефтопродукти, включително за Турция, Египет и ОАЕ, изтъква в законопроекта си Делян Добрев.

"Кой игра карти с Лукойл" и "Хайде да не си изкарваме криливите ризи"

По време на дебата по законопроекта Драгомир Стойнев от БСП коментира, че партията му няма да подкрепи предложението, защото дерогацията е постигната със съгласието на ЕК. По думите му, който е злоупотребявал с нея, трябва да носи отговорност.

"Не считам, че с премахването ѝ ще се подобри положението - напротив, може да се влоши. При положение, че имаме възможност да бъде назначен особен управител, не разбирам какво налага това бързане", каза Стойнев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че единственото, с което може да се съгласи в законопроекта, са предложените санкции за нарушаване на регламента. Той посочи, че ПП-ДБ вече са предлагали санкциите да се начисляват като процент от оборота на дадено предприятие. По думите му нищо не налага това бързане за отмяна на дерогацията преди зимните месеци. 

Рибарски и Стойнев призоваха преди да бъде приет законопроектът да се изчака да мине Съветът за сигурност, свикан от премиера Николай Денков на 16 ноември. 

Ивайло Мирчев каза, че ПП-ДБ ще предложат дерогацията да отпадне след 3 месеца, а не след три дни, както предлага Добрев. "След като сме чели секретните доклади на ДАНС, е несериозно да мислим, че това ще се случи за тези срокове", коментира той.

Делян Добрев заяви, че тези 1 млрд. лв. печалба за "Лукойл" е трябвало да бъдат разпределени между българските граждани. Той твърди, че от началото на годината е трябвало 73 стотинки на литър да се връщат на гражданите. "Два поредни кабинета са си седяли на ръцете", каза Добрев. 

Той попита Рибарски какво общо имат горивата със зимните месеци, защото "никой не се топли на нафта вече". "Не мога да разбера какво общо имат бензинът и нафтата през зимата. Всъщност тогава даже се консумират по-малко горива, отколкото през лятото", каза Добрев. Рибарски отвърна, че е имал предвид, че има опасност да се нарушат доставките. Тогава Делян Добрев започна да го иронизира с въпрос дали морето през зимата е толкова бурно, че танкерите с гориво да не могат да минават. 

Ивайло Мирчев каза, че му е забавно желанието на Делян Добрев да бори руския империализъм при положение, че Бойко Борисов е играл карти с бившия директор на "Лукойл България" Валентин Златев"А кой предложи монопол на "Лукойл"?...Хайде да не си изкарваме всички тука кирливи ризи, нали се разбрахме да не споменаваме това за картите", отговори Делян Добрев. 

Йордан Тодоров от "Възраждане" започна да се шегува, че "сглобката се разпада", а малко след това депутатите преминаха към гласуване на законопроекта.  

Такса за внос и пренос на природен газ от Русия

Депутатите Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ предлагат да се въведат задължителни енергийни транзитни вноски за внос и пренос на природен газ от Русия. Вносителите аргументират нуждата от законодателна промяна заради липсата на дефиниция за „транзитен пренос“.

В мотивите си ПП-ДБ посочват, че целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа. В момента енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа, а от ПП-ДБ предлагат таксата да се изисква от ползвателите на природен газ от Русия.

"Операторите на газопреносната мрежа оказват само услугата по пренос на природен газ за транзит. Предвид целта на закона, тежестта на енергийните вноски трябва да се понесе от ползвателите на услугата“, пишат вносителите.

Операторите на газопреносната мрежа ще са длъжни да предоставят информация за вноса и преноса на природен газ на Агенция „Митници“. Размерът на енергийните вноски се запазва, пише още в законопроекта на ПП-ДБ.

Законопроектът бе приет на първо четене. "За" гласуваха ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС (9 гласа), против нямаше, а БСП и "Възраждане" се въздържаха (4 гласа).

Тридневният срок е твърде агресивно очакване, коментира и министърът на енергетиката Румен Радев след края на заседанието.

На въпрос дали да се отмени дерогацията преди или след зимния период министърът коментира, че е по-важно да не се предизвикват сътресения на вътрешния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

4

IvoIvo

15.11 2023 в 12:37

ПП-ДБ са пак шах с пешките нещо

585

3

Stoyancho

15.11 2023 в 12:12

хехе, чакаме развръзката, ДБ ще преспят,,, докато има наредят какво да отговорят..

22548

2

dolivo

14.11 2023 в 20:37

Нали се разбрахме да не изкарвате това за картите?

Хехе, Делянчооо

135

1

Far Rider

14.11 2023 в 17:06

Мдааа, кремълските пионки са навсякъде! Чичо Вова има нужда от пари за войната в Украйна!

 
X

Да помогнем на украинските деца!