Кънев иска Плевнелиев да помогне за международен мониторинг на прокуратурата

OFFNews 07 март 2016 в 20:08 4567 9

Президентът Росен Плевнелиев да използва международния си авторитет, за да осигури съдействието на държавите от ЕС за осъществяване на активен международен мониторинг на българската прокуратура.

За това призова лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев по време на днешните консултации при президента.

Кънев припомни, че такива бяха и препоръките в доклада на ЕК по Механизма за проверка и сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.

Според партията на Кънев с оглед спирането на скандалните и ключови обществени поръчки и опасността от злоупотреба със средства на българския и европейски данъкоплатец, пряката международна намеса при разследването им е единствената гаранция за защита на интересите на гражданите, както и за бързо и справедливо наказание на виновниците за тези практики.

Това е и важна стъпка към връщането на доверие към България като правова и съвременна държава, а не като територия на ширещата се корупция, както в международните партньори, така и у българските граждани, смятат от партията.

"Тази година е решителна и за съдебната реформа и за борбата с корупцията. Народът отдавна очаква да бъдат предприети решителни действия на всички нива", каза Плевнелиев на среща с представители на парламентарната група на Реформаторския блок.

Основни акценти в разговорите бяха предстоящите реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването, борбата с корупцията, проблемите свързани с миграционната криза, както и възможностите за икономически подем на слаборазвитите райони в България. Дискутирани бяха и Националната програма за развитие „България 2030“, както и нуждата от промени в изборното законодателство.

Президентът и представителите на Реформаторите бяха на единодушни, че стабилността на страната е приоритет, но тя може да се гарантира само чрез реформи и чрез общи решения.

Плевнелиев посочи, че страната ни охранява добре границите си и е сред малкото държави, които спазват правилата за приемане на мигранти и подчерта, че един от най-големите проблеми в тази тежка ситуация е засилващият се незаконен трафик на хора. Според Росен Плевнелиев ЕС ще излезе от кризата и изрази увереност, че държавите членки ще се обединят около обща позиция на провеждащия се форум на високо равнище в Брюксел по темата.

„Кризите вече не са национални и нито една страна не може да преодолее сама, която и да било от тях. Само общите работещи решения могат да доведат до добър резултат“, каза той.

Пред държавния глава беше поставен въпроса за проблемите в развитието на Северозападния и Северноцентралния район на страната. Според президента решение за ускоряването на развитието на тези слаборазвити области може да се търси по линия на инвестициите в енергийната ефективност, в образованието и иновациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!