Quantcast

Плевнелиев да наложи вето върху забраната за къмпингуване, искат "Зелените"

OFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 13:15 3113 4

Взетото днес решение на Народното събрание за забрана на къмпингуването на 100 метра от крайбрежната ивица е дълбоко погрешно и вероятно ще предизвика бурна обществена реакция и граждански протести.

Това пишат в своя декларация по повод промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от "Зелените".

От партията искат президентът Плевнелиев да наложи вето на забраната и глобите за къмпингуване.

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Взетото днес решение на Народното събрание за забрана на къмпингуването на 100 метра от крайбрежната ивица е дълбоко погрешно и вероятно ще предизвика бурна обществена реакция и граждански протести. То влиза в противоречие с установени в България принципи на свободата на движение на гражданите, които са в основата на правовата държава и представляват важна част от демократичните обществени отношения. Смятаме, че след гласуването на второ четене на това изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие единственият начин да се намери обществено приемливо решение е законът в тази му част да бъде върнат от президента Росен Плевнелиев.

Зелените искаме да напомним, че, въпреки тиражираните пропагандни твърдения, предпочитащите този вид летуване са предимно работещи хора, които бягат от ежедневието на големия град в търсене на запазена природа и усещане за свобода. Всяка година това са стотици хиляди платежоспособни граждани, които след тази поправка най-вероятно ще бъдат прогонени като туристи завинаги извън пределите на България. А страната ни окончателно ще загуби шанса да се съхрани и развие като привлекателно място за такъв тип туристи не само от страната, но и от чужбина.

Същеременно приетите промени не решават нито един от важните проблеми на Черноморието: презастрояването, липсата на адекватна инфраструкура (пътища, ВиК, пречистватени станции), намаляващият брой туристи. За да се намери истинско решение по въпроса за къмпингуването, вместо налагане на пълни забрани, трябва да се работи в следните посоки:

Определяне на места с ограничения за къмпингуване в конкретните територии чрез механизмите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за устройство на територията и Закона за туризма.
Забрана за строителството, издигането на огради, изграждането на нови пътища, разораването на площите в зона А на всички диви плажове и зоните от НАТУРА 2000.
Опазването на крайбрежието и разнообразяването на туристическия продукт с повече места за къмпингуване и бивакуване трябва да бъдат обект на цялостна стратегия за устройство и управление на крайбрежието, разработена след широко обсъждане и обвързана с промени в законодателството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2016 в 08:09

Първо забраната за паркиране на всякакъв вид МПС навсякъде по черноморието на 100 метра от плажа или брега трябва да отпадне. Второ трябва да се даде дефиниция какво е къмпингуване. Щом волята на депутатите е пренощуването включително и на платка за 2-3 да не е забранено, нека президентът върне закона за да запишат в него поне това което искат,а не пълна и абсолютна забрана навсякъде.

02.03 2016 в 14:22

Да ги бутат, немам никакъв проблем. Само искам да знам къде смятат да извозят отпадъка после.

02.03 2016 в 14:01

За неговата вила не знам, но ако останат така нещата, в Слънчев бряг трябва да бутнат всички хотели на първа линия:)

02.03 2016 в 13:47

Хахахахахахахаха. Сигурно искате и вилата да си махне от Черноморец, а?