Йончева: Обжалвам гаранцията от 20 000 лева

'Смятате ли, че някой ще тръгне да прави финансови машинации, отивайки в Алепо, без да знае дали ще се върне?'

OFFNews 28 януари 2019 в 09:43 4283 4

Елена Йончева обжалва наложената й парична гаранция от 20 000 лв., заради обвинението в пране на пари. 

Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева по Нова тв. Според обвинението става дума за сума от 645 хил. лв.,  получена във фирма, достъп до средствата на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания. 

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни тя. 

"Основната цел на такова обвинение е да бъдат сплашени всички, които решат, че могат да говорят за безобразията в тази държава - всеки, който реши, че може да даде гласност на грабежа, който се извършва вече 10 години", коментира говорителят на ПГ на "БСП за България". Тя припомни, че преди година е осъдила Борисов и ГЕРБ за клевета, след това от БСП са показали безобразията в строителство на оградата и са внесли сигнал до прокуратурата и ДАНС. Тя припомни още, че са били показани и всички безобразия в Хасково- внесен е сигнал с конкретни факти - отговор, по думите ѝ, още няма. "Започнахме да събираме документи по казуса "Барселона", след това поискахме проверка на магистралите", допълни Йончева.

"Вие смятате ли, че някой ще тръгне да прави финансови машинации, отивайки в Алепо, когато не знае дали изобщо ще се върне от там? Аз трудно намерих оператор, който да дойде. В Украйна също не бяха леки условия и също ни стреляха, докато снимаме. Ще припомня, че влязох в черния списък на Порошенко с журналисти след този филм", каза Йончева.

"Абсурдно е да се говори за пране за пари, защото сметката е открита в българска банка. Плащани са данъци в България. Цялата техниката, закупа от дружеството, е по банков път. Тази техника е налична, филмите също са налични и може да ги видите и сега", коментира Йончева. "Аз смятам, че това дори не е политическа разправа. Сега съм убедена, че е бандитска разправа от определени хора от ГЕРБ, защото свалянето на имунитета беше направено преди официално да поискаме проверка на българските магистрали. Обвинението на прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети мерки", допълни тя. По думите ѝ това обвинение е повдигнато по сигнал на ГЕРБ, докато те твърдят, че нямат нищо общо с него. Тя спомена поименно депутати от ГЕРБ, свързани със сигнала срещу нея - Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев. "Разследванията по КТБ продължават 5 години. Договорите, които съм подписала с ТВ7 и с това дружество са публични. Защо никой досега не е казал, че има нещо нередно?", попита Йончева

"Копурцията се превърна в норма. Фактите, които се изнасят, се превръщат в медиен шум - вземат се мерки от правителството, колкото да се заглуши шумът, и след това всичко продължава отново. Ние ще покажем факти, които ще покажат механизмът на превръщането на корупцията в норма", заяви Йончева по повод предстоящо разкриване на нови корупционни практики близките дни. "Това разследване изцяло отговаря на информацията, която е дадена от Държавния департамент на САЩ за България. В последния доклад се говори за корупция в големите инфраструктурни проекти и енергетиката", заключи Йончева.

В следващите дни тя ще подаде данни в прокуратурата. „Ще разкрием конкретно механизмите. Става дума за министър и заместник-министър”, твърди Елена Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

4

AnderXale

28.01 2019 в 17:14

Поредната гръмка акция, която ще завърши с осъдителна присъда за България! А в политически план организаторите й май не са си сметнали добре картите. Всеки опит да бият по реномето на тази женица се е оказвал пълен провал. Не виждам как сега ще е различно!

10571

3

Hissarion

28.01 2019 в 14:20

Боко и Цвъко се уплашиха от тая госпожа и сега се мъчат да я забатачат. Обвиненията кънтят на кухо, защото ако за взимане на пари от КТБ се отиваше в затвора, там вече щяха да са половината парламент.

6162

2

red-army

28.01 2019 в 13:03

Добре бе то хубаво филмите. Ама аз не разбрах как с минималния хонорар се оказа в Бояна?

Българската политика е упражение по заеряне с кал в блато. Тая е затънала до ушите с КТБ. Барека и той е до ушите и той е за разследване и затвор, дето обикаляше с джиповете по родината пилеейки народна пара ....Еми много години ще се разбридва КТБ-то. Искаше му се на банекрина да прави преврат т.е. повярва си че е хванал господ за шлифера. Ама на нейсе подляха му вода и не стана.....то е ясно че няма да стане. Нали всичките са марионетки и тая кака и Барека и банкера, боцко, цецко, Курнела, свинаря, агент Иван и агент Гоце и още безкараен брой съратници на ДС....

Като някакъв пародиен театър от средновековието са и сите са за дранголника