Спецпрокуратурата: Йончева е знаела за престъпния произход на парите

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2019 в 14:34 4821 2

Снимка Архив

Според Специализираната прокуратура депутатът от БСП Елена Йончева, която вчера беше обвинена в пране на пари, е знаела за престъпния произход на средствата, превеждани в управляваното от нея дружеството - „Офроуд“ ООД.

В хода на разследването на Специализираната прокуратура е установено, че едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД е Елена Йончева. На 17.04.2012 г. Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид" новата фирма „Офроуд“ ООД.

В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лева. Начинът на разпределение на дружествените дялове е по равно по 5 000 лева за всяко от дружествата. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило още след учредяване на „Офроуд“ да направи и допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

На 23.04.2012 г. Елена Йончева е избрана за управител на новоучреденото дружество "Офроуд" ООД. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“.

На 13.06.2012 г. и 22.06.2012 г. от сметката на офшорно дружество „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на търговското дружество „Офроуд“ са получени парични средства в общ размер 645 423.90 лева, като на първата дата са получени 315 084,21 лева, предназначени за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата - 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от „КТБ“ АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. Елена Йончева, която единствено е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства. Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на „Офроуд“ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Според обвинението в инкриминирания период от време Елена Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Специализираната прокуратура твърди още, че Йончева е имала съучастник с инициали Б. М., който също е привлечен като обвиняем. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Към настоящия момент „Офроуд“ООД е без управител, тъй като Йончева е поискала освобождаването си и е без имущество и без парични средства по банковите сметки. Поради това, че съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, в съответствие с разпоредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева „гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови