Quantcast

Ива Йорданова: Подадох оставка, защото съм на 30 и не може името ми да се свързва с некомпетентност

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2014 в 11:11 14545 19

Ива Йорданова

Ива Йорданова, известна още като жената до лидера на СДС Божидар Лукарски, се яви днес в сутрешния блок на Нова телевизия, за да обясни лично на базата на какво образование и какви качества е била назначена първо за съветник на вицепремиера по управление на средствата от ЕС и после за зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина.

Самият Лукарски беше в сутришния блок на телевизията преди два дни и обеща на водещите да изпрати Йорданова, която сама да обясни нещата.

Ето и цялото интервю:

Водещ: Как попаднахте в екипа на вицепремиера Илияна Цанова?

И.Й.: По интересен начин. Аз доброволно, може да се каже, че се отказах от участие в листите за Народното събрание на вече изминалите избори на Реформаторския блок.

Аз бях член на "Движение България на гражданите", една от партиите в Реформаторския блок, председател на Контролния съвет.

Водещ: Така и сте се запознали с Божидар Лукарски?

Да, като кандидати в листата на Реформаторския блок за европейски парламент. Отказах се обаче да бъда кандидат този път, защото не исках да създавам съмнения за конфликт на интереси. Все пак двама души в емоционална връзка, от две партии и т.н.

Подадох оставка от Контролния съвет, напуснах и поста си като член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и прецених, че това е достойното и редно нещо да направя.

По случайност по същото време от общи познати разбрах, че г-жа Цанова така сондира кандидати за политическия си кабинет. Истината е, че аз сама изпратих CV-то си във Facebook. Смятам, че живеем в свят, в който всичко е на един клик разстояние.

Водещ: Какво пишеше в това CV и как стигнахте до Агенцията за българите в чужбина?

И.Й.: В CV-то ми са описани всичките ми постижения, като образование, като професионален опит, като стажове...

Водещ: Сега е моментът да кажете какво е образованието Ви, а не сте просто жената до Лукарски.

И.Й.: Имам две висши образования - едното е "Международен бизнес" от Бъркли в САЩ, другото е от Военната академия в София, със специалност "Национална сигурност" с фокус върху кризисния мениджмънт и дипломна работа в сферата на социалните мрежи и гражданското общество. Стажувала съм в ООН и в Световната бизнес коалиция срещу СПИН, малария и туберкулоза, докато живях в Щатите.

Водещ: Участие в телевизионно шоу...

И.Й.:И HP. Това са акцентите в професионалната ми биография.

Водещ: Това участие в "Шоуто на Слави", в което се изявявате с танц, съжалявате ли за него. Помага или пречи към днешна дата?

И.Й.: Няма еднозначен отговор към този момент. Всичко е въпрос на манипулация и начин, по който се представят нещата.

Следва откъс от танца на Йорданова в "Шоуто на Слави":

Водещ: Това бяха заглавията в началото - танцьорка, съветник, танцьорка, съветник. Имаше заглавия "Танцьор на пилон".

И.Й.:Това е абсолютно мултиплицирана лъжа. Ето виждате никъде във видеото няма пилон.

Водещ: Помага или пречи това?

И.Й.: Пак казвам, зависи от начина, по който се интерпретира информацията, както е видно и от професионалната ми биография.

Водещ: Вие предлагате, това беше към мотивите за оставката, да се направи конкурс, прозрачен, да се излъчва на живо по интернет и Вие да кажете конкретни решения или политик за българите в чужбина (...)

И.Й.: Искам да уточня нещо, което е много важно и някак услужливо се спестява и от медиите - не съм назначена с връзки и не съм избягала от конкурса. Позицията е на органи на власт в Държавната агенция на българите в чужбина, тоест председател и зам.-председател. По Закона за администрацията се назначават от министър-председателя по предложение на ресорния вицепремиер.

Водещ: Защо сега стана това, в период, в който ще сменяме правителство?

И.Й.: В никакъв случай не сме избирали момента, аз поех отговорността да застана начело на агенцията в един кризисен за агенцията момент.

Водещ: Какво точно работи тази агенция?

И.Й.: Тя има няколко така направления на дейност. Разбира се комуникацията с българи в чужбина, разбира се изпълняване на Стратегията за българите в чужбина, но може би най-основната дейност и тази, която поражда най-много въпросителни, е издаването на удостоверения за български произход. Издаването на удостоверения за български произход, тоест самите удостоверения за български произход са документът, с което едно лице може да кандидатства след това за българско гражданство.

Водещ: Тук има ли някакви далавери?

И.Й.: Имаше криза и продължава да има криза, защото бяха получени множество сигнали, на база на които вицепремиерът разпореди проверка на Главния инспекторат.

Водещ: ...че има злоупотреби с издаването на удостоверения?

Да, че има злоупотреби с издаването на удостоверения, че има порочни практики.

Водещ: Взимат се пари, за да се придвижват тези документи?

И.Й.: Не бих спекулирала по този начин, защото аз не съм разследващ орган и нямам доказателства за такова нещо, но в нормативната база, върху която се работи, има достатъчно пропуски, които предполагат да има порочни практики.

Водещ: Корупционни практики?

И.Й: "Порочни практики" е терминът, който е използван от Административна прокуратура. Така, че на база не само на моя анализ като съветник в кабинета на вицепремиера с ресор българи в чужбина и отговорност да наблюдавам агенцията, но и на база доклади и сигнали, получени включително и от Министерството на правосъдието, беше разпоредена тази проверка по инициатива на вицепремиера. Тя, между другото, не е първата, която се случва в агенцията.

Водещ: Целта е била да се прекрати тази проверка?

И.Й.: Аз поех отговорността в един конкретен времеви отрязък и той беше до приключване на тази проверка. Моята задача беше да съдействам на Инспектората, за да се случи тази проверка по един прозрачен начин, не да бъде замитана...

Водещ: Работила ли сте другаде, преди да станете съветник?

И.Й.: Разбира се, както споменах преди малко работила съм HP, работила съм в Pfizer, четири години реално се занимавам и с политика, между другото, понеже ме попитахте как изобщо съм стигнала до вицепремиера, що годе по същия начин, по който навремето започнах и като доброволец в президентската кампания на Меглена Кунева, по същия начин изпратих писмо във Facebook, заявявайки готовност да помагам.

Водещ: Чувствате се жертва на тези обстоятелства? Жената до Лукарски. По този начин се интерпретира цялата случка.

И.Й.: Защо да се чувствам жертва от това, че съм жената до Божидар Лукарски. В никакъв случай.

Водещ: Иначе щеше ли оставката да се дава в друга ситуация?

И.Й.: Подадох си оставката, искам да уточня, защото нямаше как да допусна да се вреди, първо, върху името на агенцията и аз смятам, че тази агенция е изключително нужна и не ми харесва това, че последните дни се спекулира с дебата дали изобщо трябва да я има тази агенция - да, трябва да я има. Но си подадох оставката и защото аз съм на 30 години, в никакъв случай не мога да допусна моето име да е свързано с каквито и да е съмнения за некомпетентност, непрозрачност и т.н.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2015 в 10:44

Йорданова се включи в антибългарската кампания на Министерството на правосъдието, която на практика отрича българската принадлежност на сънародниците ни в Република Македония, Голо Бърдо, Мала Преспа, Гора и т.н.
Вместо да защитава тази българи от една институция, която погазваше законите, тя се включи в инспирираната от чужбина истерия. Така помага за решаването и на един вътрешен "проблем" за тези, които искат да отклонят вниманието от корупционните практики при получаване на българско гражданство - включително МП, ДАНС и т.н.

26.10 2014 в 10:36

ultra
Четири причини за дивашко-просташкият хейт, издържан в типично български и балкански традиции, към Ива Йорданова:
1. Защото е красива и секси.
2. Защото е с висок образователен ценз, следователно много по-умна от коментиращите я.
3. Защото е приятелка на известен десен политик (което вероятно означава дълбока и непоправима житейска грешка от нейна страна).
4. Защото е била активен участник в протестите срещу чучелото Олигархски и компания.
А ЗАЩО НЯМА АТАКА СРЕЩУ НАЗНАЧЕНИЯ БЕЗ КОНКУРС НА НЕЙНО МЯСТО.

26.10 2014 в 10:36

ultra
Четири причини за дивашко-просташкият хейт, издържан в типично български и балкански традиции, към Ива Йорданова:
1. Защото е красива и секси.
2. Защото е с висок образователен ценз, следователно много по-умна от коментиращите я.
3. Защото е приятелка на известен десен политик (което вероятно означава дълбока и непоправима житейска грешка от нейна страна).
4. Защото е била активен участник в протестите срещу чучелото Олигархски и компания.
А ЗАЩО НЯМА АТАКА СРЕЩУ НАЗНАЧЕНИЯ БЕЗ КОНКУРС НА НЕЙНО МЯСТО.

25.10 2014 в 18:12

Защо сега НЯМА реакция И за това назначение на тази длъжност без конкурс?
Защо никой не пита за квалификация, за образованието и опита на новия зам.председател на Агенцията?
Защото ДО СЕГА ВИНАГИ назначението е било БЕЗ КОНКУРС!
Защото срещу Ива беше ОРГАНИЗИРАНА ПОЛИТИЧЕСКА АТАКА с цел УДАРИ срещу Лукарски.

25.10 2014 в 17:55

Аз не съм от хейтърите. Но знам за принципи при набиране на кадри, т.е. как се прави HR на запад. Тази девойка е парашутист и тя го знае и няма са какво да се сърди. Много умело в CV-то й не се споменава какви точно длъжности е заемала и какво точно е правила извън България. Стажуването е страхотно занимание, но от стажант до директор на държавна агенция (да вземем пример със самите Щати) има един дълъг път, който се изминава от долу нагоре. Много е хубаво, че момичето е взело диплома и владее фейсбук комуникацията, ама какво от това? По същата логика тя има безброй много конкуренти в и извън България. Така че, само прозрачните назначения могат да измият срама на българската администрация.

24.10 2014 в 15:18

трябва да й повярвам че тя ей така просто си пуснала СВ-то във ф/бук и точно нея харесали. Нахално, при това казано със скромна доза самочувствие, и несмущаващо безочие. Тя сметката излезе по точна. Призна, че се отказала от позиции в БГ на Кунева, от място в листата и пр. неща. И ето назначили я на тази служба, която не е изборна, а чиновническа. ДОБРЕ НАПРАВЕНА СМЕТКА. Все пак в партията няма перспектива, в листата на кой знае коя неизбираема позиция е. Не си струва да вехне в дебрите на партийността. Но влязла веднъж в президенското чиновническо войнства - там вече има стъпала и се расте. Особено ако приятелят Лукарски е нар. представител, пък защо не и някое министерско кресло да получи. ко на НР директорка е била бозуханова, а ти си работил там. ДОСТА ПЛИТКА ХИТРОСТ.

24.10 2014 в 14:29

Кифла.

24.10 2014 в 14:05

ето още едно доказателство на правотата в израза: "колкото повече плямпаш, толкова рискът да изтърсиш някоя глупост расте ..."
подала си оставката жената - ОК, но дотам! доблестните хора се оттеглят но не ходят от медиа на медиа да дават интервюта сащо са го направили, за да се харесат на "следващата цел". още повече споменаването на възраст. извинете ме, аз не съм съгласен човек без стаж да управлява каквото и да е. нагледали сме се на амбиции. изобщо нямам намерение и време да ровя в СV-то на този и онзи, освен на тези, които назначавам на заплата. на мен поне, са ми ясни такива степени на образование. да, има ги като опция, надстройка на призната академична база, но те съвсем не са нито бакалавърска, нито магистърска степен. за съжаление България е пълна с колекционери на титли, дипломи и свидетелства. времето показва, че това не ни прави много можещи като нация. най-малкото - тъй като толкова са ин знанията зад ония красиви документи.