Ива Йорданова: Подадох оставка, защото съм на 30 и не може името ми да се свързва с некомпетентност

OFFNews 24 октомври 2014 в 11:11 16348 19

Ива Йорданова

Ива Йорданова, известна още като жената до лидера на СДС Божидар Лукарски, се яви днес в сутрешния блок на Нова телевизия, за да обясни лично на базата на какво образование и какви качества е била назначена първо за съветник на вицепремиера по управление на средствата от ЕС и после за зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина.

Самият Лукарски беше в сутришния блок на телевизията преди два дни и обеща на водещите да изпрати Йорданова, която сама да обясни нещата.

Ето и цялото интервю:

Водещ: Как попаднахте в екипа на вицепремиера Илияна Цанова?

И.Й.: По интересен начин. Аз доброволно, може да се каже, че се отказах от участие в листите за Народното събрание на вече изминалите избори на Реформаторския блок.

Аз бях член на "Движение България на гражданите", една от партиите в Реформаторския блок, председател на Контролния съвет.

Водещ: Така и сте се запознали с Божидар Лукарски?

Да, като кандидати в листата на Реформаторския блок за европейски парламент. Отказах се обаче да бъда кандидат този път, защото не исках да създавам съмнения за конфликт на интереси. Все пак двама души в емоционална връзка, от две партии и т.н.

Подадох оставка от Контролния съвет, напуснах и поста си като член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и прецених, че това е достойното и редно нещо да направя.

По случайност по същото време от общи познати разбрах, че г-жа Цанова така сондира кандидати за политическия си кабинет. Истината е, че аз сама изпратих CV-то си във Facebook. Смятам, че живеем в свят, в който всичко е на един клик разстояние.

Водещ: Какво пишеше в това CV и как стигнахте до Агенцията за българите в чужбина?

И.Й.: В CV-то ми са описани всичките ми постижения, като образование, като професионален опит, като стажове...

Водещ: Сега е моментът да кажете какво е образованието Ви, а не сте просто жената до Лукарски.

И.Й.: Имам две висши образования - едното е "Международен бизнес" от Бъркли в САЩ, другото е от Военната академия в София, със специалност "Национална сигурност" с фокус върху кризисния мениджмънт и дипломна работа в сферата на социалните мрежи и гражданското общество. Стажувала съм в ООН и в Световната бизнес коалиция срещу СПИН, малария и туберкулоза, докато живях в Щатите.

Водещ: Участие в телевизионно шоу...

И.Й.:И HP. Това са акцентите в професионалната ми биография.

Водещ: Това участие в "Шоуто на Слави", в което се изявявате с танц, съжалявате ли за него. Помага или пречи към днешна дата?

И.Й.: Няма еднозначен отговор към този момент. Всичко е въпрос на манипулация и начин, по който се представят нещата.

Следва откъс от танца на Йорданова в "Шоуто на Слави":

Водещ: Това бяха заглавията в началото - танцьорка, съветник, танцьорка, съветник. Имаше заглавия "Танцьор на пилон".

И.Й.:Това е абсолютно мултиплицирана лъжа. Ето виждате никъде във видеото няма пилон.

Водещ: Помага или пречи това?

И.Й.: Пак казвам, зависи от начина, по който се интерпретира информацията, както е видно и от професионалната ми биография.

Водещ: Вие предлагате, това беше към мотивите за оставката, да се направи конкурс, прозрачен, да се излъчва на живо по интернет и Вие да кажете конкретни решения или политик за българите в чужбина (...)

И.Й.: Искам да уточня нещо, което е много важно и някак услужливо се спестява и от медиите - не съм назначена с връзки и не съм избягала от конкурса. Позицията е на органи на власт в Държавната агенция на българите в чужбина, тоест председател и зам.-председател. По Закона за администрацията се назначават от министър-председателя по предложение на ресорния вицепремиер.

Водещ: Защо сега стана това, в период, в който ще сменяме правителство?

И.Й.: В никакъв случай не сме избирали момента, аз поех отговорността да застана начело на агенцията в един кризисен за агенцията момент.

Водещ: Какво точно работи тази агенция?

И.Й.: Тя има няколко така направления на дейност. Разбира се комуникацията с българи в чужбина, разбира се изпълняване на Стратегията за българите в чужбина, но може би най-основната дейност и тази, която поражда най-много въпросителни, е издаването на удостоверения за български произход. Издаването на удостоверения за български произход, тоест самите удостоверения за български произход са документът, с което едно лице може да кандидатства след това за българско гражданство.

Водещ: Тук има ли някакви далавери?

И.Й.: Имаше криза и продължава да има криза, защото бяха получени множество сигнали, на база на които вицепремиерът разпореди проверка на Главния инспекторат.

Водещ: ...че има злоупотреби с издаването на удостоверения?

Да, че има злоупотреби с издаването на удостоверения, че има порочни практики.

Водещ: Взимат се пари, за да се придвижват тези документи?

И.Й.: Не бих спекулирала по този начин, защото аз не съм разследващ орган и нямам доказателства за такова нещо, но в нормативната база, върху която се работи, има достатъчно пропуски, които предполагат да има порочни практики.

Водещ: Корупционни практики?

И.Й: "Порочни практики" е терминът, който е използван от Административна прокуратура. Така, че на база не само на моя анализ като съветник в кабинета на вицепремиера с ресор българи в чужбина и отговорност да наблюдавам агенцията, но и на база доклади и сигнали, получени включително и от Министерството на правосъдието, беше разпоредена тази проверка по инициатива на вицепремиера. Тя, между другото, не е първата, която се случва в агенцията.

Водещ: Целта е била да се прекрати тази проверка?

И.Й.: Аз поех отговорността в един конкретен времеви отрязък и той беше до приключване на тази проверка. Моята задача беше да съдействам на Инспектората, за да се случи тази проверка по един прозрачен начин, не да бъде замитана...

Водещ: Работила ли сте другаде, преди да станете съветник?

И.Й.: Разбира се, както споменах преди малко работила съм HP, работила съм в Pfizer, четири години реално се занимавам и с политика, между другото, понеже ме попитахте как изобщо съм стигнала до вицепремиера, що годе по същия начин, по който навремето започнах и като доброволец в президентската кампания на Меглена Кунева, по същия начин изпратих писмо във Facebook, заявявайки готовност да помагам.

Водещ: Чувствате се жертва на тези обстоятелства? Жената до Лукарски. По този начин се интерпретира цялата случка.

И.Й.: Защо да се чувствам жертва от това, че съм жената до Божидар Лукарски. В никакъв случай.

Водещ: Иначе щеше ли оставката да се дава в друга ситуация?

И.Й.: Подадох си оставката, искам да уточня, защото нямаше как да допусна да се вреди, първо, върху името на агенцията и аз смятам, че тази агенция е изключително нужна и не ми харесва това, че последните дни се спекулира с дебата дали изобщо трябва да я има тази агенция - да, трябва да я има. Но си подадох оставката и защото аз съм на 30 години, в никакъв случай не мога да допусна моето име да е свързано с каквито и да е съмнения за некомпетентност, непрозрачност и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!