ИТН след разкола: Тошко Йорданов извади компромат срещу Радостин Василев

Йорданка Веселинова 13 юни 2022 в 19:23 17468 9

Тошко Йорданов

Снимка Архив - БТА

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН

На извънреден брифинг председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов извади "компромат" срещу отцепилия се министър на спорта в оставка Радостин Василев.

Йорданов пусна запис от разговор между Василев и Христина Иванова, депутат от ИТН, която бе спрягана за един от отцепниците. Йорданов заяви, че тя е присъствала на всички срещи между Василев и депутати от ИТН, по време на които е обсъждано евентуално напускане на парламентарната група, и сега е "трябвало да седи сега до Радостин Василев".

След това обаче Иванова отказала, като в последния момент спортният министър в оставка ѝ се обажда. Запис от разговора бе пуснат по време на пресконференцията от Тошко Йорданов:

- Как можеш да не слезеш...? Чакаме те.

- Ами разбирам те, ама си промених решението.

- (...)Идвам да те взема аз лично.

- Няма да ходя никъде.

- Чуваш ли ме, Христинче. Христинче, слушай ме! (...) Слушай ме аз не съм предател. Правя го за твое добро. Не ме предавай и ти. Всичко, което ти обещават...(прекъсва го).

- Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала.Ти много добре знаеш. Аз мога мога да си отида и на село, както се казва, изобщо не ми е проблем.

-Никакво село. Идвам да те взема от вас.

- Не, не, не.

- Защо?

- Няма да отида никъде.

- Тогава ти подай молба, че напускаш Народното събрание. Защото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пишат по книгите.

- Къде трябва да я подам тая молба?

- Ще ти кажа къде да я подадеш. Щом не искаш да подкрепяш, значи си предател.

- Ами...

- Как може такова нещо? Ти беше вкъщи, слушаш всичко. Това да не ти е някой друг? Това е премиерът.

- Разбирам те, ама... Аз ПП не мога да стана никога, Радостине.

- Ама няма да станеме ПП, бе човек! Ние няма да ставаме ПП, бе. Ние няма да ги подкрепяме даже, бе. Слушай ме, бе. И няма да ги подкрепяме, бе. Те имат от другаде подкрепа, но за да ги запазим, да останеш депутат, иначе се връщам в парламента и ти отиваш никъде. И никога няма да си никъде. Аз искам да те запазя тебе. Пътувам към тебе.

- Не, не, няма да дойда.

- Защо?

- Не искам, бе. Промених си решението.

- Е, как така?

- Ами така. Помислих и това няма смисъл.

- Защо? Ама ние няма да ги подкрепяме, бе човек. Ние си изразяваме нашата воля.

- Беха хора много, после хора толкова, после не знам какво... Не, не, не.

- Тука има пет, които чакат. Бъди спокойна, всичко ще мине. Не се страхувай. Никога не съм те заблуждавал.

- Не, не, не.

- Някога да съм те заблуждавал? Уплашиха ли те? Какво стана.

- Кой да ме уплаши мене, като никой не ме знае как се казвам? Няма кой да ме плаши, просто си помислих и по-добре мога да си ходя и така. Кво толкова?

- За тебе не е по-добре.

- А, не е. Нали знаеш, аз никога не съм робувала, нито за постове. Ти най-добре го знаеш, аз съм работила за една кауза, тръгнала съм за една партията и това ми е било за мене.

- Ела да те видя за 5 минути, недей идва тогава. Слез при мене.

- Не съм си в нас.

- А къде си?

- При гаджето.

- Кажи къде, за пет минути да те видя.

- Не, не.

- Това ти е решението?

- Да.

- Тогава искам утре, ще дойдат хора при тебе, да си подадеш молба за напускане на НС.

- Добре.

- И ще видиш. Ще го направиш.

- Еми хубаво сега. Сега ти ме заплашваш.

(Тошко Йорданов спира записа.)

По-рано на брифинга си Радостин Василев коментира напускането на този запис. По думите му това не е компромат, а единственото нещо, което Тошко Йорданов е измислил. Василев заяви, че с решението си да остане в партията  Христина Иванова е предала избирателите на ИТН.

Йорданов съобщи, че ще изпрати записа в прокуратурата. По думите му това са заплахи. Председателят на ПГ на ИТН отрече твърденията на Василев, че е спирал негови разследвания. Йорданов единствено го бил спирал да прави "панаири" в регионалното министерство, защото не трябвало двама министри на ИТН да скачат един срещу друг.

"Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък не е при нас, както и че организира още няколко като него. Това е прекрасно за нашата партия."

След това Тошко Йорданов влезе в ролята на адвокат и разигра съдебно дело  и  попита Христинка Иванова дали Радостин Василев я е заплашвал и друг път. Тя отговори положително.

Тошко Йорданов заяви, че е негова грешка, че е оставил Иво Атанасов в партията, защото бил адвокат на Росица Кирова (ГЕРБ-СДС, преди това в ИТН). Той заяви, че пред парламентарна група постоянно Атанасов е искал да се назначават хора. Относно Георги Георгиев той твърди, че "единственият му проблем е, че не е на мястото на Гроздан Караджов." Той заяви, че Радостин Василев е "самовлюбен нарцис", а Николай Радулов - бивш агент на ДС.

След това той заяви, че отцепниците се наредили до Николай Бареков.

Станислав Балабанов пък допълни, че Николай Радулов от седмица има постове срещу ПП, но сега стои редом с Радостин Василев. По думите му той се е продал. Балабанов твърди, че цялата ситуация се ръководи от "Продължаваме промяната."

На брифинга в БТА участваха още Станислав Балабавов, Ива Митева, Любомир Каримански, както и останалата част от депутатите от ИТН, които остават верни на партията.

Извънредната пресконференция идва на фона на отцепването на петима депутати и един министър. Преди час и половина Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Радостин Василев, Светлин Стоянов, Николай Радулов напускат партията и парламентарната група обявиха, че напускат парламентарната група и партията. 

"Днес е един прекрасен ден, защото преди час видяхме едни хора, които с поведението си ... доказаха, че са предатели", обяви Станислав Балабанов.

По думите му, съобщеното по време на брифинга на Радостин Василев, е "един куп лъжи". Той определи бившият министър на ИТН като мутра. Балабанов каза, че партията е подложена на "натиск от мутри".

По думите му заверата в ИТН е свързана "само и единствено с пари, подкупи и обещания за постове". Той определи поведението на Радостин Василев като "недостойно" и отговори на спортния министър задочно:

"Кой си ти? Кой си ти, в най-демократичната сграда на България, да изпращаш мутри, които да принуждават наши хора да си пускат молбите за напускане. На каква цена? Да си министър на спорта? Да си с гел? Да си с мръсни пари в джоба, щото така ти е обещал г-н Кирил Петков и г-н Асен Василев?"

Ива Митева заяви, че няма да дава морални квалификации на престъпления.

"Борим корупцията с корупция. Това ли правим?", попита тя.

Митева отрече обвиненията, че спира законодателната програма. Тя твърди, че когато е имала забележки към дадени текстове, е давала своето становище.

На брифинга присъства и регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Той определи като "фалшива теза" твърдението, че МРРБ е в основата на разпада на коалицията.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви, че бюджетът се движи по график и всички доклади са изготвени и входирани. Той заяви, че ИТН ще подкрепи бюджетите на първо четене, но е важно какви ще са редакциите между двете четения. Каримански направи заявка, че всичко ще бъде прозрачно.

"Ние няма да оставим хората без пенсии, както твърдят хората, които казват, че имаме нещо общо с Капитан Андреево", добави Йорданов.

Той се усъмни, че разцепването в ИТН се дължи на жажда за власт и постове. По думите му "душевният катарзис" на Василев и петимата депутати от ИТН се случил, след като Слави Трифонов обявил излизане от властта.

Закрито заседание за Северна Македония

Тошко Йорданов заяви, че депутати от ИТН и други народни представители са събрали необходимите 48 подписа за закрито заседание на НС, по време на което да бъде изслушана Теодора Генчовска, която да изчете засекретените документи от срещи на еврокомисари с Кирил Петков за Северна Македония.

По-думите му председателят на НС Никола Минчев е отказал да свика НС.

Той даде заявка, че в сряда ще предложат точката да бъде добавена в дневния ред. Йорданов призова депутатите, които твърдят, че няма какво да се крие, да подкрепят това предложение.

Пресконференция без въпроси

На обявеното, като пресконференция събитие депутатите от ИТН отказаха да отговарят на въпроси и проста станаха от масите. Единствено Йорданов се върна и отговори на въпрос дали в групата е обсъждана идеята за напускане на коалицията. Председателят на парламентарната група каза, че разбрал, че някой "пее", след като вътре в група била обсъждана тази възможност (такава информация се появи в медиите). След това той попитал депутатите си дали ще подкрепят ИТН ако излязат от властта, а само Георги Георгиев отказал да отговори.  

Христина Иванова пък отказа да коментира телефонния разговор, а Станислав Балабанов заяви, че това било така, защото се страхувала.

Така завърши брифингът на "Има такъв народ". Впечатление направи отсъствието на зам.-председателката на парламентарната група Виктория Василева, която бе спрягана за осмия отцепник, но по-късно категорично отрече пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

12

ivenco

14.06 2022 в 09:30

Слаба памет,хора.Само преди 10 години се цепеше партията на Я.Янев,после 3-4 човека от герб,атака и много други ставаха "независими". Така че,няма драма. ;))

440

9

Pietro

13.06 2022 в 23:44

Во главе с шарлатанина вожд Трифонов, ИТН се затвърди като шайка мошеници. Йорданов е с манталитет на хамалин. Такова е и поведението му. Нечистоплътен човек, който заедно с боса си е влязъл в политиката през задния вход. Манипулатори и помияри!

5827

5

pisnamiotmutri

13.06 2022 в 22:19

Наплашили искащата да напусне ИТН женица и и сложили жица. Тошко малък си, жалък си. Човек, който ще умре като мишка и национален предател. Послужи добре на Русия, ДПС и ГЕРБ в много важен за България момент.

9347

3

Анализи

13.06 2022 в 20:57

А бе нещасгник, закопахте дъното. Що не го извади този компромат преди 10 дни. Започвате да приличате на путиновата пропаганда. Няма истина, няма лъжа, измисляте всякакви лъжи, приличате на в-к 24 часа от 9о- те години, когато показваха измислени партийни книжки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!