Инициативният комитет: София е жертва на корупцията и олигарсите, Манолова ще ги изкорени

OFFNews 04 септември 2019 в 12:35 3502 0

Снимка БГНЕС

Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на столицата, излезе с декларация защо я подкрепя и какво трябва да се промени в столицата. Инициаторите на кандидатурата ѝ са категорични, че моделът на управление на ГЕРБ в София трябва да бъде изкоренен, тъй като обслужва близките до властта и е враждебен към обикновените хора.

София е жертва на корупцията, жертва на „Апартаментгейт“, жертва на обръчите от фирми, „жертва на ремонт на ремонта“, жертва на разхищението на пари и на непрозрачното управление на десетките общински предприятия. Столичани страдат от мръсния въздух, от презастрояването, от нефункционалната инфраструктура, от проблема с паркирането, от корупцията в обществените поръчки, пише в декларацията.

Според участниците в инициативния комитет столицата на България се нуждае от силен кмет, който да управлява града в интерес на гражданите и именно такъв градоначалник би била Мая Манолова.

Ето и пълния текст на декларацията:

Ние, подписалите това обръщение, се обединяваме около възгледа си, че управлението на столицата през последните 10 години се отдалечи от очакванията на столичани за личен просперитет, достоен живот, нормални доходи и участие на хората наравно с политиците във вземането на решенията.

Обединяваме се срещу модела на ГЕРБ, който превърна София в добра за богатите и близките до властта и враждебна към обикновените хора – тези без връзки и привилегии, разчитащи само на закона, справедливостта и на своя труд.

Обединяваме се срещу политиката на противопоставяне и разделение на гражданите.

София се сдоби с център и провинция, с квартали, откъснати от стандарта на живот в Европейския съюз.

София спря да е на гражданите и стана София на партийните върхушки. На шепа хора от партиите и техните олигарси с хищни лични интереси, доминиращи над публичните.

София е жертва на корупцията, жертва на „Апартаментгейт“, жертва на обръчите от фирми, „жертва на ремонт на ремонта“, жертва на разхищението на пари и на непрозрачното управление на десетките общински предприятия. Столичани страдат от мръсния въздух, от презастрояването, от нефункционалната инфраструктура, от проблема с паркирането, от корупцията в обществените поръчки. Все проблеми, за решаването на които плащаме над 1,7 млрд. лв. годишен бюджет. От парите на гражданите. И които вече десетилетие остават нерешени.

Срещу тези пари 10 години очаквахме умно, компетентно и прозрачно управление, спиране на корупцията, модернизация, високи доходи, качествено образование и здравеопазване, стимули за бизнеса, стартъпите и предприемчивите, грижа за възрастните и за по-слабите.

Но нито лицето на София се смени, нито управлението стана с лице към гражданите.

Повече така не може!

Наша е отговорността да се вгледаме отвъд подставените лица – да преценим личността на кмета, морала му, неговата решимост да не се изкушава от корупция и привилегии, волята му да чуе гласа на хората и да решава проблемите, приноса му във форсирането на институциите да се занимават с проблемите на хората, а не да обслужват ексклузивно корпоративни интереси. В избора на кмета на София всичко трябва да е лично! Защото той лично ще отговаря пред нас и гражданите за действията си всеки ден през следващия 4-годишен мандат.

Време е да сме по-взискателни именно към личността на кмета: да преценим, когато го избираме, неговия личностен потенциал да каже „не” на тяснопартийната политика и „да” на политиката с лице към гражданите.

Ето защо се обръщаме към цялата столична общественост, без значение на политически възгледи и партийни пристрастия:

1. Да изберем кмет, за когото проблемите не са леви или десни, а решими. Искаме кмет, който държи София да стане модерен град, вслушан в гласа на гражданите си. София да е градът на икономиката, на растежа, на честната пазарна конкуренция, а не нагласените обществени поръчки. Градът на високите доходи, иновациите, шанса за младите предприемачи, стартъпите и хората от бизнеса. Град, свободен от корупция. Град с развито гражданско общество и ефективни инструменти за пряка демокрация. Град, който пита гражданите си, вместо да налага чиновнически решения, взети по партийни централи. Град на модерните училища и оборудваните болници. Град на свободата и достойния живот на обикновения гражданин. Град, в който дишаш свободно и ходиш под дървета, а не по криви и разбити тротоари. Градът на децата и грижата за тях. Градът на защитените от насилие жени и овладяната битова престъпност. Град, който осигурява бъдеще на младите, достоен живот за хората в неравностойно положение, сигурност за възрастните и възможност неговите граждани да работят и да създават семейства.

Искаме кмет, който да изгради модерна платформа за обществено обсъждане и реформи, където партии и граждани да са равнопоставени политически субекти.

2. Да изберем кмет, който може да установи баланса между частния и публичния интерес и да се бори за постигане на справедливи решения, като отстоява принципите за свобода, конкуренция, права, гражданско участие, борба с корупцията, икономически просперитет, сигурност и социална справедливост. Искаме кмет, който да се разбира и с десни, и с леви, и с либерали, и с патриоти, с хората от всички вероизповедания, от цялата социална палитра на градската общност, но като защитава и интересите на онези, които не са намерили своето партийно представителство. Те са хиляди.

3. Да изберем кмет, който да не бъде изпълнителен директор на една партийна централа, а изпълнител на волята на гражданите. Кмет, който не се страхува от референдуми и от участието на гражданите в процеса на вземане на решения. София има нужда от обединение, от потенциала на цялата нация, от хората на София, но и на цялата страна, без да бъдат делени от кмета на „наши” и „ваши”, на леви и десни, на добри и лоши, без да бъдат наричани нито „материал”, нито убеждавани, че „демокрацията ни отне много”. София има нужда от характер, от въздух, от достойнство.

4. Да изберем кмет, който има лидерска цел и собствен европейски възглед за бъдещето на София. Трябва ни кмет с мечта за София. Трябва ни кмет с характер, който няма скрити началници, а признава за началници единствено гражданите. Който притежава солиден личностен потенциал. Който се вози като гражданите – във влака, в трамвая, в метрото, и няма шофьор. Който не се плаши лесно; който не се съгласява сервилно с партийни централи и олигарсите им; който може да казва „не” на премиера, ако премиерът не е получил „да” от гражданите. Кмет, който има дързост, визия, характер, ядосва се, грижа го е за достойнството на столичанина, милее, пука му и няма да изостави София. Кмет, който е доказал, че може да работи в името на надпартийни каузи и за решаване на проблемите на гражданите.

Искаме силен кмет!

Мая Манолова е нашият избор за кмет на София!

Кметът на всички, които вярваме, че София има нужда от глътка въздух, от нов модел на управление, от повече дързост, от сила, от характер и от промяна след 10-годишното управление. Кмет, който да надгради доброто и да спре непочтените практики. Тя е надежда за образованите, способните, взискателните, разчитащите на себе си предприемчиви хора, защото самата тя е такава. И заедно с това е надежда за слабите, за възрастните, за работещите бедни и за хората, изтласкани в периферията, защото визията й за солидарността съвпада с възгледа ни за модерното европейско солидарно общество. И тя го доказа с работата си.

Мая Манолова е нашият избор за кмет на София!

Защото е доказала, че не само говори за проблемите, а ги решава, че разбира от управление и от закони, че се ръководи от интересите на гражданите, че не страхува да се бори за промяна. Доказала е, че може да се ядосва и да казва „не” и на премиера, и на партийните централи, но когато е нужно, може равнопоставено и компетентно да седне до тях от името на гражданите. Тя носи каузата на участието на гражданите в политиката, а не клишето на архаичната партийна политика, в която хората са само инструмент за легитимиране на кабинетни решения. Доказала е, че може да постига значими за хората цели, да защитава гражданските интереси и да работи за решаването на проблемите на обикновения човек.

Мая Манолова е нашият избор за кмет на София! Подкрепете я!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката