Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Има заседание, няма заседание - как парламентът приема Изборен кодекс

Депутати се оплакват, че ще изтърват боядисването на яйцата вкъщи или мача довечера

Симона Костадинова 28 април 2016 в 13:00 4226 1

На петия ден от разглеждането в зала на промените в Изборния кодекс депутатите се скараха заради "криминално заседание" на правната комисия, на което е изготвен допълнителен доклад за промени в изборното законодателство. След като се разбра, че всъщност заседание на комисията не е имало, такова спешно беше свикано.

В началото на извънредното заседание на правната комисия част от депутатите бяха заети по-скоро да се оплакват, че ще изпуснат боядисването на яйцата или мача довечера. Заседанието на комисията премина със спорове и надвиквания. От БСП и ДПС подчертаваха, че то се провежда в нарушение на всякакви правила.

"По характер заседанието е извънредно. Необходимостта възникна, защото в залата бяха изразени претенции, за това че текстовете не са обсъждани на правна комисия", откри заседанието Кирилов. 

Все пак депутатите от комисията влязоха в спор и за това как точно процедурно да бъдат приети промените, за които се разбраха управляващите. От ДПС заявиха, че нищо не налага толкова спешното приемане на промените в Изборния кодекс.

Управляващи и опозиция се скараха и дали има изискване на второ четене докладът на комисията да е внесен поне 24 часа преди заседанието в пленарна зала. Димитър Делчев от РБ обясни, че докладът се налага, за да няма противоречия в изборното законодателство.

"БСП не участва в нито една от договорките в тъмните части от денонощията. Народните представители не са от детската градина", каза социалистът Филип Попов, след като Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи заседанието да приключи и депутатите да се върнат към дебатите в зала.

За истинското и извънредно заседание на правната комисия беше съобщено и на сайта на парламента. До това се стигна след доклад от несъществуващо заседание на комисията- под него са се подписали едва 6 депутати при кворум от 10. Въпреки това, той беше представен от председателя на Народното събрание като истински. 

"Докладът" беше качен за малко и на сайта на парламента, като допълнителен към основния, но малко след това беше изтрит от програмата на депутатите. Междувременно правната комисия се събра, а малко преди края ѝ от БСП и ДПС демонстративно я напуснаха, защото "това е пълна пародия". 

В крайна сметка без гласовете на двете парии, управляващите приеха същия този доклад, който бе свален от сайта, и за който Кирилов призна, че не е правен на заседание, както трябва.

От доклада се разбира, че управляващите най-сетне са са разбрали за секциите в чужбина - в градовете от ЕС, където няма консулства и посолства, секции ще могат да се образуват, ако поне 100 души подадат заявление, че ще гласуват там. Извън ЕС пък секции ще могат да се разкриват и в градове без дипломатически представителства, но ако населението им е над 1 млн. 

След истинското заседание на правната комисия от опозицията продължиха да наричат доклада, внесен от Кирилов преди началото на заседанието на комисията, фалшив. Те обясниха, че това се случва за пръв път в историята на България - на депутати от комисия да им се раздава техен доклад, който още дори не са гласували.

Спорът дали докладът е истински или не се пренесе в пленарна зала. От БСП поискаха оставката на Кирилов като председател на комисията и започнаха да викат "оставка". В крайна сметка се наложи председателят на парламента Цецка Цачева да прекрати заседанието и да свика извънреден председателски съвет

Това е поредното прекъсване на пленарното заседание в последния работен ден на депутатите преди ваканцията им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!