Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Криминално заседание" на правната комисия предизвика напрежение в парламента

Симона Костадинова 28 април 2016 в 11:40 5391 5

Среща между част от депутатите от правната комисия, на която е бил изготвен допълнителен доклад по промените в Изборния кодекс, предизвика напрежение в пленарна зала. По време на срещата са били обсъдени най-спорните точки, който бяха оставени за накрая - къде ще има секции в чужбина, как ще се провеждат референдумите и дали да има машинно гласуване.

След дълга почивка, по време на която управляващите се разбираха за спорните точки, депутатите се скараха заради допълнителния доклад на правната комисия по промените в изборното законодателство, който беше раздаден на депутатите. Четин Казак от ДПС излезе на трибуната и заяви, че не е имало заседание на комисията - депутатите от неговата партия обикаляли кулоарите, за да се присъединят, но така и не открили да има такова заседание.

В опит да защити доклада, Емил Димитров от Патриотичния фронт заяви, че също е обикалял кулоарите, за да открие къде се провежда заседанието и в крайна сметка влязъл в стаята на зам.-председателя на парламента Димитър Главчев, за да попита къде е правната комисия. Оказало се, че тя се провежда именно там. 

Председателят на комисията Данаил Кирилов все пак призна, че заседание на правната комисия не е имало, а докладът бил изготвен "за улеснение на депутатите в залата". Цачева предложи при това положение депутатите да продължат да разгледат основния доклад, но това така и не стана.

Допълнителният доклад е бил подписан от 6 депутати, а кворумът на правна комисия е 10.

Хамид Хамид от ДПС пък заяви, че се е провело "криминално заседание на правната комисия". "Така не е било и при Искра Фидосова", възмути се той. От БСП пък поискаха Цачева да отстрани от заседанието Емил Димитров, защото открито е излъгал. Тя обаче обясни, че няма да го направи.

Независимият депутат Георги Кадиев стигна по-далеч и призова опозицията да се обедини и да сезира Конституционния съд (КС) за начина, по който работи правната комисия. Думите на Кадиев разсмяха председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

Докладът, който бе представен като изготвен от правната комисия, както и признанието на Кирилов, че такова заседание не е имало, доведоха до викове между парламентарните групи в пленарната зала. 

От опозицията поискаха почивка, в рамките на която да се проведе истинско заседание на комисията. Председателят на парламента Цецка Цачева подчерта, че няма как да даде почивка, защото не е минал един час от последната, но в крайна сметка се съгласи да прекрати временно заседанието, като за причина изтъкна шума в залата.

В момента депутатите от правната комисия наистина се събраха на заседание, на което присъстват и управляващи, и опозиция.

Срещата в стаята на Главчев, на която беше направен доклада, беше между партиите от управляващата коалиция, които до днес сутринта още не се бяха разбрали как точно да се провеждат изборите извън страната. До последно от ПФ бяха против предложението на реформаторите извън посолства и консулства да може да има до 50 секции. В крайна сметка управляващите стигнаха до консенсуса в ЕС да няма ограничения за секциите, а в страните извън него да се откриват секции само в градове с население над 1 млн.

Това е петият ден, в който депутатите разглеждат в пленарна зала на второ четене промените в изборното законодателство, а преди това правната комисия ги гласува за общо 28 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12017

4

lexa trovpe

28.04 2016 в 13:05

А бе тия що не викнат танковете направо?

17439

3

мнение от IP

28.04 2016 в 12:42

И на тия ние плащаме?! Да ни се чуди човек на акъла...

12584

2

сдг

28.04 2016 в 11:58

А къде са ДСБ,пак ли играят тайно с ДПС и ДОСТ?

77927

1

El Commandante

28.04 2016 в 11:47

Депутатите да се стегат, ше ги ваксинират срещу нодуларен дерматит, тея говеда...
 
X

Да помогнем на украинските деца!