Увеличиха прага за преференцията на местни избори

OFFNews 27 април 2016 в 20:47 7506 1

Прагът за преференциите за местни избори ще бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота, решиха депутатите по време на гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс. 

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 113 депутати, 10 бяха "против", а трима се въздържаха.

Досега около 100 гласа бяха достатъчни, за да може кандидатите за общински съветници в малките общини да изместят кандидатите преди тях в листата. След днешното решение това на практика няма да се случва, тъй като гласовете за листата са повече на брой от общинската квота. Така се уеднаквява и с начина на изчисление при парламентарните (7%) и при европейските избори (5%).

Изместването на кандидат в листата ще бъде особено трудно в големите градове, където за целта ще са необходими доста гласове. Именно в големите градове ГЕРБ има най-много гласове. 

Решението предизвика недоволството на редица депутати. 

"Парламентът току-що увеличи грандиозно прага на преференция на общински избори: от 7% от общинската избирателна квота (440 гласа за София) на 7% от гласувалите за съответната партия (4200 гласа за РБ в София или 2880 за БСП)", коментира решението лидера на "Нормална държава" Георги Кадиев на страницата си във Facebook. 

"СВАРИХА И ТОВА ДА ОБЕЗМИСЛЯТ", подчерта той и допълни, че от сегашните 7 общински съветници на БСП в София например 6 са избрани с преференции, а по новата формула нито един от тях не би бил избран.

Според Радан Кънев това също е драстично увеличение, на което се е противопоставил само Реформаторският блок. 

"По този начин, за пореден път в рамките на измененията на Изборния кодекс, бяха ограничени правата на гражданите, за сметка на партийните "елити" и апарати", написа той в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

1

ОФчар

27.04 2016 в 22:38

Това няма да уплаши стадото! Въпрос на чест и на забавление е да се пренареждат листите от нас - простите овце ;)
Представете си например Годжи с нашите преференции да сбори учиндолския и да стане гоУем. Ех мечти... :)))
 
X

Подкастът на OFFNews