Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

OFFNews 12 декември 2019 в 21:05 11715 1

Снимка wikimedia

Язовир "Студена"

Експерти, познаващи много добре района във водосбора на "Студена", са разработили и предложили план за бързо и евтино пълнене на язовира. За предложението им се разбра от изказване на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Малко след днешото изказване на Аврамова инж. Атанас Русев, който е ръководител на екипа, съставил плана, написа пост във Фейсбук, който поставя под съмнение дали политиците са осмислили и разбрали какво предлагат експертите.

На днешното заседание на парламентарната Комисия по регионална политика Аврамова заяви, че има три варианта за допълнителна вода към "Студена": 

Първото предложение предвижда извършване на тестови сондажи на дълбочина между 150 м и 250 м във вододайната зона на „Студена“, които да дадат информация за количеството и качеството на водата, след което да се реши дали да се правят постоянни сондажи, с които да се черпи вода в аварийни ситуации. То включва и изграждане на водопровод за отвеждане на водата от сондажите директно към пречиствателната станция за питейни води. Второто предложение е свързано със съществуващ естествен резервоар при помпена станция „Крапец“, чийто бент да се премахне и водата да се пусне към язовира. Предлага се също и черпене на вода от пещери. Третото възможно решение е във връзка със съществуващ според стари карти водоизточник при с. Друган, който не се използва. Според наличната за него информация той е бил с дебит от 100 л/сек., като тази информация трябва да бъде проверена на място, обяви министърът.

Нямаме компетенции да проверим и оценим дали първите две предложения са изпълними. Това може да се каже от инженери хидролози и затова са изпратени към МОСВ по компетентност, твърди Аврамова.

Лично съм входирал официално преди 10 дни в министерството второто предложение - Авариен план за решаване на кризата с водата в Перник. А съм информирал за него властите в Перник преди 1 месец. Но това, което тук е написано относно него (става въпрос за думите на министъра от прессъобщението на МРРБ - б.р.), е абсолютно неточно - сякаш никой не го е чел дори, коментира във Фейсбук инж. Атанас Русев.

На експертните срещи в министерството преди две седмици потвърдих неведнъж, че в рамките на 7 до 20 дни ще може да подадем реално между минимум 300-700 л/с чиста питейна вода постоянно към яз. Студена, при това маловодие. Плюс - имаме допълнителни варианти от подземни източници за около още над 100 л/с и допълнителни резерви от установени от нас водни обеми под земята, надхвърлящи 20 000 м3 за денонощие (чрез изпомпване на възобновяеми източници, ако се наложи). Както сме предвидили и допълнителни мероприятия с резервни водоизточници, обясни Русев.

Не знам точно къде е разваленият телефон и защо е това забавяне, но всяка секунда, която минава, губим. От друга страна ни трябва официално разрешение от властите, за да действаме и поне за малко да управляваме водите правилно във водосборната зона на яз. Студена, заяви експертът.

Пред OFFNews.bg Атанас Русев коментира, че няма да разкрива плана в детайли, за да не се злоупотребява с него и да не се получават комични ситуации. 

Намираме се в бедствие, за който не го е разбрал, и най-важното за мен и за моя екип от професионалисти, е да има вода за нашите събратя в Перник! Нищо друго не е по-важно! - категоричен е той.

Другите мерки на МРРБ 

По време на заседание на ресорната парламентарна комисия Аврамова съобщи още, че вчера във ВиК Перник е назначен прокурист с широки правомощия, който е препоръчан като добър експерт от кмета на Перник още при първата проведена с него среща в МРРБ. Очакваме той да бъде вписан в Агенцията по вписванията. Поискали сме да има широки правомощия, за да може да се използва неговия капацитет. Надявам се комуникацията между дружеството и общината, която беше затруднена, вече да бъде много добра и с общи усилия да намерим решение за Перник, коментира тя.

В отговор на въпрос регионалният министър заяви, че до последния момент МРРБ не е било официално информирано за искането за въвеждане на воден режим. Тя посочи, че управителят на ВиК оператора е задължен да уведоми териториалните органи на властта, каквито са кметът и областният управител. С моя заповед бе създадена работна група, която да проследи експлоатацията на съоръжението от 1 януари т.г. до момента на включване на режима. Вече е изготвен доклад. Компетентните органи също ще проверят дали е имало грешки при черпене на вода от язовира и чия е отговорността, каза още Аврамова.

Регионалният министър подчерта, че МРРБ няма отношение към режима на водочерпене, не притежава и не събира информация за притока, оттока и наличните количества вода в язовира. Тя се събира в Министерството на околната среда и водите, което може да ограничи ползването.

Ще бъде некоректно да кажем, че режимът може да спре преди да има приток към язовира. В последните четири дни той е пет пъти по-малък от оттока. Режимът е необходим, за да може да съхраним вода за по-дълго време, каза още тя и напомни, че яз. „Студена“ е едногодишен изравнител, чиито основни притоци са от снеготопенето и дъждовете.
Министърът обърна внимание, че действащият в момента режим на водоснабдяването в Перник е въведен от кмета, като от самото начало ВиК дружеството е предложило вода да има в интервала 16.00 до 22.00 часа. Това не е прието и е въведен двуразов режим. Заради породените от него много аварии и силно амортизирана мрежа операторът отново предлага той да е с еднократно пускане и спиране в денонощие, като обхваща всички населени места в общината. Решението за това трябва да бъде взето на местно ниво, заяви министърът.

В много от градовете ВиК инфраструктурата е амортизирана, посочи Петя Аврамова. Тя информира, че с реализацията на водния проект в Габрово през миналия програмен период загубите на вода са намалени наполовина. Тя обърна внимание, че Община Перник не е кандидатствала за финансиране на такива мерки по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, като негативите от многото години без рехабилитация се виждат сега. Хубаво е, че за Перник има изготвено регионално прединвестиционно проучване и ВиК Перник вече има договор по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за 106 млн. лв., чиято реализация трябва да започне през 2020 година, коментира министърът. Тези средства няма да решат изцяло проблема, но ще намалят загубите в по-поносими размери, допълни тя.

Аврамова информира, че се предвижда през месец май следващата година да има готови текстове за Закон за водоснабдяването и канализацията, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8296

1

geko

12.12 2019 в 20:12

Черпене на вода от пещери? :) :) :) :) Цялата вода от пещерите в района винаги се е оттичала в язовир Стидена. Друга няма. Не е истина за каква чудовищна некомпетентност става въпрос в тази държава...
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков