Има ли място за дебати в Червената къща - министър и депутати на различно мнение

OFFNews 14 юни 2018 в 16:29 5522 0

До края на този месец се очаква да бъде намерено решение за съдбата на центъра за култура и дебат "Червената къща". Идея по въпроса вече има, но от Министерството на културата не искат все още да влизат в детайли.

Това се разбра по време на днешното заседание на комисията по култура, на което беше изслушан ресорният министър Боил Банов.

Центърът за култура и дебат "Червената къща" е открит през 2004 година и оттогава там се водят дискусии и се обсъждат социални, политически и културни въпроси и е първото подобно публично пространство у нас. Сградата, в която се помещава центърът, е паметник на културата от национално значение и е била дом ателие на големия български скулптор от началото на XX век Андрей Николов. И точно това се превръща в повод за исканията дебатите да бъдат изнесени от дома - волята на Николов била сградата да се превърне в музей. Ресорният министър обаче подчерта, че не е толкова просто, защото през 90-те наследниците на скулптора "успели някак да си върнат собствеността и в момента съсобственици са Министерството на културата и наследниците".

Председателят на парламентарната комисия по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, ДПС и БСП, се обединиха около искането сградата да бъде върната на Националната галерия и да стане музей, а не център за дискусии. 

Министерството на културата обаче е на друго мнение и търси вариант на улица "Любен Каравелов" 15 да има и дебати, и експозиция. Банов обаче не пожела да каже дали наемателите ще останат същите след изтичането на договора им. 

Оказва се обаче, че проблемът и на Рашидов, и на Александър Симов от БСП с дебатите в къщата не се крие само в това, че не е спазена волята на дарителя. Двамата няколкократно изтъкнаха, че домът се стопанисва от "умните и красивите".

ГЕРБ и БСП обявиха, че трябва "здравият разум да се върне" - да не се подновява договорът на центъра за дискусии за наем, който изтича скоро. Рашидов и Симов се опитаха да мотивират мнението си пред министъра.

"Аз лично ще им помогна да се изнесат и да им намерим ново място за дебати", каза Рашидов.

"Плаша се от някои тенденции да не се оценява приносът. Това го показа и сатанинския танц върху тялото на Светлин Русев, медийното разпространение на пълното с презрение мнение на човек, който не се е доказал", каза Симов, визирайки Теодор Ушев, чиято анимация "Сляпата Вайша" получи редица международни награди и беше номинирана за "Оскар".

Министърът обаче беше категоричен - в сградата ще бъде върната експозицията, но ще има дебати, стига те да са на организации, които не са под наем в "Червената къща". "И не само това - ще инициираме и подкрепяме такива дискусии да има във всички музеи в страната", обяви Банов.

Рашидов обаче отговори, че превръщането на сградата в музей е негова кауза и няма да се откаже от нея до края на живота си. В дебата се включи и Ерджан Ебатин от ДПС. По думите му оставането на дебатите в дома би било проява на голямо неуважение.

"Оставам с едно усещане, че комисия по култура стои на различно мнение от министерството. Така ли е?", попита реторично Банов, но не отстъпи от позицията си, без да каже какъв е точният план за осъществяване на идеята му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови