Игрите на кворума с правила. Процедурите по начина на водене без ограничения, законите минават и с по-малко от 121 гласа

Йорданка Веселинова 01 ноември 2022 в 16:48 1282 1

Архив

Снимка Getty Images

Гласуване в пленарна зала

Депутатите от временната комисия приеха новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Така народните представители решиха какви ще са правилата на кворумните игри и процедурните хватки в този парламент. 

Основната промяна дойде от предложение на БСП, по силата на което се дава определение за присъстващи народни представители. Съглано приетата редакция това ще е броят на депутатите, регистрирани при последната проверка на кворума. На практика това означава, че решения могат да се вземат с по-малко от 121 гласа. В предните парламенти темата с падащия кворум бе спорна и винаги възникваше спор до колко легитимни са решенията, взети с по-малко от 121 гласа.

Причината - според Конституцията НС приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато конституцията изисква друго мнозинство. Липсата на определение за присъстващи пораждаше спорове дали това е броят на депутатите, регистрирани при последната проверка на кворума, или броят гласували при последния вот. С новото предложение ще са необходими по-големи мнозинства за взимането на решения, когато и са регистрирани повече депутати.  

От БСП опитаха да върнат заплатите в плик, предлагайки премахването на изискването от правилника депутатските заплати да се изплащат само по банков път. Бившият председател на НС Никола Минчев изтъкна, че не трябва да се променят финансовите правила. Той защити банковото разплащане с оглед по-високата прозрачност. Йордан Цонев от ДПС възрази и настоя да не се правят внушения, че банковите преводи са по-морални. В крайна сметка обаче искането на БСП не мина, а народните представители ще получават заплатите си само по банков път.

Бе подкрепено предложението на "Демократична България" Министерският съвет да изпраща до Народното събрание всички актове, които представляват класифицирана информация и не подлежат на обнародване от основен интерес. Освен това в парламента ще се изпращат и периодичните доклади на службите за сигурност, както и решенията за назначения и освобождаване на ръководители на службите за сигурност. Всички тези актове следва да се изпращат в парламента веднага след приемането им.

Бе отхвърлено предложението на "Продължаваме промяната" заседанията на комисиите да не могат да се откриват, когато няма кворум. Така продължава досегашната практика - когато няма кворум, да се провеждат изслужвания и разисквания, но да не може да се провежда гласуване. Опонент на това искане бе Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че ако това предложение мине, то ще спъва и работата на комисиите.

Депутатите опитаха да сложат край на злоупотребата с процедурите по начина на водене. Обикновено именно през тази процедура се отклоняват дебатите и възникват най-големите скандали в парламента. Първоначално от БСП поискаха такава да може да се взима от само един представител на парламентарна група. По-късно броят се увеличи на трима. От ГЕРБ-СДС пък предложиха на всяка такава процедура председателят на НС да може да отговаря до две минути. В крайна сметка дори вносителите от ГЕРБ не подкрепиха идеята си и така опитът да се спре със злоупотребите с тази процедура се оказа неуспешен.

Очаква се утре Правилникът на НС да влезе в зала. Докато не бъде приет, депутатите ще работят по правилника на 47-ото НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

01.11 2022 в 19:53

Кога ли ще ги заключим вътре и докато не гласуват решения по дневния ред, да не си тръгват?
Три дни ще се мотаят за избор на председател и ще им слушаме тъпотиите на Деса и компания! Аман!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!