Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Христо Иванов: Без консенсус за прокуратурата няма да реализираме третия мандат, ако ни го дадат

OFFNews 14 януари 2023 в 17:15 3321 8

Снимка БГНЕС

Ако получи третия мандат, ДБ няма да го реализира без консенсус за прокуратурата, заяви Христо Иванов (вдясно).

Ако "Демократична България" получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата, това обяви лидерът на Демократична България Христо Иванов.

“Целта на акцията с Nexo беше силно да намалее вероятността третият мандат да дойде в “Демократична България”. Защо точно в този момент започна тази шумна пиар кампания - в четвъртък, тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден третия мандат? Знаят, че ние ще употребим третия мандат да решим проблема с прокуратурата. Изкушението да бъде спасен редник Гешев е много голямо - като стане неудобно за президента и за останалите политически сили да подкрепят нашия дневен ред за реформа на прокуратурата”. Това заяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по повод акцията на прокуратурата и ДАНС срещу Nexo в четвъртък, за която има разследвания за престъпления в САЩ.

Лидерът на “Да, България” заяви, че партията му не бяга от отговорите, които дължи, но че даренията за нея са от служители на Nexo като физически лица и те са декларирани. Той обаче е категоричен, че партиите, не само у нас, а и навсякъде по света нямат капацитет да разследват и правят връзки между дарителите, за да разберат дали някой друг не стои зад дадено дарение. И призова да се върне пълноценното публично финансиране на партиите, за да могат спокойно да извършват дейността си и да не зависят от други източници.

“Решението на правоохранителните органи, кога обявяват нещо при чувствителен политически момент не са невинни и не са случайни, особено в България”- каза Иванов и напомни как Хилъри Клинтън в навечерието на предишните президентски избори в САЩ обвини шефа на ФБР, че не е казал навреме нещо, което засяга Доналд Тръмп и което е наклонило везните в негова полза.

Той обаче предупреди, че освен, че политиците сега отново ще се намажат с кал и пера, трябва да се внимава много за ИТ бизнеса. Защото, по думите му, хората на Nexo у нас са работили в някакъв развоен център и са се грижили за софтуерното осигуряване на бизнес, който се развива в Америка и те нямат никаква отговорност за това, което се случва там. Но хиляди други като тях от ИТ сектора са стратегически ресурс за нашето благосъстояние, защото плащат данъци и осигуровки тук, те са реално инвеститори и ако се изнесат от страната, ще понесем огромни щети. Разбира се, който е нарушил закона, ако е в България - в България, ако е в Америка - в Америка, да си понесе отговорността, но всички останали си правят плановете за живот и не бива да ги гоним от родината, каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ за пореден път заяви, че ако формацията му получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата. “Затова някои са заинтересовани да не се стига до наш мандат”, подчерта той.

По думите му, едно такова правителство от политически доверени експерти ще е нещо като “служебно правителство от парламента, или малък състав за симфонична музика, призван много точно да изпълни една партитура и никой да не очаква нищо друго от него - 14 месеца да свири във фон, като музика в асансьор, а тия, които пътуват в асансьора, могат пак да си се карат”.

Другото условие, според Иванов, за реализацията на кабинет на ДБ с третия мандат е той да се ползва от подкрепата на ПП. Защото това ще е все някаква количествена гаранция за прокарване на определени политики, доколкото двете формации сумарно ще имат най-голяма тежест в този фрагментиран парламент.

Съпредседателят на ДБ за пореден път разви тезата, че ако сега не се състави правителство, България ще изпусне прозореца за влизане в Еврозоната и в Шенген, за модернизация на армията и за реализация на Плана за възстановяване и устойчивост по начин, който да трансформира страната. Със служебно правителство подобни задачи трудно могат да се реализират, защото отвън ще гледат на него повече като обект на въздействие, отколкото като на субект на власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

9

IvoIvo

16.01 2023 в 11:38

Той живее с мисълта, че ще му дадат мандата наистина :)

-1200

5

путин хуйло

14.01 2023 в 19:40

Съдебна рИформа в zадунайски циганистан никога няма да има! Знаетели защо? - Никой не я иска! Включително ристю-тъпото и ДеБилите само се правят, че я искат!

-795

3

Дедо МразИ

14.01 2023 в 18:28

Таз прокуратура дето разкрива жълтопаветните далаверки и тези на тяхните спонсори. Мъкааааа

-1200

2

путин хуйло

14.01 2023 в 18:22

Когато ристю-тъпото беше в коалиция със сVининова и послушно изпълняваше всеки неин каприз и простотия, какво направиха по отношение на прословутата "съдебна рИформа"?