ГЕРБ срещу Борисов заради "опозиционерите" на Радан Кънев (видео)

Искат прокуратурата да провери работата на "няколко скандални назначения на ДСБ"

Симона Костадинова 17 март 2016 в 14:08 8586 52

Парламентарната група на управляващите ГЕРБ застана срещу лидера си и премиер Бойко Борисов.

На спешно свикан брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева прочете декларация от името на цялата група. В нея депутатите настояват Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни докога ще търпи "опозиционерите" на Радан Кънев.

Караянчева обясни, че премиерът няма да разбере от медиите за искането на депутатите от ГЕРБ, защото вече са говорили с него на тази тема. "Просто искаме да обявим и на вас какво смятаме да направим оттук нататък", обясни тя.

Депутатите призовават Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата "хората на Радан Кънев". 

От ГЕРБ заявиха, че отказват да носи отговорност за действията на Кънев и призовава Реформаторският блок да излъчи един лидер, с когото да се преговаря.

"Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена и излекувана", заяви Караянчева и добави, че Кънев трябва най-сетне да определи дали е в управление или в опозиция. 

Депутатите на Борисов поискаха още прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на "няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление", както и всички скандали, изнесени в медиите.

"На първо място настояваме прокуратурата да провери цялостно държавното дружество "Терем", а премиерът Бойко Борисов незабавно да освободи председателят на съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Радан Кънев", каза Караянчева.

По думите ѝ в ПГ на ГЕРБ получавали сигнали, че "Терем" бива източвано чрез корупционни схеми, а парите отивали в "черната каза на ДСБ под надзора на Радан Кънев".

Депутатите от ГЕРБ настояват още да бъде проверен договорът за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключен с "Терем", който е на стойност 2000 лв на месец."Информацията, с която разполагаме, е че за 2015 година тази кантора е получила 20 000 лв, въпреки че в дружеството има отделен юридически отдел", каза още Караянчева.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков пък прочете пред журналистите някои назначения на ръководни позиции в държавата, които според тях са на ДСБ:

Цоню Тодоров - финансов директор дружество „Флотски арсенал“
Mаргарита Xристова, управител в „Флотски арсенал“
Недялко Янков - контрольор в Терем
Радослав Пейков - контрольор в Терем
Цвятко Георгиев - зам.-министър в МВР
Почти целият политически кабинет на министъра на външните работи - съветниците Георги Стойковски, Деси Прошкова, Мартин Табаков, Идерна Тодорова Иларион Иларионов и Асен Агов, както и зам.-министъра Христо Ангеличин и експертът Николай Ненов
Николай Николов - зам.-министър в министерство на енергетиката
Добромир Валачев - зам.-областен управител на Габрово
Цветомир Петров - зам.-областен управител на Варна
Петър Москов - министър на здравеопазването

След прочитането на списъка Караянчева обяви, че от партията на Борисов все пак "не оспорват експертните качества на изброените хора".

"Питаме господин Радан Кънев, след като се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията, няма ли най-накрая да поиска и оставката на неговия министър Николай Ненчев. На конференцията на ДСБ Ненчев лично се нарече "ваш министър". Няма ли достатъчно публична информация и факти пред Радан Кънев, за да бъде проверен той", каза Ненков.

Караянчева пък добави, че депутатите от ГЕРБ искат прокуратурата да провери и всички обществени поръчки в Министерство на отбраната.

На въпрос дали това означава, че депутатите от ГЕРБ искат оставката на Николай Ненчев и Петър Москов, Караянчева отговори: "Ще изслушаме позицията на министър-председателя, затова и днес правим тази  декларация. Когато има възможност го каним, за да зададем тези въпроси лично на него".

Караянчева заяви, че няма ултимативен тон в декларацията на ПГ на ГЕРБ, а "това е част от истината, която казваме днес, тук и сега - искаме като законодателна власт част от парламентарна република да чуем какво ще ни каже премиера и след това ще вземем своето решение дали да поискаме оставки на определи лица".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!