ГЕРБ срещу Борисов заради "опозиционерите" на Радан Кънев (видео)

Искат прокуратурата да провери работата на "няколко скандални назначения на ДСБ"

Симона Костадинова Последна промяна на 17 март 2016 в 14:08 7447 52

Парламентарната група на управляващите ГЕРБ застана срещу лидера си и премиер Бойко Борисов.

На спешно свикан брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева прочете декларация от името на цялата група. В нея депутатите настояват Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни докога ще търпи "опозиционерите" на Радан Кънев.

Караянчева обясни, че премиерът няма да разбере от медиите за искането на депутатите от ГЕРБ, защото вече са говорили с него на тази тема. "Просто искаме да обявим и на вас какво смятаме да направим оттук нататък", обясни тя.

Депутатите призовават Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата "хората на Радан Кънев". 

От ГЕРБ заявиха, че отказват да носи отговорност за действията на Кънев и призовава Реформаторският блок да излъчи един лидер, с когото да се преговаря.

"Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена и излекувана", заяви Караянчева и добави, че Кънев трябва най-сетне да определи дали е в управление или в опозиция. 

Депутатите на Борисов поискаха още прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на "няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление", както и всички скандали, изнесени в медиите.

"На първо място настояваме прокуратурата да провери цялостно държавното дружество "Терем", а премиерът Бойко Борисов незабавно да освободи председателят на съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Радан Кънев", каза Караянчева.

По думите ѝ в ПГ на ГЕРБ получавали сигнали, че "Терем" бива източвано чрез корупционни схеми, а парите отивали в "черната каза на ДСБ под надзора на Радан Кънев".

Депутатите от ГЕРБ настояват още да бъде проверен договорът за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключен с "Терем", който е на стойност 2000 лв на месец."Информацията, с която разполагаме, е че за 2015 година тази кантора е получила 20 000 лв, въпреки че в дружеството има отделен юридически отдел", каза още Караянчева.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков пък прочете пред журналистите някои назначения на ръководни позиции в държавата, които според тях са на ДСБ:

Цоню Тодоров - финансов директор дружество „Флотски арсенал“
Mаргарита Xристова, управител в „Флотски арсенал“
Недялко Янков - контрольор в Терем
Радослав Пейков - контрольор в Терем
Цвятко Георгиев - зам.-министър в МВР
Почти целият политически кабинет на министъра на външните работи - съветниците Георги Стойковски, Деси Прошкова, Мартин Табаков, Идерна Тодорова Иларион Иларионов и Асен Агов, както и зам.-министъра Христо Ангеличин и експертът Николай Ненов
Николай Николов - зам.-министър в министерство на енергетиката
Добромир Валачев - зам.-областен управител на Габрово
Цветомир Петров - зам.-областен управител на Варна
Петър Москов - министър на здравеопазването

След прочитането на списъка Караянчева обяви, че от партията на Борисов все пак "не оспорват експертните качества на изброените хора".

"Питаме господин Радан Кънев, след като се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията, няма ли най-накрая да поиска и оставката на неговия министър Николай Ненчев. На конференцията на ДСБ Ненчев лично се нарече "ваш министър". Няма ли достатъчно публична информация и факти пред Радан Кънев, за да бъде проверен той", каза Ненков.

Караянчева пък добави, че депутатите от ГЕРБ искат прокуратурата да провери и всички обществени поръчки в Министерство на отбраната.

На въпрос дали това означава, че депутатите от ГЕРБ искат оставката на Николай Ненчев и Петър Москов, Караянчева отговори: "Ще изслушаме позицията на министър-председателя, затова и днес правим тази  декларация. Когато има възможност го каним, за да зададем тези въпроси лично на него".

Караянчева заяви, че няма ултимативен тон в декларацията на ПГ на ГЕРБ, а "това е част от истината, която казваме днес, тук и сега - искаме като законодателна власт част от парламентарна република да чуем какво ще ни каже премиера и след това ще вземем своето решение дали да поискаме оставки на определи лица".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2016 в 15:50

Да,но и кунева,и лукарски,и цялото дпс,и абв ,както всички ,които не се постарах да запомня ,но гласуваха този заем!О,да не забравим най-голямата партия герб,нали те целокупно си гласуваха 16 милиарда заем?Но отчет за какво го харчат няма,а искат още 2,5 милиарда.

18.03 2016 в 15:40

Няма въпрос 'КОЙ', има въпрос КОЙ даде на Борисов заема. И един от отговорите е Кънев. Същият, който нямаше дори да 'управлява' заедно с Бойко.

18.03 2016 в 15:27

№ 49 -на въпроса КОЙ има един отговор-бойко борисов/!/разбира се.Докладът за КТБ го разбрахме вече...но имаме други въпроси:Защо финансовият министър не разсекрети договора с фирмата-какво е трябвало да свърши и защо не й са поставили задачата да разследва пътя на крадените пари и да върне максимално количество от тях в България.Това е техният приоритет,това са постигали успешно за други държави...Но у нас май не държат много истината за крадените милиардчета от КТБ да излезе на яве...С този доклад мафиотите/управляващи от герб май успяха да хвърлят прах в очите на ошашавения електорат...

18.03 2016 в 05:42

"!Но пък за тях са големите парици в офшорни банки"

КОЙ ГЛАСУВА ЗАЕМА? КОЙ КОЙ КОЙ?
КОЙ МУ ДАДЕ КИНТИТЕ? КОЙ КОЙ КОЙ?

Раданът преди вота: "Имаме нужда от този дълг, за да обезпечи стабилно управление." Ето откъде е финансирането на мафията, психопате.

И още едно кой има.

КОЙ ПОДПИСА ДОКЛАДЧИТУ, КОЙ КОЙ КОЙ?
Дукладчиту на Деситу, КОЙ КОЙ КОЙ.
Дукладчиту за банката, КОЙ КОЙ КОЙ.

17.03 2016 в 22:42

А контрольор в градския транспорт няма ли от ДСБ назначен.

17.03 2016 в 20:57

Цоньо Тодоров, финансов директор на "Флотски арсенал"

Маргарита Христова, управител на "Флотски арсенал"

Стоил Яков, директор на борда на директорите на "Терем"

Недялко Янков, контрольор в "Терем"

Радослав Бейков, контрольор на "Терем"

Цвятко Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи

Христо Ангеличин, зам.-министър на външните работи, който управлява цялата администрация на МВнР и почти всички обществени поръчки в него

Георги Стойковски, съветник на външния министър

Десислава Прошкова, съветник на външния министър

Мартин Табаков, съветник на външния министър

Иларион Иларионов, съветник на външния министър

Асен Агов, съветник на външния министър

Ирена Тодорова, съветник на външния министър

Николай Ненов, експерт в политическия кабинет на външния министър

Биляна Боева, секретар на Христо Ангеличин

Евгени Чачев, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството

Николай Николов, зам.-министър на енергетиката

Добромир Валачев, зам. областен управител на Габрово

Цветомир Петров, зам. областен управител на Варна

Петър Москов, министър на здравеопазването

Николай Ненчев, министър на отбраната (Последното име бе споменато в списъка по повод думи на самия Ненчев от неделя пред националната конференция на ДСБ, че той е техен министър.)

17.03 2016 в 20:12

№ 44-проф.балк. нали знаеш ,че това за Радан си беше долнопробна лъжа!...и още от къде си сигурен ,че бойколеоне не е педал и наркоман?Аз пък знам,че босовете на наркотрафикантите по принцип не са наркомани ,защото се занимават с трафика на наркотици!Но пък за тях са големите парици в офшорни банки на Малдивите...Освен това наскоро бойколеоне заяви,че обичал Радан...Не ми се започва разговорът за цигарената контрабанда и връзката с бойколеоне.Времето ще покаже кой е крив и кой прав...

17.03 2016 в 19:20

Е що така?

17.03 2016 в 19:15

ГЕРБ в интерес на добрия тон са спестили и някои други подробности, примерно че излязоха наяве компрометиращи факти за гей-увлеченията на Рада Дълбоката, а облещения поглед и разширените зеници на онзи министър говорят вероятно резултата от злоупотреба с психотропни вещества. ББ може да е всякакъв, но поне не е педал и наркоман. Вън зависимите от власта!

17.03 2016 в 18:55

Брандспойтът навлиза в центъра на селфито, предполагам че Радка ще си поиска и шланга....