Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ се обяви за готова за разговори опозиция

Служебният кабинет провалил ваксинациите, ИТН не виждали ''очевидности'' - серия обвинения в речта на Десислава Атанасова

OFFNews 21 юли 2021 в 10:20 2559 0

Снимка Архив

Демонстрирайки неуважение към президента Румен Радев и поздравявайки единствено предшественика му Георги Първанов и към вицепрезидента Илияна Йотова, Десислава Атанасова подложи на тежки критики служебния кабинет, поведението и обявените приоритети на първата политическа сила „Има такъв народ“ в речта си от името на коалицията ГЕРБ-СДС при откриването на 46-ото Народно събрание.

Тя обвини служебния кабинет в омраза и реваншизъм. Той подложил на натиск членове на ГЕРБ преди вота; провалил ваксинационната кампания; пропилял ценно време преди очакваната нова коронавирусна вълна наесен; блокирал и цели системи в държавата. ИТН не били категоричен победител, но все пак Атанасова им честити първото място на изборите от 11 юли.

Десислава Атанасова заяви още, че ГЕРБ-СДС ще са в опозиция, но са готови да водят разговори – не за участие в управлението, а за да се възстановят политическите мостове.

За ГЕРБ приоритетите били здравната, икономическата и социалната политика, но Атанасова не посочи конкретно какви са вижданията им за развитието на тези системи.

Речта

„Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител. Въпреки това честито на първите – започна тя. – Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове на политическа партия ГЕРБ.

Действията на представители на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха. Свидетели сме на фрагментация и невъзможност да се формира стабилно управление, на блокаж на цели системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства.“

„ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция – увери депутатката. - Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те, а хаосът и безидейността, безотговорността за държавата.“

Атанасова призова за диалог и сформиране на правителство с думите:

„За разлика от други формации, не разчитаме изборните резултати като победа на определена политическа сила. За нас изборният резултат е огромно предизвикателство, представено и поставено от българските избиратели, което изисква от всички възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство. Това са трите най-важни условия за справяне със здравните, икономическите и социалните проблеми пред нашето общество“.

Оттук нататък речта й беше изпълнена с критики:

„Загрижени сме, че в управленските приоритети на формацията на Станислав Трифонов „Има такъв народ“ не видяхме да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. В бързината да представят проектокабинет бяха забравили дори да споменат за тези проблеми“.

Според Атанасова това показвало отказ да се „отчитат очевидности и да се възприемат факти“, важни за цялото общество. Такива били „блокирането на инфраструктурни инвестиции; ревизирането на плана за възстановяване и устойчивост; обезсмислянето на санирането на панелните многофамилни сгради“, а също – „пълното спиране на парите за българското кино“.

„Всичко това – смята Атанасова - няма никакъв друг смисъл, освен задоволяване на инстинкта на омраза срещу политическия опонент с всички средства и на всяка цена“.

Все пак, изтъкна тя, „готови сме да водим политически диалог, да положим максимални усилия за възстановяване на политическите мостове“. Казвайки това, тя увери, че ГЕРБ-СДС не очакват покана за участие в бъдещо правителство. Били водени от убеждението си, че диалогът е най-важното условие за нормален политически и междуинституционален диалог.

„Надявам се, че въпреки омразата и нетърпимостта ще имаме силите да надскочим нивото на личните обиди, реваншизма и отмъстителността“, защото България е изправена пред големи рискове – предупреди Десислава Атанасова и завърши с думите:

„Преодоляването им изисква смелост за водене на България. Желая Ви смелост. Бог да пази България!“.

Изказването й провокира реакция у председателстващата заседанието Мика Зайкова.

Очаквах всеки да каже какво ще направи. Безкрайно съм учудена, че става въпрос за анализ на програмата на „Има такъв народ“ и критики към министрите – каза тя, след което, заради просрочването на времето от Атанасова, напомни на всички изказващи се да спазват регламента и да говорят не повече от 10 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews