ГЕРБ искаха да ограничат мнозинствата в НС, така се дава място на ДПС, каза Кирил Петков

Той апелира Борисов да мисли държавнически и да не ходим на предсрочни избори

OFFNews 18 март 2024 в 09:39 3633 1

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кирил Петков

ГЕРБ са искали в коалиционното споразумение с "Продължаваме промяната – Демократична България" да се запише "ограничение с евроатлантическото мнозинство" при гласуванията в Народното събрание по теми, които изискват "плаващи мнозинства". ПП-ДБ се притеснили, че така се дава място на ДПС. "Не искаме на ниво споразумение една партия да бъде с гарантирано място на масата. Ако ограничим в споразумението и махнем "Възраждане" и БСП, а от ИТН не са достатъчни – това означава, че има гаранция за ДПС", заяви пред bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Снощи ГЕРБ поставиха ултиматум на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) - да бъдат равноправни участници в изпълнителната власт, иначе днес вицепремиерът и външен министър Мария Габриел директно ще откаже да приеме първия мандат, който предстои президентът Румен Радев да ѝ връчи. На свой ред от ПП-ДБ поискаха да се подпише коалиционно споразумение, което е писано заедно с ГЕРБ в последните 7 дни преговори по ротацията на кабинета "Денков".

Днес Кирил Петков заяви, че се надява утрото да е по-мъдро от вечерта. "Не разбрахме снощи какво се случи. Готов съм след интервюто да ида на среща", добави той. Петков описа вчерашния ден като изненадващ - по думите му след толкова много дни, прекарани в писането на коалиционното споразумениe, ПП-ДБ били оптимисти.

"В 18 часа снощи колегите ни казаха, че са готови да се върнат към първоначалната уговорка. Тя беше да има управление 18 месеца, да има ротация по средата на премиерите, а министрите да се сменят само при взаимно съгласие. Ние даже се зарадвахме. (...) Приехме желанието на Мария Габриел да е и министър-председател, и министър на външните работи. Спорихме, но отстъпихме, защото решихме, че трябва да направим крачка назад. Денков щеше да е вицепремиер по европейските въпроси", разказа Кирил Петков.

Той обясни, че в споразумението са разписани приоритетите за следващите девет месеца. Ако тогава все още има някакво разбирателство между ПП-ДБ и ГЕРБ, ротацията вече ще се случва на 15 месеца.

"Така управлението става четири години. На първо място ограничаваме плаващите мнозинства. Оттук нататък трябва да имаме общо съгласие. Плаващите мнозинства бяха точка на раздор, когато с няколко гласа на "Възраждане", ИТН и ДПС се обръщаше мнозинството. С преговорния екип нямахме проблем. Написахме споразумението. Имахме на два пъти дискусии по темата", заяви Кирил Петков. 

По време на преговорите Петков няколко пъти се опитал да се свърже с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но безуспешно. В споразумението е било записано да няма квоти в регулаторите, а да се направи прозрачен процес – обществени организации да предлагат, които народните представители да припознават, които да минават през различни оценъчни етапи в в парламентарните комисии. По думите на съпредседателя на ПП така процесът би бил бавен, но много отворен. Между ПП-ДБ и ГЕРБ е била постигната уговорката, че регулаторите ще се попълват на база индивидуални качества на кандидата, поясни Кирил Петков.

Другата голяма тема, която е била обсъждана на преговорите, е съдебната система. Имало е дълъг дебат, в който ПП-ДБ са останали с впечатлението, че имат разбирателство с ГЕРБ заедно да търсят допълнителни мнозинства при необходимост.

"Колегите искаха да има рестрикция и ограничение с евроатлантическото мнозинство, но това ни притесни, че даваме място на ДПС. Не искаме на ниво споразумение една партия да бъде с гарантирано място на масата. Ако ограничим в споразумението и махнем "Възраждане" и БСП, а от ИТН не са достатъчни – това означава, че има гаранция за ДПС. Ние казваме, че не ограничаваме никого на партиен принцип. Заедно търсим мнозинства. Заедно търсим на база най-добрите кандидати, но без партийни гаранции", зави Кирил Петков.

Последната основна тема на разговорите между двете формация е била реформата в службите. ПП-ДБ са поискали тя да бъде записана в споразумението и да започне в следващата пленарна сесия. ГЕРБ са имали проблем с определянето на точна дата за стартиране на реформите.

"Предпочитаха да има открито и отворено говорене за тази реформа. От наша гледна точка 9 месеца говорихме за реформи, които не се случват. Искаме в следващите 9 месеца да имаме дефиниции. Сложихме като дата 31 юли 2024 година като крайна датата за започване на реформите в службите", каза Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ каза, че буквално са оставили 2-3 изречения от документа, които да се дооформят. Според него нищо не предполага Мария Габриел да върне празна папката с първия мандат на президента и да отидем на предсрочни парламентарни избори. Кирил Петков заяви, че не се е чувал с Борисов, но лично се обърна към него:

"Искам да му кажа, че ако мисли държавнически, отивайки на избори, нищо няма да променим. Ако влезем в избори, нямаме шанс за еврозоната. В бъдеще няма да влезем в никакво управление, ако тези основни реформи – съдебна реформа, регулатори и служби, не бъдат започнати."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

18.03 2024 в 10:34

Татин Кирчо искаше да изкара ГЕРБ виновни за липсата на споразумение защото те били готови да подпишат. Остава да обясни защо не са подписали? Дебелият Мухобойко пак го излъга! Не, че Кирчо не излъга за гражданството. Въобще голямо надлъгване пада.
 
X

Да помогнем на украинските деца!