ПП-ДБ: Готови сме да дадем поисканите от ГЕРБ министерства, нищо не е загубено

По време на преговорите от ГЕРБ-СДС са поискали Министерството на вътрешните работи, външните работи, иновациите, околната среда и културата

OFFNews 17 март 2024 в 22:14 5129 3

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България, обявиха от ПП-ДБ на извънреден брифинг след изявлението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, от което стана ясно, че преговорите са завършили с неуспех и се върви към нови избори, ако утре до 12:00 ПП-ДБ "не пожелаят да поделят властта".

Мария Габриел: Утре ще върна празен мандат

"За да няма спекулации, още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя (Мария Габриел -б.а) се съгласи да работим с други механизми", посочи премиерът в оставка акад. Николай Денков.

По време на преговорите от ГЕРБ-СДС са поискали допълнителни министерства. От ПП-ДБ са се съгласили 7 позиции да са на тяхна отговорност.

"За нас не са важни министрите. Уговорката ни с ГЕРБ е за 18 месеца. На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и допълни, че споразумението е абсолютно финализирано.

Допълнителните министерства, които са поискали от ГЕРБ-СДС, са Министерство на външните работи, на вътрешните работи, на иновациите, на околната среда и на културата.

Съпредседателя на ДБ Христо Иванов заяви, че споразумението е проверявано три пъти и не разбира какви са аргументите да се подлага на съмнението дали ще се подписва. По думите му в декларацията, с която започна съвместната работа преди 9 месеца, "имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите".

"Не сме спрели да настояваме за конкретизация на ангажиментите. Публикувахме преговорната си политика чрез меморандум. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение. Има технологично време и има време да бъде подписано", допълни Христо Иванов.

Според него случващото се в момента е излишно.

"Изготвихме нов документ заедно, като гледахме от документа на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме споразумението. Никога не е имало политическа криза, като през последните две години", каза още той.

Финансовият министър в оставка Асен Василев посочи, че спор по състава на МС няма.

"Оказа се, че подписването на споразумението се отлага. Това е основната причина да има криза в преговорния процес. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална. Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите не се изберат независими хора", подчерта той.

От своя страна ген. Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси и предложи на Мария Габриел да не бърза с връщането на празна папка утре сутринта.

"Предлагам на Габриел да не бърза да връща празна папка утре и сутринта да намерим време да преодолеем различията. Не мога да разбера причините да забуксуват преговорите", отбеляза той.

Изявлението на ПП-ДБ е в отговор на ГЕРБ-СДС, които обвиниха партньорите си в управлението, че "не искат да поделят властта", затова им дадоха срок да размислят до понеделник в 12 ч., когато държавният глава Румен Радев трябва да връчи първия мандат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

3

Wenc

18.03 2024 в 08:29

С Вас сме, г-н Президент.. ъъ Борисов..

100

2

Балканец

18.03 2024 в 07:19

Така, така обича тиквата да му се молят мишките влязли в капана му.

ппдб направиха много грешки, като поне една от тях е фатална, а именно коалиране и управление заедно с мафията в лицето на гербдпс (срещу която уж се бореха).
това ги остави практически без електорат.

Ако влязат в следващия парламент, то ще е чрез схема за купуване на гласове, и най-вече ако тиквата и прасето сметнат, че им трябват (бел.р. ВМРО, АТАКА, Вгазраждане)

Но за какво може да бъдат нужни група политически захабени лъжци-популисти?

75

1

230 млрд баксов

17.03 2024 в 23:32

Евроатлантическото бъдеще виси на косъм?!?

Сега само 100-те интелектуалци могат да измъкнат България от калта!!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!