Мария Габриел: Утре ще върна празен мандат

"Отиваме по-скоро на избори", заяви Деница Сачева

OFFNews 17 март 2024 в 21:15 6105 9

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

ГЕРБ-СДС ще върнат празен мандат, ако утре до 12:00 часа от ПП-ДБ не заявят ясно, че искат да "поделят властта и да споделят заедно отговорността". Това стана ясно на извънреден брифинг на ГЕРБ-СДС.

"Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ако няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен колкото реформите – да, ще върна празен мандат. Имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли", заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел ден преди връчването на първия мандат.

По думите на Деница Сачева "от ПП-ДБ не са готови да поделят властта".

"8 дни ние вече преговаряме. Искаме да имаме равнопоставеност в управлението. ГЕРБ-СДС няма как да бъде гумен печат на някакви реформи. Отиваме по-скоро на избори", заяви Сачева, която също е част от преговорния екип на ГЕРБ.

Мария Габриел припомни какво се случи преди началото на преговорите.

"Малко преди началото на преговорите първата промяна дойде с искане за промяна с ротацията, тя бе свързана с поста министър-председател, министър на външните работи. След това ми бе изпратен меморандум, докато пътувам. Говорих с парламентарната група и излязохме със споразумение. От началото ясно съм заявила какво е неприемливо за мен в този меморандум. След това се проведе дебат в НС, тогава дойде оставката. Нищо не налагаше оставката докато не бяхме изговорили детайлите. Стигнахме и до момент, в който поставихме нашето споразумение." 

По думите ѝ ГЕРБ и ПП-ДБ нямат спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията.

Габриел посочи, че днес от ГЕРБ са предложили да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера и да продължат да работят по споразумението, но то е било отхвърлено от ПП-ДБ.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС утре в 12:00 ч.

Преди седмица ПП-ДБ започнаха разговори по предложения от ГЕРБ-СДС проект на споразумение за коалиционно управление до края на мандата на 49-ото НС. В преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

През последните дни нямаше яснота как протичат преговорите между управляващите, тъй като и от двете формации отказваха да ги коментират.

В петък обаче Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори, а само преди два часа финансовият министър в оставка Асен Василев коментира, че щом преговорите продължават да текат, то това е добър знак.

В 22:00 ч. се очаква брифинг и на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

18.03 2024 в 08:40

ГЕРБ и обещания, пфффф

Ще гледаме дали Магнитски изобщо работи върху Боко, сигурно е преструктурирал кървавите денги вече

605

8

Wenc

18.03 2024 в 08:30

Е нее.. това е просто фарс...
И всичко това за да не може ГЕН. АТАНАС да стане председател на парламента...!!!!!!!

АМА ТЕ МУ ОБЕЩАХААААА !!!!

10212

7

Човека

18.03 2024 в 03:26

Почна новия филм на герб.

9347

6

Анализи

18.03 2024 в 00:04

ГЕРБ в тотален срив. Марийчето не знае какво да прави, хем така, хем иначе. Май не става за премиер. Освен обноски друго не е прихванала от ЕС. . Изобщо стави ли за премиер. Сигурно ще иска разрешение от боса и дали да ходи до тоалетната.

500

5

781000

17.03 2024 в 23:44

РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ!
Залагам 1000 евро че утре в 12 ще има правителство.

17439

4

мнение от IP

17.03 2024 в 23:29

Размислил

17439

3

мнение от IP

17.03 2024 в 23:27

По-нелеп брифинг от този на ГЕРБ не е имало. Хем не им давали равнопоставеност, хем предложили същия състав. Мигах на парцали докато не разбрахме, че всъщност ГЕРБ не искат да подпишат споразумението. Мисля, че Борисов се е разминал вечерно, защото преговарящия екип също мигаше на парцали в опит да ни предложат този нелеп сценарий правдоподобно.

318

2

Valioka

17.03 2024 в 22:43

Сега, ясно е, че без Бочко няма ГЕРБ. Половината, че и повече от половината които гласуват за ГЕРБ го правят, защото им харесва изказът и манталитетът на техния лидер. Не е много ясно какво би се случило с електората им и накъде биха се насочили някои от тях, ако Бочко се изпари. И друго е ясно... Сега вече като изслушах пресконференцията на ПП и ДБ, е повече от ясно, че няма абсолютно никаква причина за гнусните твърдения от Мимето и сие, които са в преговорния екип като нищо повече от едни прости кърджалиски п....

788

1

jorj

17.03 2024 в 21:56

Подаръкът на путьо от тиквоча излая и хайде на избори! ГЕРБ трябва да изхвърли тиквоча, едно от кучетата които путьо пък подари на България! Едното да шътка с джипа и да му наглежда тръбите, другото да олайва световния демократичен ред от най-високата колибка в България!
Изродщина! До кога ще търпим?!!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!