ГЕРБ и ПП-ДБ се обвиняват кой е по-по-най-популист заради санирането

ГЕРБ предлагат регионалното и енергийното министерство да бъдат задължени да внесат стратегия за санирането за периода 2025-2050 г.

Ружа Райчева 06 март 2024 в 18:13 1280 0

Йордан Иванов (ПП-ДБ) и Павлин Кръстев (ДПС)

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Йордан Иванов (ПП-ДБ) и Павлин Кръстев (ДПС)

Програмата за саниране на сградния фонд в България скара "некоалиционните" партньори от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика, регионална политика и еврофондове.

Заради високото обществено недоволство, породено от липсата на средства за финансиране на всички кандидатствали за саниране с държавни пари, ГЕРБ предложиха Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да внесе в Министерския съвет (МС) жилищна стратегия за периода 2025-2050 г. за инвестиции за енергийно обновяване на сградния фонд.

През януари приключи първият етап от кандидатстването за средства за саниране на жилищни сгради. До момента едва около половината от съществуващите сгради в страната се очаква да бъдат санирани до 2050 г. Според настоящия проект на МРРБ само около 8% от сградния фонд ще бъдат санирани в следващите шест години - 750 са одобрените за Етап I и още едва 200 сгради ще бъдат санирани в Eтап II.

Според предложената от ГЕРБ средносрочна програма се финансират всички оценени проектни предложения, вече одобрени в Етап I на конкурса на МРРБ. Освен това партията на Бойко Борисов предлага кандидатствалите, за които не е имало средства, но са преминали успешно оценяването, да бъдат подредени по реда на тяхното класиране в списък с резерви.

По време на днешното обсъждане на проекторешението в Народното събрание на съвместно заседание на три комисии - енергетика, регионална политика и еврофондове, депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Йордан Иванов отправи остри критики към "некоалиционните" си партньори от ГЕРБ. Той обяви предложението за "екстремистки популизъм" и обвини ГЕРБ, че "искат да финансират своите общини". Според него проекторешението е популистко, тъй като санирането може да влезе и в бюджета за догодина. 

Йордан Иванов попита председателя на енергийната комисия Делян Добрев, който е сред вносителите на предложението, дали "точно общините на ГЕРБ ще бъдат спонсорирани" след приемането на стратегията за саниране. Според Иванов предложението на ГЕРБ само ще задълбочи диспропорциите при финансирането. 

Делян Добрев отговори косвено, като призова Йордан Иванов да си запази политическите аргументи за пленарната зала.

"Добре сте се засилили. Нека се скараме в залата, там ще кажете какво мислите. Защо се занимаваме с този предизборен популизъм сега - не е ясно", каза той. 

По време на дискусията регионалният министър Андрей Цеков коментира, че избраният подход на конкуренция при провеждането на избора сред кандидаствалите е съвместим с целите в ПВУ - да се постигнат максимални енергийни спестявания.

Според Цеков единственият спорен критерий на зададената досега програма за саниране е даването на бонус точки за постигането на клас "А" ефективност за дадена сграда. По думите му този критерий дава грешен стимул за изпочаване на данни. "Не за да бягам от отговност, но носител на това решение трябва да бъде и Министерството на енергетиката", каза Андрей Цеков, но предложението му не се прие. 

Според Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) трябва да се финансират и кандидатствалите за Етап II, предвид огромното напрежение сред кандидатствалите за програмата по саниране. 

В крайна сметка проекторешението на ГЕРБ бе прието и от комисията по енергетика и комисията по регионалната политика, но не и от комисията за контрол на средствата от еврофондовете. Въпреки това то ще се гледа в пленарната зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика