5100 лв. ще е средната цена за саниране на апартамент при 20% самоучастие

750 сгради са одобрени за финансиране в Етап I. Още едва 200 сгради ще бъдат санирани в Eтап II

Ружа Райчева 18 януари 2024 в 10:56 2506 1

Саниране на жилищна сграда

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Саниране на жилищна сграда

По 5100 лв. средно на апартамент ще е финансирането за самоучастие за саниране на жилищни сгради в новия вид на програмата (Етап II) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, стана ясно от думите на министър Андрей Цеков по време на изслушване в Народното събрание днес. На този етап кандидатите трябва да финансират сами 20% от цената на санирането.

След като мина първият етап от кандидатстването за средства саниране жилищни сгради, стана ясно, че едва около половината от съществуващите сгради в страната може да бъдат санирани до 2050 г.

Според проекта на МРРБ само около 8% от сградния фонд ще бъдат санирани в следващите шест години. Днес регионалният министър уточни, че общо 5500 сгради се нуждаят от саниране. 750 са одобрените за Етап I. Още едва 200 сгради ще бъдат санирани в Eтап II.

Цеков заяви, че е наясно, че резултатите създават обществено недоволство. Според него то се дължи най-вече на дезинформация за гарантиран резултат сред много от кандидатствалите. 

Министърът съобщи, че и МРРБ е получило стотици жалби, оплаквания и искания за обяснение на процеса на финансиране. 

МРРБ удължава с поне месец срока за кандидатстване за саниране за Етап II, който трябваше да изтече на 16 януари. За Етап II от програмата на МРРБ за саниране е предвиден бюджет в размер над 280 млн. лева. Одобрените ще трябва да заплатят 20% от цената на санирането.

Според бившия регионален министър Гроздан Караджов от "Има такъв народ" вторият етап от програмата е недомислен. Той предупреди, че заради допълнителните проблеми с кредитирането поради липсата на средства от страна на хората е възможно вторият етап да остане без достатъчно кандидати. Караджов изрази съмнението, че не всички подадени енергийни сертификати са достоверно изготвени. 

Регионалният министър уточни, че средната стойност за санирането на един средностатистически апартамент е 5100 лв. "Това е нужната сума за самоучастието на гражданите на Етап II", посочи той.

По повод енергийните сертификати Андрей Цеков обясни, че всички те се публикуват в регистър на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. В Информационната система за управление и наблюдение на средствата (ИСУН) могат да бъдат намерени всички данни и документи на кандидатите за саниране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

18.01 2024 в 12:07

Дори не ми се коментира тая глупост, кяото са я замислили. Нищо няма да им се получи повече от това саниране, освен ако не е свързано със схема за крадене на пари.
 
X

Да помогнем на украинските деца!