Джамбазки към Борисов: Върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

Депутатите от ГЕРБ влязоха в капана на ДПС, твърди евродепутатът от ВМРО

OFFNews 17 февруари 2019 в 13:17 4907 4

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки публикува отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовава да върне преференциите в Изборния кодекс. 

Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм, зове Джамбазки по повод гласуваните скандални промени в Изборния кодекс, които на практика отмениха преференциите и така премахнаха мажоритарния елемент в българската избирателна система.

Патриотите от ВМРО първи се възпротивиха срещу това скандално предложение на ДПС, което изненадващо беше подкрепено от ГЕРБ и НФСБ. Още в нощта, когато Комисията по правни въпроси в НС, гласува текстовете, ВМРО излезе с остра позиция, че това е погазване на правото на свободен избор и реално заличава основни достижения на демокрацията в България.

Въпреки нашия протест и широкото обществено недоволство, обаче, отмяната на преференциите стана факт с гласовете на ДПС, ГЕРБ и НФСБ. Това от своя страна даде повод на БСП да се възползват от темата чисто популистки и да се опитат да се направят на народни защитници, като дори обявиха, че ще напуснат НС и една от посочените причини е преференциалният вот. За пореден път БСП показаха,че не са национално отговорни, защото работата на парламента ще бъде блокирана заради техни лични интереси. Ние искаме да напомним, че не са далече времената, в които именно БСП управляваха с ДПС. Нека напомним и това, че БСП са правоприемник на тоталитарната БКП. Ето защо, ние Патриотите от ВМРО, сме категорични, че това е политическо лицемерие, което се храни от една политическа грешка на депутатите от ГЕРБ.

Това е и поводът евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки да напише отворено писмо до лидера на ГЕРБ и министър–председател Бойко Борисов.

Пълният текст на писмото: 

Уважаеми г-н Борисов,

Обръщам се към Вас, в качеството Ви не на министър-председател на Република България, а на лидер на мандатоносителя – ПП ГЕРБ. През изминалата седмица в страната ни протекоха процеси, които сериозно застрашават демокрацията, а именно предложеното от ДПС и прието от депутатите от ГЕРБ и НФСБ, фактическо премахване на преференциите. С този акт реално се отнема правото на българските гласоподаватели да избират кои кандидати в листите на партиите да изпратят в институциите на държавата ни и в органите на ЕС. Изравняването на тежестта на преференцията с „тежестта" на мандата, прави този избор на практика невъзможен.

Уважаеми г-н Борисов, народните представители от ПП ГЕРБ бяха подведени и умело хванати в капана на протурската партия ДПС, която за пореден път доказа, че работи срещу интересите на България и българските граждани. Знам, че това беше направено в контекста на необичайна конфронтация от страна на опозицията, която решавайки вътрешните си проблеми, бламира демократичния политически процес чрез бойкот на кворума в Народното събрание. Обезпечаването на кворума и стабилността не бива да става за сметка на гражданските права обаче. Всички помним, че на българската демокрация ѝ беше нужно повече от десетилетие, за да въведе мажоритарния вот. С гласуването на 14.02.2019г., само за една нощ, страната ни се върна във времената от преди 89-та година, когато за един човек-листа гласуваха 99.99%. Това създава асоциация за възраждане на тоталитаризма. Мотивите, че високият праг на преференциите спира корпоративния вот е напълно невярна. Точно обратното – той ще продължи да бъде факт и ще има още по – голяма сила заедно с купените цигански гласове, защото липсата на личен избор ще демотивира още повече и без това намаляващите гласоподаватели.

Уважаеми г-н Борисов, паралелно с тези опасни практики, на които реално вече се дава по – голяма тежест, в България през изминалите дни се случи още много страшно за демокрацията. Опозицията, в лицето на БСП, която нека напомня, че е правоприемник на тоталитарната БКП, съвсем нагло и без свян се заигра със свободната воля на българските граждани. Този ход, който направиха депутатите от ГЕРБ има даде златната възможност да се опитат да яхнат вълната на недоволството и да се упражняват с думата демокрация. Не им позволявайте това! Не им позволявайте да лъжат така българския народ. Само до преди 27-28г. майките и бащите на сегашните говорители на БСП, бяха онези избирани „доброволно" с 99.99% и колеха и бесеха, репресираха и унищожаваха всеки, дръзнал да не гласува или да си помисли нещо срещу БКП. Техните дядовци направиха Народния съд и за няколко години унищожиха цвета на българската интелигенция. Техните дядовци откъснаха изконно българската Македония от картата на майка България и я дадоха в ръцете на Тито. Впрочем самите те два пъти управляваха с ДПС, а сега Ви сочат с пръст и клеймят заиграването Ви с тази протурска партия. Впрочем правят го с тайната надежда след нови избори отново да управляват с тях.

Днес, г-н Борисов, именно те използват наглостта на ДПС и грешката на ГЕРБ, за да се правят на най – големите пазители на гражданските права. Мая Манолова, президентът Радев, Корнелия Нинова – ще се опитат да се представят като героите на българските гласоподаватели, като продължават да манипулират хората, размахвайки опасните промени в Изборния кодекс.

Уважаеми г-н Борисов, като председател на ПП ГЕРБ, Вие сте доказал способността си да вземате трудни политически решения, тогава когато интересите на българското общество налагат това.

Затова се обръщам към Вас с призив да направите нужното и да убедите своите народни представители да прегласуват скандалните промени, свързани с преференциите, преди омбудсманът да ги е дал на Конституционния съд и преди Президентът да е наложил вето. Това ще е честната постъпка, спрямо българските избиратели, които ние от ВМРО, искрено вярваме, че в голямата си част правят своя образован и информиран избор, отивайки до урните. Не допускайте ПП"ГЕРБ" да се превръща в проводник на зловредното влияние на ДПС.

Това е Ваша политическа отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

4

Georgi Gracata

17.02 2019 в 18:19

,,Кучетата лаят кервана върви",,Това което сами си направихте и най-големия душманин не можеше ама мечтата на Каракачанов да е министър на отбраната ви изяде главата. Борисов си опече работата:сложи ръка на НЕК(спонсор на всички избори досега)раздава пари на неговите общини, заплати за администрацията,ТЕЦ-Варна на Доган,БСП щяла да напуска не за първи път надуват балони.Кои ще ви подкрепи Симеонов ли че той е слънчоглед за Волен да не говорим той атакува след команда кръгом.Красимир да взима опинците и бежда ви няма,че иначе ви чака влака на НДСВ,Реформатори,а и Северна Македония смени табелите. ВМРО-ВСев.МРО.Трябва да сменим.

12086

3

peter daskalov

17.02 2019 в 15:57

Поредния глупак, който си мисли, че пак ще стане евродупетат

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

17.02 2019 в 14:53

Джамбазки, Джамбазки..
Ма прочети си Цвъцко Цецерона.. Той си го каза едно към едно... ПП ГРОБ е в позата на "Или Пеевски шеф на ДАНС или правителството пада."
И знаеш ли защо? Щото обеднелите патриоти сте подготвени - като всяка коалиционна партенка на Баце, за стълбичките изпод опашката на коня.. Да се наредите до Янка Магистралната, Рада Дълбоката, Кукуневата, Икономиката Глупако, Пепи Белото.. Ма то си е така, като не питате вече патилия Болен..
Златнио пръст от 2009-та - 2010-та.. Га с туй златно пръстче се узакони кражбата на 1,5 млрд. здравни вноски на българите.. Откраднати и изпапкани през 2009, ама узаконени със стара дата през 2010-та в бюджета..
Що забравихте как ги "узакониха" ПП ГРОБ и Атака.. И как Болен бе натирен заради Янка Магистралната..