Страхливци

Владимир Йончев 15 февруари 2019 в 10:08 15470 11

Снимка Васил Гарнизов

Че управляващата шайка е крадлива и некадърна, знаем от само себе си. Тази нощ разбрахме, че е и страхлива. По нощите, в най-мрачните традиции на комунистите, чиито шофьори, охранители и доносници бяха, ГЕРБ, тайните им партньори от ДПС и борецът срещу майки Валери Симеонов си гласуваха как да се окопаят на власт още по-дълго.

Преференциите, с които можехме да пренареждаме листите и да наказваме негодниците, които са доказали, че за чеп за зеле не стават, отпадат.

Дори още по-гнусно - не отпадат, а стават нереално високи. За да могат да се фукат пред света, че уж имаме демократичен инструмент, а всъщност да го нямаме.

Машинното гласуване, което беше един от малкото начини да се спре фалшификацията на изборите, се отлага за неопределено време - поне още 2 пъти ще гласуваме по стария начин. А както показаха парламентарните избори, няма никакво значение как гласуваме, защото протоколите, които се входират в ЦИК са фалшиви.

Това твърдение по принцип е трудно за доказване, защото фалшификацията се извършва от държавата и цялата държавна машина е впрегната в укриването ѝ. Но когато доказателствата са ясни, когато цялата комисия заявява, че не е подписвала протокола, който ЦИК брои, и графологичната експертиза доказва, че подписите са фалшиви, великият и независим български съд постановява, че да, протоколите са фалшифицирани, но въпросът кой ги е фалшифицирал е "ирелевантен" и това не променя резултатите.

Всеки народ си заслужава управниците. А нашите управляващи ги избират неграмотници. Заради преференциите лъсна, че неграмотници избират некадърници. Неграмотници, които не различават номера на бюлетината от номера на кандидата в листата. Феноменът 15/15 влезе в историята с избора на почти невръстния социалист Момчил Неков за евродепутат. Но на следващите избори не БСП, а основно ГЕРБ ставаше за смях с неграмотните си избиратели.

Заради феномена 15/15 председателят на парламента и кандидат за президент Цецка Цачева загуби депутатското си място за сметка на двама анонимници, които се оказаха особено популярни в циганските села около Плевен.

За да не им се подиграват хората, а и за да не личат купените цигански гласове, номерата на бюлетините и на кандидатите вече ще се различават.

Защото страхливците не се страхуват само за властта си, дваж повече ги е страх да не бъдат осмени.

А именно благодарение на 11/11 в Пловдив се сдобихме с присъствието на Спас Гърневски в парламента, който навремето ни забавляваше със "знанията" си в "Стани богат", а тази нощ - с твърдението си, че да смениш състава на ЦИК е провокация към демокрацията и затова в нея трябва да останат представителите на отдавна забравените НДСВ и партията на Бареков.

От среднощната гавра с демокрацията следва и един извод, който вечно протестиращата, но и вечно колаборираща си с ГЕРБ така наречена демократична общност, би следвало да си направи. Срещу мракобесните промени на ГЕРБ, ДПС и НФСБ се бориха БСП и ВМРО. Същото това БСП, което има най-голям проблем с преференциите, защото Корнелия Нинова не иска Сергей Станишев да е водач на листата, но знае, че ще се изложи, ако не го направи, защото той и последен да е, ще пререди останалите с преференции. И същото онова ВМРО, което демократичната общност редовно заклеймява с всякакви етикети, за да оправдае умилкването си около ГЕРБ, щото, видите ли, няма с кого другиго.

Тъжно е когато две партии с толкова много кусури са последната преграда пред поредното фалшифициране на изборите. Но и това има своето обяснение. У нас изборът не е между по-добра и по-лоша партия. Изборът е между партии и шайки. Сега на власт са шайките и по късна доба те си гласуват как да се окопаят на власт за още време.

Тъжно е да търсиш нещо положително в среднощното изнасилване на демокрацията. Но все пак го има. И то е, че шайката се чувства застрашена. Толкова е наясно колко ни е досадила, че смята, че досегашните методи за фалшификация на изборите могат да се окажат недостатъчни да съхрани властта си и се чувства длъжна да приеме още и още инструменти да се окопае във властта. 

И понеже, както се видя тази нощ, не са особено интелигентни, не си дават сметка, че именно страхът е това, което убива страхливеца. И опитвайки се да се окопаят във властта, още по-противни стават. Доколкото все още има значение кой как гласува, а не кой брои протоколите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

14

ELPIDA

17.02 2019 в 22:43

Солидарна съм с гнева на Йончев! Но ме плаши и друго:това не е единственият проблем на българина! И още по-страшното е, че народецът на нищо не реагира и е вече само НАСЕЛЕНИЕ!

6015

13

Ехо

17.02 2019 в 17:57

Не партиите определят изборните листи, както се опитват да ни заблуждават измислени политолози, а единствено и само несменяемите партийни върхушки! Наличието на преференции не им пречи много, но за по-сигурно, искат да ги неутрализират! Истината е, че със или без преференции, България се управлява от 30 години от користни некадърници - крадци! Липсата на крайна мандатност за ръководните органи на партиите им гарантира да работят за собствените си престъпни интереси, дори не за демагогските партийни програми! Ситуацията с управлението на България добива краен и завършен вид с недопускането на каквото и да е разделение и независимост на властите!

8296

12

geko

16.02 2019 в 10:02

Това е добре да е водеща новина в сайта.

11977

9

МБ

15.02 2019 в 20:25

Браво, Йончев! Имаш позиция, отстоявай я!

14469

6

случайно прочетох

15.02 2019 в 13:56

Поздравления, Йончев!