Глас Народен: Всички на протест, Борисов и депутатите да дават оставка

OFFNews 15 февруари 2019 в 14:04 14274 4

Снимка Архив

Президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, парламентът и правителството да подадат оставка.

Това настояват в своя декларация от "Глас Народен" с лидер Светльо Витков. От партията призовават държавният глава да сформира служебно правителство, което да въведе машинно гласуване през изборите тази година. 

Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти с призив да се включат в протестите срещу парламента, правителството и управляващото статукво като граждани, чиито изборни права са грубо потъпкани, пише още в декларацията на "Глас Народен". 

В текста на документа се казва: 

Вчера депутатите от ДСП, ГЕРБ, АТАКА и НФСБ гласуваха така наречената „поправка ДПС“ в Изборния кодекс (ИК), която на практика ликвидира възможността за преференциално гласуване.
След тази поправка, за пренареждане в листите, кандидатите ще трябва да съберат над 100 000 лични преференции за изборите за Европейски парламент, над 17 000 за изборите за народни представители и около 6 000 за изборите за местен парламент само за София.

Припомняме, че през 2013 година (по време на протестите срещу кабинета Орешарски), ПП Глас Народен внесе в Народното събрание (НС) предложения за промени в Изборния кодекс, сред които бе и въвеждането на преференциален вот без прагове. На това наше предложение НС тогава обърна внимание и Европейските избори през 2014 г. преминаха чрез гласуване с преференции без праг. Само две години по–късно отново ДПС внесоха поправка, с която водачите на листите бяха „спасени“ от пренареждане, но въпреки това осакатяване, преференциалния вот показа, че работи.

С последната поправка в Изборното законодателство (която отново, по стар български обичай се прави в последния момент, само стотина дни преди старта на кампанията за Европарламент) управляващите показаха, че не им пука за българските избиратели, които могат да се възползват от възможността да изберат за кого да гласуват чрез преференция. За справка, на последните избори за народни представители над 1 млн. български избиратели са дали гласа си преференциално.

Народните представители не взеха под внимание взето решение след проведен референдум за електронното гласуване, отложиха отново машинното гласуване за след изборите за кметове и общински съветници през октомври 2019 г., не се съобразиха и с резултатите от референдума, проведен от инициативния комитет на Слави Трифонов, не се съобразиха и с изискванията на Венецианската комисия - промени в изборното законодателство да не се правят 6 месеца преди избори.

Уважаеми граждани и данъкоплатци на Република България, с вчерашния акт 44-тото НС, чийто рейтинг според всички социологически проучвания се движи постоянно под 20% обществено одобрение показа, че не го интересува вашето мнение – нито по отношение на вашето право да избирате своите представители във властта, нито по отношение на волята ви да бъдете активни граждани и да отстоявате своите позиции.

Вчера в 44-тото НС се показа и грозната картинка на задкулисието – безпринципни мнозинства, които са динамични и се променят спрямо личните си интереси. Мнозинства, събиращи се само и единствено, за да приемат поредните правила, закони и нормативни уредби, които да бетонират политическото статукво. Така, вчера непримиримите иначе врагове АТАКА, НФСБ и ДПС гласуваха заедно, напомняйки ни 2013 г., когато Волен Сидеров бе не критик, а „златен пръст“ на ДПС.

Вчера 44-тото НС на Република България показа, че е негодно да работи в полза на обществото и гражданите.
За това ние от ПП Глас Народен призоваваме президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, гласувани и приети на 14.02.2019 г.

Настояваме за незабавна оставка на 44-тото НС и правителството на Република България. Настояваме за свикване на служебен кабинет от президента Радев, който да проучи и спешно да приложи поне едно от исканията на българските граждани – въвеждането на машинно гласуване на предстоящите избори през тази година.

Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти с призив да се включат в протестите срещу парламента, правителството и управляващото статукво като граждани, чиито изборни права са грубо потъпкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

19.02 2019 в 07:36

Бриго така ли каза? Ще се пришивате към дай българия в борбата за суджук май....

14469

3

случайно прочетох

15.02 2019 в 16:16

И кога ще е протестът?

12329

2

Шопа

15.02 2019 в 14:55

Сетихте се, нали ? А за всички други ненормали закони ?

4245

1

rrr11

15.02 2019 в 14:35

Време беше да излезнат тези двамцата. Есента им свършва хранилката като общински съветници и трябва от рано да го мислят. Или трябва пак да се класират до общинския съвет, или на парламентарни избори да добутат до 1%, че да има тлъста субсидия. И двете цели изглеждат невъзможни и Светльо ще трябва да се прави пак на клоун, но вече номера няма да мине. Свикнаха да държавната софра, но пак ще трябва да я карат само на заплата като музикантчета.