До 31 март Асен Василев трябва да върне 1 млрд. лв. на Фонда за сигурност на енергийната система

Кристина Минчева 21 март 2024 в 15:56 6603 7

Асен Василев

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Депутатите приеха проект на решение, с който от 5,4 млрд. лв., които енергетиката е платила на бюджета, министърът на финансите Асен Василев се задължава да върне 1 млрд. лв. на Фонда за сигурност на енергийната система до края на този месец, за да не се вдигне цената на тока. Предложението за срок до 31 март направи Жечо Станков от ГЕРБ, който е номинацията на Мария Габриел за министър на енергетиката.

Проектът на решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да изпълнява законовите си задължения беше внесен от лидерите на ГЕРБ-СДС и ДПС- Бойко Борисов и Делян Пеевски, заедно с Делян Добрев (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС). С това предложение те директно атакуват министъра на финансите в оставка Асен Василев. 

Финансовите проблеми на фонда първо бяха обсъдени на кръгла маса по проблемите на предстоящата пълна либерализация на пазара на 7 март, където председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че дефицитът във Фонда за сигурност на енергийната система е достигнал 1 млрд. лв., при което само 75% от дължимите компенсации са изплатени през февруари.

Причината за дефицита е както сривът в борсовата цена на тока от края на 2023 г. и началото на тази година, така понижението в цената на въглеродните квоти, които са основен източник за фонда.

Проекторешението беше внесено в деловодството на Народното събрание по време на преговорите за съставяне на правителство. Тогава от ПП-ДБ обявиха, че внасянето на предложението от страна на ГЕРБ се прави с цел да се използва като предимство в разговорите за съставяне на кабинет.

В последните дни от партията на Борисов не спират да атакуват Асен Василев. От преговорния екип на ГЕРБ вече са категорични, че Василев не трябва да бъде министър на финансите, защото не може да му се има доверие.

В доклада на Комисията по енергетика е посочено, че от 28 февруари 2024 г., председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката. Това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества.

Вносителите на проекторешението Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Станислав Анастасов посочват в мотивите към доклада, че именно финансовият министър в оставка Асен Василев е виновен за финансовия проблем на фонда.

"През последните три години министърът на финансите "обезкърви" държавната енергетика - "Български енергиен холдинг" ЕАД и Фонд "Сигурност на електроенергийната система", като източи над 3,5 млрд. лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" през механизма SAFE. Средствата бяха използвани за покриване на дупки в държавния бюджет, в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ", пишат те.

Вносителите посочват още, че в момента ситуацията има две решения - едното е КЕВР да прецени, че има необходимост от изменение на утвърдените цени, което от своя страна ще доведе до значително повишаване на крайната цената на тока, която заплащат всички потребители - битови и небитови, а другото възможно решение е министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансова стабилност за преодоляване на образувания дефицит.

"Така ще се избегне повишаването на крайната цена на електроенергията за бита и бизнеса и ще се преодолее блокирането на разплащания между участниците в енергийния сектор", смятат вносителите.

По време на дебатите депутатите предимно атакуваха финансовия министър, вместо да обсъждат възможностите за решение на финансовия проблем на фонда.

Според ГЕРБ никой няма да иска да бъде финансов министър след Василев, защото знае "колко много дългове трябва да върне". 

"Цената на тази бюджетна политика, която се провеждаше, е 30 млрд. лв. За да се хвалят колегите с номинални стойности, ние трябва да платим тази цена и тепърва ще връщаме дълговете на Асен Василев", заяви от трибуната Красимир Вълчев от ГЕРБ. 

Колегата му Радомир Чолаков обвини Асен Василев, че "еднолично в ПВУ е вкарал изискване да затворим пазари, да се либерализира пазарът на енергия за битовите потребители от 1 юли тази година изпреварващо. Междувременно изпразнил фонда за устойчивост на електроенергийната система и в момента се казва какъв ще бъде резултатът- или сметките за ток трябва да скочат с 30%, или трябва да се намерят пари, които да се върнат във фонда, но всички знаем, че те няма да се намерят".

От опозицията също критикуваха Василев, но и ГЕРБ, за това, че депутатът от ПП-ДБ е станал финансов министър с техните гласове и преди три дни отново го предложили за поста.

От ПП-ДБ защитиха Василев и не видяха как проблемът на фонда ще бъде решен. Радослав Рибарски посочи, че в проекторешението на вносителите "просто се възлага на министъра на финансите да реши ликвиден проблем във фонда". Според него включването на точката в дневния ред е политически удобна, за да се отправят критики към Асен Василев.

Рибарски обясни, че фондът не зависи от бюджета, а от ценови решения на Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите му тези ценови решения регулират както електрическата енергия, така и топлинната енергия, и определят приходната и разходната част на този фонд. 

"Днес тази тема изглежда удобна, но проблемът наистина съществува и този проект на решение не предоставя никаква възможност на фонда да се справи с неликвидността, в която е изпаднал, а и всичко е доста закъсняло", смята Рибарски. 

Делян Добрев отговори, че предложението им е просто - от тези 5,4 млрд. лв., които енергетиката е платила на бюджета, да се върнат 1 млрд. лв., за да може да се гарантира, че този дефицит се попълва от енергетиката, а не от потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

7

Анализи

21.03 2024 в 18:24

Първо Борисов да върне фонда наНЗОК 2 милиарда, одържавен 2012. Второ като гледам вносителите много ме е страх да не изчезне в офшорките им.

605

6

Wenc

21.03 2024 в 17:07

Хасен не е тъп като бойко да гепи директно.
Хасен е умен, Хасен прибира комисионни за да убие енергетиката, купува закъсали енергийни холдинги с пари от офшорката...

870

5

Constanza

21.03 2024 в 17:06

ГЕРБ нападат г-н Василев по-яростно, отколкото очаквах. Защо ли? Въртят-сучат, все той им е в устата.

2550

4

alfakentavur

21.03 2024 в 17:04

Краде? Пари, които.... са влезли в бюджета?

605

3

Wenc

21.03 2024 в 16:48

Ауу.. Хасен краде... чудо невиждано..

723

2

user4eto

21.03 2024 в 16:22

Само, като прочетем кои са вносителите, смятайте що крадене е паднало и чакат да крадат още от тоя фонд.
Народееее, жална ни майка докато тия говеда ни решават съдбата.

2159

1

Kilca

21.03 2024 в 16:04

Ако всички тези неща бяха верни, кога крадливите гербаджии се сетиха?- онзи ден след като Асен Василев им го зачу*а?
 
X

Да помогнем на украинските деца!